• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Usluge u poljoprivredi

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
660
@propali..... nemam vremena za takva natezanja. Ako netko želi raditi i raubati svoje strojeve ispod realne cijene troška - neka samo radi.
@dejan.d: može se sve gledati i tako, sa te strane, ali kako je bitno zaraditi a ne samo raditi bolja je ova druga varijanta (kada se radi manje) - i zaradi više.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,932
Pa kako sad nemaš vremena?

Kao vic sa Yugom:

Dolazi čovjek u salon automobila:

- Dobar dan, zanima me najnoviji model "juga"?

- Dobar dan, izvolite pogledati, evo ga ovdje... - odgovori prodavač.

- Oh, sviđa mi se! Nego, ima li klimu?

- Kako da ne, ima i klimu i ABS i grijanje sjedišta! Ima čak i jedan gumb, koji kad pritisnete izađu krila sa strane i pri većoj brzini možete i poletjeti!

- Čekaj, da li ti to me zezaš?

- Pa prvi si počeo...

Tako i ti, dao si nam tu neke forumle i xy varijabli koje treba uzeti u obzir, starost stroja, agregaciju, habanje, radni sati na godinu, šta radi, kako radi, zašto radi, jel Zetor, jel JD, jel IMT, zahvat, uvjeti rada, bla-bla-bla, veliš to je ozbiljan posao za izračunati...
Puno ljudi poput tebe soli drugima pamet, a kad treba to svoje drobljenje kad Vas netko uhvati u žrvanj prosijati da se vidi šta je od toga dobro, a što za otpad, onda kreće: "Nemam vremena, Ti si budala, neću s tobom imati posla, ma nije to baš tako, teli mi se krava, moram ići, a nema ni kera, a ne kravu." itd.

Ja bih ti dao posao ekonomista kod mene, ali nisi zadovoljio moje vrlo sitničave zahtjeve, a sve to zato jer ja nemam para da si priuštim takve usluge.

Evo sad ako si ozbiljan i hoćeš da odradimo jedan konstruktivan zadatak, bez mog pod*ebavanja i tvog suhoparnog nabrajanja, da ostavimo i nešto korisno ovdje kako bi si bilo tko mogao izračunati svoju cijenu uslužnog rada
Koji ti sve podaci trebaju? Da bi izračunao npr. isplativosti nekog posla, evo ako ti je puno jebanja za ništa, napravi isto za sebe, starost, iskustvo, znanje - šta već treba i koliko košta to tvoje računanje, ja ti uplatim na račun.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,246
Čemu ovakva diskusija. Ja bih to dosta pojednostavil. U kalkulaciju satnice ući sa 6 stavaka koje bi svatko tko se upušta u takav biznis trebal barem približno poznavati:
1. amortizacija traktora,
2. održavanje (redovni servisi i popravci) traktora,
3. amortizacija priklučka,
4. održavanje priključka,
5. gorivo,
6. trošak radnika ili sebe,
Odrediti broj radnih sati u kojima želimo da se traktor, odnosno priključak amortizira, procjeniti troškove održavanja u određenom vremenskom razdoblju (za broj radnih sati u tom razdoblju).
Tako dobivena kalkulacija možda ne bude najtočnija jer ima dosta procjena te jako zavisi o tome koliko kalkulant poznaje materiju. Ako je dobivena cijena blizu cijena koje egzistiraju na tržištu, vjerojatno nema velike pogreške. Vjerojatno se bu dogodilo da se na nekom poslu prođe lošije, a na nekom bolje.
Uvijek je dobro pratiti realne troškove i po potrebi korigirati pojedine stavke kalkulacije.

Cijena po vuri se uvijek jednostavno preračuna u cijenu po jedinici površine, ali nije dobro očekivati da bu cijena po površini za sve slučajeve jednaka.

luka

Dobro znana faca
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
444
Eto konkretno
Ja budem sijao po istoj cijeni kao i do sad, kupio sam. Dio goriva prije poskupljenja
Ostale poslove koje budem radio naknadno, ako mi cijena goriva poraste za 20 eura po hektaru, toliku budem digao cijenu.

