• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

UNIŠTITI PRESLICU

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,463
Dakle, u plasteniku za proizvodnju rasada iz godine u godinu mi raste sve ljepša i ljepša preslica. Sad me interesira čime bi to bilo najbolje ubiti, jer sve ostalo sam cidokorom, ali ona lijepo još bolje pozeleni od njega :mrgreen:
Plastenik će bit prazan do slijedeće sezone, tak da neće smetati nikakav otrov vjerojatno. Evo slika da vidite kak je lijepa 8)
slika060.jpg
slika061.jpg
 

tine

Dobro znana faca
Premium
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
855
Nađi opciju, da se može prodat, odmah bude nestala. :mrgreen:
 
K

KRESO

Guest
preslica ti je indikator kiselog tla ,pa možda da baciš vapna bude nestala
 

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,463
Tlo mi je vapnenasto, ph 7, tak da sumnjam da bi pomoglo. Već mi se tak na par zemalja navukla, cidokorom uspijem riješiti problem s travama, ali onda se pojavi preslica, jer nju ne mogu prskati u povrću (deherban). A mislim da deherban neće uništiti korijen. Sigurno ima neko sredstvo, samo nisam naletio. Šumari bi to mogli znati.
 

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
485
Bas sam malo pogledal po netu, ova biljka je prava napast .U vise od 200 mil godina nasla je nacina da prezivi sve i svasta, nema bas srodnika pa ni efikasnih herbicida . Pomaze glifosat u koncentraciji 2%,pa ponovis vise puta .

Probaj proguglati sa "horsetail control" ima nekih sredstava, samo onda po aktivnoj tvari probas naci sto ima kod nas.
 
M

MF3095

Guest
Za to ti treba tachdaun ili buumefekt,taj uništi sve.Lp.
 

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
485
Sve to isto, ista aktivna tvar, drugo pakovanje i trgovacki naziv . Da to fino pokrijes crnom folijom , na suncu , pa pogledas rezultat ? Metoda spaljena zemlja :?:
 

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,463
Boom Efect je također glifosat, samo čini mi se slabiji, jer u istoj kličini ne djeluje ko cidokor. A gle, ovo da treba pokriti folijom. To je u plasteniku, pod je pokriven crnom folijom. Zatvorim plastenik u ljeti, možeš misliti koja je temperatura. 45 je kad je otvoren, u zatvorenom nisam probao biti. Začudili bi se šta su ambrozija, loboda i slične kadri preživjeti. A ova preslica je prava napast, kako netko kaže.
 
J

JOSIP.1

Guest
deherban, najjeftiniji, i najefikasniji za preslicu....rusi ju jos isti dan...
 
Z

zlegrinje

Guest
2,4 D (Deherban) ne može samostalno u potpunosti suzbiti preslicu te bi bilo potrebno miješati s nekim drugim proizvodima koja također djeluju na preslicu kao što je fluroksipir (Starane) ili flazasulfuron (Chikara)....
Umjesto čistog 2,4 D možeš koristiti i Deherban Combi MD koji ima bolje djelovanje...
"Spaljivanje preslice" možeš postići s glufosinatom (Basta) ali kako je to samo suzbijanje nadzemnih organa morat ćeš to raditi svake godine ponovo...

... također bi mogao probati s motikom.... :)

PS Da tek vidiš kakve probleme s preslicom im HŽ...
 

Ronin

Član
Tu od
13 Velj 2009
Poruka
239
Inače preslica ti se koristi za čajeve za ljude koji imaju bubrežne kamence pa možda bi ti se to dalo kod nekog iskoristit ili da ti to netko od njih počisti.
 

outlanderzg

Član
Tu od
1 Sij 2011
Poruka
401
0,5-0,7dcl treflana + 2-3 dcl herkulesa ovisno o drugoj travi (ili nekog drugog s glifosatom) na 15 litri vode. Jedini korov koji mi probija foliju :mad:

Equisetum arvense (poljska preslica) vrlo razgranjeni sustav podanaka koji se u tlu pružaju vodoravno i okomito i prožimlju profil tla sve do dubine od 2 m. Većina podzemne mase je u sloju od 25 do 50 cm. Osim toga preslica na kraju vegetacijske sezone na podancima još stvara i gomoljčiće koji se lako odvajaju od podanaka i omogućuju pojavu novih podanaka

preslica.jpg
 
Posljednje uređivanje:
K

kemicar

Guest
Preslica se koristi kao izvor kalija-radi se pripravak kao i od koprive.
 
Na vrh