• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj goveda na predindustrijski način

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
420
na svim mogućim poljoprivrednim forumima na svako pitanje o uzgoju i hranidbi niti jedan odgovor ne ide van uobičajenih sugestija travno-leguminozne voluminoze i silaže preko supera(proteinski koncentrata) ovih ili onih žitarica, soje, graška i ostalih dodataka koje u izvornoj hranidbi goveda nije bilo. Svaki takav odgovor podrazumjeva intenzivnu stočarsko-ratarsku proizvodnju koja će se po mom mišljenju jednaog dana urušiti. čak i da ne bude tako, donekle izvorna hranidba proizvodi, iako manje prinose, značajno manje troškove i daleko zdravije meso i mlijeko. (postoje istraživanje prema kojima i minimalna količina žitarica u obroku umanjuje sadržaj omega3 DHA i EPA moasnoća u mesu i mlijeku na svega 20ak% količnie kod životinja hranjenih zelenom krmom ili sijenom i slično.

Da ne duljim dalje, krenut ću sa konkretnim pitanjem, prvim u nizu, a to je odgoj junice za rasplod, ali i muške teladi na mlijeku (dakle, bez startera i iakavih žitarica itd).
zanima me ovo (pitanje za one sa veterinarskog fakulteta ili na drugi način informirane:

kako se mijenja kapacitet sirišta kroz razvoj od teljenja do cirka 7-8 mjeseci starosti? to me zanima zbog količine mlijeka koje je moguće da takvo tele-junica-bik dnevno popije i u koliko obroka, a da ne usporava drastično razvoj buraga?
zanima me dakle maksimalan količina mlijeka u svakom mjesecu starosti ili razvoja da to grlo ima relativno dobar prirast (ako već ne isti kao na koncentratu, barem sličan) dakle na mlijeku i sijenu, travi, sjenaži, tko što već ima spremljeno?

edit: ako netko od moderatora može promijeniti naziv teme u nešto općenito u predindustrijskom smislu, dakle na samo uzgoj goveda već i ostale stoke od kokoši do svinja
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
Ne znam jesam dobro shvatio pitanje, ali ću ti pokušat dati odgovor. Koliko sam razumio, želiš hraniti telad mlijekom i voluminozom,sijenom ili sjenažom? To je naravno moguće,u teoriji preživači ni ne trebaju koncentrate, mogu živjeti samo na kvalitetnoj voluminozi ali i proizvoditi. Bio sam na farmi gdje ima nekoliko stotina preživača(ovce,koze i goveda) koji nisu vidjeli zrno žitarica. Gazda ima samo sijeno i sijenažu,ali vrhunske kvalitete.Životinje su u prilično dobroj kondiciji,taman sam bio u 3.mjesecu kad je kraj zime i tada su inače životinje slabije kondicije zbog dugog boravka u štali i oskudne zimske hranidbe(govorimo o ekstenzivnom stočarstvu).

Ako želiš ostvariti maksimalan prirast u ekstenzivnom stočarstvu tada hranidba mora biti ad libitum,znači po volji da jedu kad hoće,a to znači da stalno imaju sijena ili su na paši. Što se tiče mlijeka, tu ne treba pretjerivati, jer preživač već sa 2 tjedna razvija svoju mikrofloru buraga i sa 2 mjeseca već iskorištava voluminozu bolje nego mlijeko. Tako da je po meni suludo hraniti tele mlijekom pogotovo u ekstenzivnom uzgoju nakon 2 mjeseca.
Ako tele na pašnjaku siše kravu,ona će sama odrediti već kad će ga odbiti,jer osjeti koliko ima rezervi i koliko može proizvoditi mlijeka. No, po meni je najbolje da se telad odvaja par dana da krava zasuši,ako ima jako vime jer ćeš tako dobiti veći koeficijent telenja u godini dana, a krava će imat dulji proizvodni vijek.

