• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Video isječci

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
To je ujedno i nedostatak, jer utezi ispred prednje osovine rade dobitak na vučnoj sili (s ili bez prednjeg pogona).
Ovo mi više liči ko modni dodatak za gaženje silaže.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Ne bi se u potpunosti složil. Utezi ispred prve osovine u slučaju 2WD rasterečuju zadnje kotače (vzvod preko prvih kotača). Kod 4WD se više dobije na prvoj osovini nego se gubi na zadnjoj (moje mišljenje).

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Pa više i nema traktora bez prednjeg pogona, pogotovo ne u tak velikom rangu snaga.

Glede utega na 2WD traktorima, meni su najsimpatičniji utegi u prednjim kotačima. Zato sam si ih i napravil :)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ne bi se u potpunosti složil. Utezi ispred prve osovine u slučaju 2WD rasterečuju zadnje kotače (vzvod preko prvih kotača). Kod 4WD se više dobije na prvoj osovini nego se gubi na zadnjoj (moje mišljenje).
utezi ispred prve osovine ne rasterečuju zadnju osovinu nego od njih ima više koristi nego da je ista masa ispod traktora ..jer su na kraku .
da je u praksi moguče imati krak 2 metra trebalo bi duplo manje utega .

takvi utegi se moniraju kad ih treba , a ne kao neki koji ne znaju čemu služe pa ih voze kao modni dodatak samo zato jer ih ima još traktora u selu ....upravo zato je izmišljeno jednostavno postavljanje npr dajc ili brzo kopčanje u kategoriji traktora s prednjom hidraulikom .

uteg u kotaču je kao štrik oko vrata pa to nebum komentiral , draža mi je giljotina

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
...
uteg u kotaču je kao štrik oko vrata pa to nebum komentiral , draža mi je giljotina
Vjerojatno si mislil na utege na T. Vinkoviću, koji su širji od gume.
Na 2WD traktoru vrijede više tam, jer ne smanjuju grip u rikverc, kak da su ispred prednje osovine.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Na 2WD traktoru vrijede više tam, jer ne smanjuju grip u rikverc, kak da su ispred prednje osovine.
na 2 wd i vožnju u rikverc bi utezi pasali da su 2 metra iza zadnje osovine ..tak da tih 20 cm ne znači bog zna kaj ..a 2 wd u rikverc može jedino po štaglju , nedaj bog da hračneš na nepoorano , nebuš tu potegnul brazde.... s druge strane štrik oko vrata za upravljanje i sustav

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
utezi ispred prve osovine ne rasterečuju zadnju osovinu nego od njih ima više koristi nego da je ista masa ispod traktora ..jer su na kraku .
da je u praksi moguče imati krak 2 metra trebalo bi duplo manje utega .

To drži vodu samo dok su prvi kotači u zraku. Kad prvi kotači imaju oslonac (normalno korištenje) uteg ispred prve osovine rasterečuje zadnji kraj.
Malo razmisli ili si skiciraj.

Kaj se tiče skidanja klasičnih prednjih utega (npr. 5*20 kg za manje traktore), slažem se da ih ne bi bilo loše skidati. Čak sam to bil napravil, ali nije dugo trebalo. Trebam ih u oranju, kod vožnje po običnim putevima. Dobro mi dojdu kod malčiranja jer na njih prčvrstim poprečnu dasku koja štiti traktor od mase koja se malčira. Također ne moram misliti jel bu mi malčer zdigel prvi kraj ako ga uz brijeg trebam podići na hidrauliki. Ostaje mi samo frezanje kad ih ne trebam.
Sad ih više ne skidam.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
... s druge strane štrik oko vrata za upravljanje i sustav
Nebi se složil. Prednja osovina i upravljački sustav su puno manje opterećeni nego kad su utezi na osovini ili ispred nje.

Iwanho, djelomično si u pravu, jer okretni moment zadnjih kotača uvijek nastoji podići prednji kraj (pogotovo ak je priključak zakvačen visoko), bez obzira bil on potpuno u zraku ili pak su prednje samo manje "legle".

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ja sam siguran da uz takvo znanje a bogami i iskustvo nisi nikad nigdje zapel na njivi , putu itd
a ugradnja prvog pogona na štore je bilo čisto radi toga jer je došla era 4 wd pa da nebuš ni ti najzadnji

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Ne moraš biti bezobrazan.

Zapel sam puno put, s i bez prednjeg pogona.
Utegi u (prednjim) kotačima su nam bitno poboljšali ponašanje traktora, a nisu imali nuspojave (poput pucanja prednjih felgi, npr.). Imal sam tad (još ih imam) i utege za prenju osovinu. Korišteni su bili samo pri branju kukuruza i jesenskom oranju od kad je dodan prednji pogon..

A ugradnja prednjeg pogona je bilo ostvarenje želje još od vremena kupovine traktora, kad si ga nismo mogli priuštiti.
Uostalom, to i nije tema.

Posljednje uređivanje:

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Kad vidim ovo i usporedim sa svojim strojevima neznam jel bi plakal ili se smijal
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=Dd6ViHxQQ9s[/YT]

Malirus

Član
Tu od
28 Lis 2009
Poruka
581
U jednom prolazu sve... Pa ko je to zmislil ako nisu tri to nije to[emoji23][emoji23][emoji57]

Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

Zetorboy

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,758
Bitno da je olt prestiž kod nas jos...al vj ima tu na forumu ljudi koji su gledali vec tu kombinaciju

Najnoviji postovi

Na vrh