4340

Iskusan lik
Tu od
2 Ožu 2018
Poruka
585
Uhhh baš sam se poveselio da će netko napisati neke konkretne brojke po kvadratu i satu na kraju nitko nije napisao ništa ???
Inače kod mene su male parcele i kad malčiram ispod 2 centa kvadrat ne radim i mogu reći da nije to ni loše. Sad ima tu jedan čovjek koji me pitao za oranje i pripremu rotodrljačom rekao sam istu cijenu. Bilo je to prije Uskrsa sad ćemo vidjeti kako će se situacija razvijat.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
660
Eto konkretno
Ja budem sijao po istoj cijeni kao i do sad, kupio sam. Dio goriva prije poskupljenja
Ostale poslove koje budem radio naknadno, ako mi cijena goriva poraste za 20 eura po hektaru, toliku budem digao cijenu.
Radi kako god želiš, ali mislim da krivo razmišljaš što se tiče goriva. Da, kupio si jeftinije gorivo ali realna vrijednost tog goriva danas, sada, je veća. Gorivo kojim ćeš nadomjestiti ovo ('jeftinije') koje si potrošio i koje ćeš kupovati sada - budeš plaćao skuplje. Realno gorivo je sada skuplje i pitanje je da li će ono jednog dana pojeftiniti. Gorivo moraš naplatiti sada jer je to realna vrijednsot, sasvim drugi je par rukava po kojoj cijeni si ga ti nabavio (investirao, skladištio....). Ako digneš cijenu usluge kasnije bit će ljudi koji će reći kako poskupljenje sada kad je gorivo već poskupilo prije - a ti si nakon poskupljenja već radio po starim cijenama..... Na kraju gorivo je manja stavka u ukupnim troškovima, kada/ako se sve pravilno računa. Amortizacija je daleko veći trošak, samo to nije vidljivo odmah.

Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,246
@4340,
mala ili velika parcela je jako relativan pojam. Kod mene se parcele veće od 2000 m² smatraju velikima, a male su one do 700 m². Ima ih i ispod 500 m². Oblik parcele također znatno utjeće na efikasnost. Navedi potrebno prosječno vrijeme malčiranja za određenu površinu. Lakše je procijeniti prema stvarno utrošenom vremenu.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
660
Uhhh baš sam se poveselio da će netko napisati neke konkretne brojke po kvadratu i satu na kraju nitko nije napisao ništa ???
Inače kod mene su male parcele i kad malčiram ispod 2 centa kvadrat ne radim i mogu reći da nije to ni loše. Sad ima tu jedan čovjek koji me pitao za oranje i pripremu rotodrljačom rekao sam istu cijenu. Bilo je to prije Uskrsa sad ćemo vidjeti kako će se situacija razvijat.
U onom cijeniku koji sam dao na prethodnoj stranici (davatelj usluga iz njemačke) za malčiranje definirana je veličina malčera i cijena rada po satu,
cijena za traktor plus malčer 3M:
- do 6 radnih sati je 75 eura po satu plus 20 L goriva po radnom satu - preko 6 radnih sati je 70 EUR po satu plus 20 L goriva po radnom satu
za solo malčer 3M: cijene su 35 i 30 EUR po radnom satu
(valda rentaju samo malčer)
S obzirom da je moguć jako veliki raspon u masi koja se malčira to je jedini mogući način da se definira cijena.

4340

Iskusan lik
Tu od
2 Ožu 2018
Poruka
585
Znam i to da nije isto, ali meni sat rada je rijetko ispod 40 eura, ima parcela od cca 400 kvadrata pa ju malčiram za 40 eura jer se više vozim nego malčiram.
Imam 2 parcele jedna 4000 m2 druga 7000m2 pomalčirao sam za 3 sata jednu i drugu 220 eura + još 20 eura jer sam pilio neke grane od oraha da mogu sve pomalčirat žena je bila prezadovoljna i cijenom i radom . Uglavnom uvijek je bilo negdje bolje negdje lošije.

luka

Dobro znana faca
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
444
Ja budem tako radio zbog korektnih odnosa s musterijama, a to kaj budem ja potrosio 4 eura vise na hektar me ne muci, bude se vec to drugdje nadoknadilo 😇