Kad smo kod svinja, pošto sam i sam počeo baviti ekstenzivnim uzgojem svinja,fajferica, također mogu nešto napisati.
Primijetio sam da svinje vole više rovati nego jesti kukuruz,a zašto je to tako? Svinja je svežder,samo kad ju zatvoriš u betonski boks ona nema izbora nego jesti smjesu koju dobije. Kad je vani, ona ruje i ja bi to usporedio sa slatkišima koje nađe u zemlji.Korijenje,gliste,sjemenke,razni kukci,ali voli i pasti neke vrste trava. Da se razumijemo,ona pojede kukuruz ali onda kada osjeti da joj treba kukuruza. Da ne bi bilo zabune,ekstenzivno držanje zahtjeva velike površine jer držanje na malom pašnjaku može biti gore od držanja u betonskom boksu. Ekstenzivno stočarstvo je često prihvaćeno kao nazadno,primitivno što nije istina.

Što se kokoši tiče, tu mogu isto napisati pokoju riječ jer imam 30-ak domaćih kokoši koje su isto svaki dan slobodne. Kokoš je vrsta koja jedina može zdrobiti žitaricu i ostale vrste hrane jer ima mišićni želudac tzv mlin. Njoj nije potrebno mljeti hranu,a to se radi samo radi bolje probavljivosti i umješavanja vitamina i minerala onim kokošima koje ne vide ni sunca ni mjeseca. Kokoši koje se drže na dovoljno velikoj površini travnjaka, grebanjem će same naći dovoljno hrane koja sadrži vitamine i minerale potrebne za normalan rast i razvoj.Kokoš mora jesti i pijesak jer joj treba za usitnjavanje hrane u mišićnom želucu,a osim toga to je i izvor minerala. U sklopu terenske nastave sam obišao dosta peradarskih farmi i vidio svega,veliki problem je kod proizvodnje rasplodnih jaja kvaliteta ljuske,koja je često lomljiva ili gumasta,a toga kod domaće kokoši nema.Nisam u životu vidio loše jaje od domaće kokoši,ali su one cijelo vrijeme vani,čeprkaju i jedu što nađu na travi i ispod nje.Dakako i žitarice(kukuruz,ječam,zob) koje dobiju ujutro prije izlaska na pašnjak.

Za ovce se držim onoga što sam pisao kod goveda,s time da je govedo za klasu bolji preživač jer može iskoristit više celuloze,a stvar je u jačem stisku čeljusti koja bolje drobi sijeno i time ga bakterije buraga bolje razgrade. Za informaciju, govedo ima stisak od 1 tonu/cm2 što je približno stisku velike bijele psine...

Evo ono što mi je palo na pamet sam napisao,a vidim da će ovo biti zanimljiva tema. ;)
 

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
420
pretpostavljam da misliš da tele već sa 2 mjeseca može rasti zadovoljavajuće na travi recimo, ali što ako je zima, a netko ima samo sijeno i bolju otavu. Mislim, poanta je kolko sam ja vidio da u ekstenzivnom sustavu vani, telad bude sa kravama čak i do godinu dana ponekad, dakle, piju mlijeko dosta duže. ili recimo ako je riječ o tovu junadi na mlijeku i boljoj ili lošijoj voluminozi, jel ima neki optimalan omjer mlijeka za određenu starost kada će recimo mlijeko učiniti rast i prirast bržim, a neće usporavati uzimanje i iskorištavanje voluminoze? osobno nisam siguran da i na vrhunskoj zelenoj krmi može tele od 2-3 mjeseca rasti ni približno brzo kao na koncentratu.

recimo, moji starci doma mi stalno govore kako su "stari" kada su gojili junicu su do 2 mjeseca davali sve mlijeko od krave (to je tada bilo 10ak litara u vrh glave), a onda od 3-6 mjeseci pola mlijeka

osim toga, što se tiča svinja, ima onih koji svinjama daju sirutku, a ponekad i mlijeko i da svinje super rastu od toga onda kontam da mora postojati neki optimalni udio mlijeko i za telad, junice i tovnu junad kada bi mlijeko uz voluminozu služilo kao neki super dodatak za rast. možda sam u krivu, čisto ovako logički pokušavam povezat neke stvari.
 
Na vrh