Nisam prozvan, ali volim sraćkat.
Jeste li sigurni da se ne izdaju računi? Ja dok sam plaćao drugima žetvu, sve je išlo uredno preko računa.
Možda Vi samo ne tražite račun, pa se žalite?
Ja osobno usluge u poljoprivredi baš i ne radim, ali zato radim s kombinirkom. Uredno svima dajem da mi potpišu radni nalog, imam certifikat za rukovanje višeradnim strojem/rovokopačem, trošim evrodizlu, račun izdajem onima koji traže R1, tko ne traži, ne dobije ga, ali ja uredno uvedem kroz knjigovodstvo, jer meni paše da prođe kroz papire, a ostalo tipa, čišćenje đubreta, razvlačenje zemlje i te stvari koje su cca 30 min posla, naplatim kako naplatim, dobro meni - dobro gazdi, inače bi se valjda bunio. Svejedno od tog novca, treba podmazat, natočiti, filter, ulje bla bla, plati se na to PDV svakako. BTW Siva ekonomija je ona koja najviše pivređuje i plaća PDV-a na kraju, a ne svaki izdan račun.
Teoretski zadatak:
Sad zamislite da imate panj od orasa star 50 godina u dvorištu, ja dolazim, dajem Vam radni nalog, govorim da je radni sat stroja 50€ + PDV, ograđujem oko sebe, pripremam teren (Obično ja moram po dvorištu premještati palete, burad, kolica, biciklove, letve, grede, crijep itd. šta mi smeta, jer svi misle da dolazim sa romobilom, a ne akrapom od 10T) Vađenje takvog panja u prosjeku traje cca 60 - 90 minuta, nekada i više, a to ovisi o pristupačnosti, dakle, uklanja se panj i svo korijenje do 90 cm dubine. Obično ljude boli *****, pa ja svako malo moram izlaziti i sklanjati korijenje, počupati sitno, maknuti sa strane, dok gazde obično piju pivo, tu su i komšije obavezno jer su čuli da zujim, duvaju cigare i smeju se. Onda ja završim, odradim popravak terena, ovisno što se radi s korijenjem i panjem, isto tovarim u kašiku, pa prikolicu, odvozim i sve što ide s tim.
Kad to sve završim, kažem gazdi to je cca. 4 sata za naplatu, 2 - 2.5h kombinirkom, a ostalo je moja patnja jer sam se jebao sa korijenjem, paletama, smećem itd. dakle 200€ + PDV 25% = 250€ plus odvoz prikolicom 40€ + PDV 25% = 50€ plus zbrinjavanje po 5€/1m3 ako gazda nema svoje odlagalište, a nema ga, prikolica je cca 7m3 pa uzmem 35€ + PDV 25% = 43,75€ I dolazimo do zbroja od: 343,75€, pa Vas pitam dali bi Vi to meni platili na račun, transakcijski ili bi se dogovorili za 100€ u kešu, pripremili dvorište, odvukli 5 komada debelog korijena u stranu i 20ak sitnih, kod sebe zapalili panj i korijenje i sve odradili bez potrebe za izmišljanjem tople vode?
A kad bih išao po cjeniku neke firme, izbio bih Vam 500€ + PDV ladno da bi Vam prisjelo i pivo i cigara i kuvana šunka od prošlog Uskrsa.