• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj hrane kao hobi :)

maliodpalube

Član
Tu od
30 Lis 2012
Poruka
134
Cijenjeno društvo!
Trenutno radim u Njemačkoj i od kraja srpnja iduće godine sam u mirovini.
Za tjedan dana idem doma i planiram kupiti zemljište označeno na slici. Veličina je nekih 850 m2 i nalazi se 14 km daleko od moje kuće. Za taj komadić zemlje prodavalac traži 10000 kn (cca 1330 €).
Plan mi je ograditi ga i na njemu osnovati vrt i neku malu farmicu. Držao bih desetak kokica (amrok), dvije guske, dvije patke i dvije pure. Dakako, plus mužjaci da imam pilića, paćića, gušćića i purića. Za tov i klanje. Kad kažem "tov" ne mislim baš na kaveze i tovne smjese, već također na slobodnu ispašu i žitarice. Domaće pile s dvorišta (patka, pura, guska) i domaća jaja sretnih koka - to je osnovna ideja.
Plan je i jedna koza, da imam mlijeka, sira i dva jarića godišnje, kao i kunići. Dvije ženkice kunice koje bih također držao u "hotelskom smještaju" sa žicom sa svih strana ograđenim ispustom veličine 3-4 m2.
Naravno, napravo bih i sve nastambe. Drvene, ali dovoljno čvrste da ne može provaliti neka lisica ili slično. Na zemljištu bih smjestio i kamp kućicu da mogu po potrebi tamo i prespavati. Naravno, napravio bih neki vanjski tuš i WC, iskopao bunar, u kampici kuhinja itd.
Nemam druge zemlje i svu ću hranu morati kupovati (uključujući i sijeno), ali svejedno se nadam da ćemo se hraniti jeftinije i kvalitetnije nego u trgovačkim centrima. Zapravo na cijelu priču gledam kao na hobi koji će me pod stare dane držati u pokretu a tek onda na neku isplativost.
Eto, to je plan. Ovdje ću redovito pisati i objavljivati sve s time u vezi.

 

maliodpalube

Član
Tu od
30 Lis 2012
Poruka
134
I još nešto...
Stanujem u Sesvetskom Kraljevcu i tražim taj neki komadić zemlje koji bi malo koštao i koji bi bio 15-tak km udaljen od moje kuće. Ovo iz prvoga posta tek idem gledati u iduću subotu, što znači da sam još otvoren za sve prijedloge :) Ako netko ima na toj strani svijeta neki komadić zemlje do cca 2000 eura, neka se javi.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,548
meni se čini da ti nedeš u mirovinu, nego u penziju... 🤭
 

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,680
Sretno sa svojom namjerom, lijepi odabir za provoditi vrijeme u penziji. Samo izvještavaj kak napreduju radovi
 

Najnoviji postovi

Na vrh