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
660
Glavno je da vama koji dajete usluge i onima koji plaćaju te usluge paše i da se svi na kraju dana rastanu zadovoljni. Ja samo znam iz životnog iskustva da se normalni odnosi znaju često s vremenom pretvoriti u nečiju obavezu, a to onda ne vodi k dobrom. Korektno je tražiti svoju računicu u poslu ali postoje trenutci kada to možeš lako dobiti i kada to nećeš dobiti, makar si u pravu.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,937
Zamisli ovrsim psenicu i kazem musteriji da kosta 150€ po jutru, a ne kao prosle godine 80. Jer sam se konzultirao s njemackim cjenikom, forumom i uracunao 8 stavki. A drugi vrse i dalje po 80.
Zaboli njega za njemce, forum, moje gume, popravke i troskove. Oce se kidat manje ili vise.
Najjeftinij stroj mi je onaj koji stoji i ne radi. Jel ipak se manje kida i trosi dok ne radi nista.

Pa danas psenica kosta duplo manje nego prije 25 godina. Kako onda usluga moze biti skuplja?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,747
... Pa danas psenica kosta duplo manje nego prije 25 godina. Kako onda usluga moze biti skuplja?
Isto kak i sjeme, gnoj, zaštita bilja, cijene strojeva i goriva itd... (na žalost)

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,425
Meni je sve jasno da košta stroj ,amortizacija,gorivo,vaš rad. Ali još nisam pročitao da netko od vas izdaje račun i plaća pdv. Opet smo došli do sukoba interesa. Radiš sa poticajnim plavcem,za svaki dio tražiš R1 račun da ti uđe u troškove i pravdaš pdv. I onda mene odereš ko musa jarca bez računa. Pa kak🤔

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
32,235
Meni je sve jasno da košta stroj ,amortizacija,gorivo,vaš rad. Ali još nisam pročitao da netko od vas izdaje račun i plaća pdv. Opet smo došli do sukoba interesa. Radiš sa poticajnim plavcem,za svaki dio tražiš R1 račun da ti uđe u troškove i pravdaš pdv. I onda mene odereš ko musa jarca bez računa. Pa kak🤔
I uz sve to neko ti je pomogel na neki način kupiti strojeve kojima to radiš.

Ja znam da se ovakva pitanja nebi smela postavljati na poljoprivrednom forumu ali su i to pitanja na koja bi ja htel čuti odgovor.
Kolega @Axial naprimjer, kaj ima reči o tome?

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,932
Nisam prozvan, ali volim sraćkat.

Jeste li sigurni da se ne izdaju računi? Ja dok sam plaćao drugima žetvu, sve je išlo uredno preko računa.
Možda Vi samo ne tražite račun, pa se žalite?

Ja osobno usluge u poljoprivredi baš i ne radim, ali zato radim s kombinirkom. Uredno svima dajem da mi potpišu radni nalog, imam certifikat za rukovanje višeradnim strojem/rovokopačem, trošim evrodizlu, račun izdajem onima koji traže R1, tko ne traži, ne dobije ga, ali ja uredno uvedem kroz knjigovodstvo, jer meni paše da prođe kroz papire, a ostalo tipa, čišćenje đubreta, razvlačenje zemlje i te stvari koje su cca 30 min posla, naplatim kako naplatim, dobro meni - dobro gazdi, inače bi se valjda bunio. Svejedno od tog novca, treba podmazat, natočiti, filter, ulje bla bla, plati se na to PDV svakako. BTW Siva ekonomija je ona koja najviše pivređuje i plaća PDV-a na kraju, a ne svaki izdan račun.

Teoretski zadatak:

Sad zamislite da imate panj od orasa star 50 godina u dvorištu, ja dolazim, dajem Vam radni nalog, govorim da je radni sat stroja 50€ + PDV, ograđujem oko sebe, pripremam teren (Obično ja moram po dvorištu premještati palete, burad, kolica, biciklove, letve, grede, crijep itd. šta mi smeta, jer svi misle da dolazim sa romobilom, a ne akrapom od 10T) Vađenje takvog panja u prosjeku traje cca 60 - 90 minuta, nekada i više, a to ovisi o pristupačnosti, dakle, uklanja se panj i svo korijenje do 90 cm dubine. Obično ljude boli *****, pa ja svako malo moram izlaziti i sklanjati korijenje, počupati sitno, maknuti sa strane, dok gazde obično piju pivo, tu su i komšije obavezno jer su čuli da zujim, duvaju cigare i smeju se. Onda ja završim, odradim popravak terena, ovisno što se radi s korijenjem i panjem, isto tovarim u kašiku, pa prikolicu, odvozim i sve što ide s tim.

Kad to sve završim, kažem gazdi to je cca. 4 sata za naplatu, 2 - 2.5h kombinirkom, a ostalo je moja patnja jer sam se jebao sa korijenjem, paletama, smećem itd. dakle 200€ + PDV 25% = 250€ plus odvoz prikolicom 40€ + PDV 25% = 50€ plus zbrinjavanje po 5€/1m3 ako gazda nema svoje odlagalište, a nema ga, prikolica je cca 7m3 pa uzmem 35€ + PDV 25% = 43,75€ I dolazimo do zbroja od: 343,75€, pa Vas pitam dali bi Vi to meni platili na račun, transakcijski ili bi se dogovorili za 100€ u kešu, pripremili dvorište, odvukli 5 komada debelog korijena u stranu i 20ak sitnih, kod sebe zapalili panj i korijenje i sve odradili bez potrebe za izmišljanjem tople vode?

A kad bih išao po cjeniku neke firme, izbio bih Vam 500€ + PDV ladno da bi Vam prisjelo i pivo i cigara i kuvana šunka od prošlog Uskrsa.

komer

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,265
Zaboravio si i drugu stranu "sive" ekonomije,da sve to radiš za neku državnu firmu,pa na račun napišeš još 20 stvari koje nisi radio,ili si išao još i direktoru firme uz uklanjanje oraha iskopati i podrum za vinariju,pa si pisao sve to pod uklanjanje oraha,naplatio 30x više ,i onda si direktoru još dao pare na ruke jer si je tako izvukao lovu iz firme😁

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,937
Seljaci 99% svojih proizvoda prodaju preko računa, dok frizeri, mehanicari, kozmeticari, vodoinstalateri, izdaju racuna taman toliko koliko im je potrebno da budu na nuli s drzavom ili da ne udu u sustav pdva. Znaci malo.
Nekad sam šišanje placao 20kn, sad 10€.
Nekad je sjetva bila 100 kn sad je 20€.
Ne znam ko tu dere kožu.

Vecina seljaka ionako ima sve potrebne strojeve pa ne znam cemu velika frka.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,246
Znam i to da nije isto, ali meni sat rada je rijetko ispod 40 eura, ima parcela od cca 400 kvadrata pa ju malčiram za 40 eura jer se više vozim nego malčiram.
Imam 2 parcele jedna 4000 m2 druga 7000m2 pomalčirao sam za 3 sata jednu i drugu 220 eura + još 20 eura jer sam pilio neke grane od oraha da mogu sve pomalčirat žena je bila prezadovoljna i cijenom i radom . Uglavnom uvijek je bilo negdje bolje negdje lošije.

Ključ svega je boldano. Ako je korisnik bil zadovoljan poslom i cijenom, onda malo papira, ili računalo i pokušaj ispuniti one stavke koje sam prije spomenul (amortizacija, održavanje, gorivo). Kad definiraš koliko ti je trebalo za sam stroj i gorivo, vidiš koliko je ostalo za rad i eventualnu dobit. Na taj način budeš ubrzo imal realne cijene s tvojeg aspekta. Ako je tržištu to previsoka cijena, moraš razmisliti možeš li smanjiti cijenu rada i eventualnu dobit. Ako ne možeš, bolje da takve poslove prepustiš nekom drugom dok se situacija na tržištu ne promijeni. To je samo moje razmišljanje i ne mora biti ispravno.

Parcele su različite. Na nekima budeš mogel naplatiti dobru satnicu, na nekima slabu, a na ostalima bi trebala biti zadovoljavajuća satnica.

Najnoviji postovi

Na vrh