• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

ULJA I OSTALA MAZIVA

  • Temu pokrenuo seljaček
  • Datum prvog posta

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,360
Ima dovoljno masnoće da se motoru zdravlje ne mjenja. Mene osobno isto smeta, ali..
Dal staviti 'bolje' ulje s jačim aditivima da počiste unutrašnjost motora ili interval zamjene koji put smanjiti.?hm
!ili riskirati litru ulja da počisti kolko tolko na koju minutu tih deci crnog...pa opet ispust...pa tek onda.
Netreba radilici masnoća već pritisak. Dok je pritiska ležaj ne dira radilicu jer je odvojen sa uljni slojem. Zanimljivo ako je ulje garavo, šta to šteti a i nakon par h rada je isto. A bez ulja rizikuješ po koji ris na radilici. Dok je dobrog pritiska nema klaparanja kad se to izgubi onda je pitanje vremena samo.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,573
U tom slučaju ako vam je problem kod zamijene ulja da novo odmah pocrni sa ostatkom strog. Najprije ulijete neko naj jeftinije ulje sa se motor lipo okupa, pa ha ispustite da se lipo scidi, potom nalijte ulje ono skupo, dobro za 200 000 KM. I tako onda ste mirni na duži period, pogotovo dok nalupate te kilometre sa traktorom.;)
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
a kak isprati to jeftino ulje koje je ulito u motor radi ispiranja crnila a da se jeftinim uljem ne kontaminira novo skupo ulje ?

btw pitam se kako rade motori kojima se u radu mjenja ulje ? ..ajmo zakaliti još jedan 4732 na ovoj temi
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Imate šampone za ispiranje motora, kupite, okupajte motor svakih par izmjena ulja i to je to.

Samo... Nije za svaki puta i ne preporuča se raditi često.
 

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,523
Zanimljivo ako je ulje garavo, šta to šteti a i nakon par h rada je isto.
Možda na IMT-u ili URSUS-u… Kad na opisani način izbacim staro ulje i nalijem novo, ulje nakon 100-150 sati bude skoro iste boje ko kad sam ga nalijal. Možda malo potamni. A sad jel to zdravo za motor - neznam, pitam…
Naravno da ovi kilmetri koji su navedeni za kamione ništ ne znače u slučaju traktora. Recimo da bi to bilo ulje za 400-500 radnih sati, dok Super 5 ili Super turbo nebi bili za tolko sati. U uputstvima od traktora piše da je interval izmjene ulja i filtera 500 rh osim ako se motor često pali i gasi.
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Skuplje ulje je u bazi slično ili isto onom jeftinom, samo ovise aditivi u sintetičkim uljima.

Dodatak antipjenila, keramičkih aditiva, lijepila, viskoznih agenata itd... To je ono što ta ulja čini manje ili više poroznima nakon xy rh.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,573
a kak isprati to jeftino ulje koje je ulito u motor radi ispiranja crnila a da se jeftinim uljem ne kontaminira novo skupo ulje ?
Ma lako, fiter odšarafiti i ekološki zbrinuti, pa za rad sa jeftinijim uljem samo staviti čep od curge. A poslije kad se stavi ono pravo ulje onda se fino stavi novi uljni filter. 🤜
 

dakson13

Član
Tu od
26 Lip 2015
Poruka
134
Pozdrav, zanima me da li bi se moglo kombinirati ulje Wolf tractofluid 400 i Maxima jds fluid, kupio sam traktor u kojem je novo ulje Wolf u transmisiji a trebao bi zamijeniti u drugom traktoru radi miješanja ulja jer će koristi istu prikolicu. Po specifikaciji odgovara Maxima koja je dosta dosta jeftinija od Wolf ulja. Da li bi to moglo pravit problem ako bi se nešto malo ulja pomiješalo preko kiper izvoda?
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Zamiješaj ih u nekoj posudi pa vidi reakciju, ako se ne odvajaju nakon mirovanja, moglo bi biti okej, ali naravno kada prođe kroz pumpu pod tlakom, pitanje kako će se ponašati i dali će se pjeniti ili ne.

Imaju gotovo istu listu specifikacija pa mislim da nebi trebao biti problem, ali najbolje napraviti test.
 

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
8,940
.... Da li bi to moglo pravit problem ako bi se nešto malo ulja pomiješalo preko kiper izvoda?
To je tako mala količina da se čak ne može govoriti o miješanju.
Imam prikolicu koju nekad upotrebljava 539, a u mojem traktoru je SAE 22.
 

dakson13

Član
Tu od
26 Lip 2015
Poruka
134
Znači slobodno da u ovaj drugi traktor natočim Maxima jds fluid i to neće napravit problem u prvom traktoru u kojem je Wolf tractofluid 400?
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Ne, ako je samo prikolica u pitanju, ionako ulje koje natiskaš u sistem vrati nazad, miješanje je minimalno.

Ukoliko bi koristio neki stroj kroz koji ima otvorenu cirkulaciju, tj. radi s povratom ulja, to je nešto drugo.
 

dakson13

Član
Tu od
26 Lip 2015
Poruka
134
Znači po vašem mišljenju ne bi trebalo pravit problem. Wolf je kod nas preskup dok je Maxima jeftinija al stvar je u tome da je Wolf novo ulje nasuto prije 2 mjeseca i količina oko 50l dok mi u drugi traktor treba 35l i tu bi nasuo Maxima ulje jer je jeftinije dosta od Wolfa. Samo mi je bitno da ne napravi problem Wolf ulju jer je skuplje i ima ga više.
 

SonnYYY

Aktivni član
Tu od
15 Lis 2012
Poruka
423
Da li netko ima iskustva sa SDF motornim uljem. Heavy Duty - SUPER motor oil 15w-40?
Kažu da ide izmjena na 400RS. 20L za 82€.

super-sdf.jpg
 

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,348
Koliko je to ulje bolje od recimo Super 5? Ja oduvijek mijenjam na 100 rh ulje u svim traktorima pa nekako sumnjam da da bi takvo ulje moglo durati 4 puta više nego Super 5 ili se varam?
 

turke

Član
Tu od
8 Pro 2014
Poruka
78
Zakaj ne bi moglo durati ? Na novom maxxumu 350 sati nema potrošnje , žuto pod prstima . Mf 4255 . INA super turbo na 150 sati troši ga , Shell rimula ništa . INA ulje razbito , shell rimula na 200 sati ništa . Motor ima skoro 8000 sati . INA reklamira super 5 350 radnih sati
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh