• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Vladimirec T-25

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
A šta ako se odvrnula ili iskrivila viljuška ? :icon_wink:

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
to bi ga onda trebalo da muci i od ranije. neznam kakve bi to imalo veze sa zamenom lamele. ako mu se to desava odkad je zamenuo potisni lezaj i lamelu pre ce biti da se mora slobodan hod i stanglica brave nastelovati jer je po mom misljenju to uzrok. moze se desiti i to sto kazes sa viljuskom ako je bilo prevelikog slobodnog hoda na kvacilu pre pa nije manifestovalo na kvacilu.

kraisnik83

Novi član
Tu od
13 Svi 2013
Poruka
8
to bi ga onda trebalo da muci i od ranije. neznam kakve bi to imalo veze sa zamenom lamele. ako mu se to desava odkad je zamenuo potisni lezaj i lamelu pre ce biti da se mora slobodan hod i stanglica brave nastelovati jer je po mom misljenju to uzrok. moze se desiti i to sto kazes sa viljuskom ako je bilo prevelikog slobodnog hoda na kvacilu pre pa nije manifestovalo na kvacilu.

dali se steluje posebno za svaku brzinu?jer ostale se saltaju brez ikakvi problema,da to ga je zezalo i prije zamjene lamele

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,739
@ kraisnik, jel ti traktor često stoji vani?
ako da, slušaj vicu i očisti smeće oko štangice brave...

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
dali se steluje posebno za svaku brzinu?jer ostale se saltaju brez ikakvi problema,da to ga je zezalo i prije zamjene lamele
e to je sad vec druga prica.ako te zezalo i pre onda je savoris u pravu. najverovatnije kriva viljuska pa zakoci bravu .ili sama brava koci. moze biti jos jedna stvar u sta sumnjam. dal niste nekad skidali deklice sa leve i desne strane menjaca gde su osovine viljuski i udarali po njima bez stisnutog kvacila. verovatno se moze desiti slucaj da ste zamecali osovinu pa nemoze uci u leziste skroz [ rupu u kojoj seta osovina] brava nemoze da zakljuca menjac tako do kraja i nemoze da otpusti kvacilo. ili je kriva viljuska ko sto savoris kaze i isto zeza na identican nacin bravu za zakljucavanje i kvacilo neotpusta skroz. moras sve redom pregledati.pregledaj osovinu koja se pomera kad ubacujes u 3-4. brzinu koja se pomera pa vidi dal na krajevima nije tuceno po njoj i obrusi ivicu ako jeste. skini pod limeni i imas bravu menjaca sa desne strane na 4 vijka i pogledaj dal nije koroziralo unutra i poribalo nesto u vezi te osovine..ispod brave imas 4 opruge i ispod kuglice koje zapravljuju menjac. tu hoce zaribati i zardjati .ako to nije otvaraj menjac poklopac gore pa pregledati viljusku i sve ostalo u vezi te brzine.sve neispravnosti uticu na bravu. ona nemoze zabraviti do kraja i dobiti hod kojim otpusti kvacilo do kraja uvis.sad mora se redom pregledati sve sta utice na bravu da je koci.

Posljednje uređivanje:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134

A jeli možda neko rasklapao mjenjač ?

kraisnik83

Novi član
Tu od
13 Svi 2013
Poruka
8
e to je sad vec druga prica.ako te zezalo i pre onda je savoris u pravu. najverovatnije kriva viljuska pa zakoci bravu .ili sama brava koci. moze biti jos jedna stvar u sta sumnjam. dal niste nekad skidali deklice sa leve i desne strane menjaca gde su osovine viljuski i udarali po njima bez stisnutog kvacila. verovatno se moze desiti slucaj da ste zamecali osovinu pa nemoze uci u leziste skroz [ rupu u kojoj seta osovina] brava nemoze da zakljuca menjac tako do kraja i nemoze da otpusti kvacilo. ili je kriva viljuska ko sto savoris kaze i isto zeza na identican nacin bravu za zakljucavanje i kvacilo neotpusta skroz. moras sve redom pregledati.pregledaj osovinu koja se pomera kad ubacujes u 3-4. brzinu koja se pomera pa vidi dal na krajevima nije tuceno po njoj i obrusi ivicu ako jeste. skini pod limeni i imas bravu menjaca sa desne strane na 4 vijka i pogledaj dal nije koroziralo unutra i poribalo nesto u vezi te osovine..ispod brave imas 4 opruge i ispod kuglice koje zapravljuju menjac. tu hoce zaribati i zardjati .ako to nije otvaraj menjac poklopac gore pa pregledati viljusku i sve ostalo u vezi te brzine.sve neispravnosti uticu na bravu. ona nemoze zabraviti do kraja i dobiti hod kojim otpusti kvacilo do kraja uvis.sad mora se redom pregledati sve sta utice na bravu da je koci.

danas sam razgovarao sa bratom pa mi je reko da mu se je za dva puta desilo da mu je zakovo mjenjac u 4-oj brzini,prvi put kad je zakovo mu je kvacilo ostalo na pola i nije ga mogo ni stisnuti ni vratit rukom nazad,pa je moro oserafit dekla sa strane i udarit osovinice,osovine nemaju nikakvi tragova ostecenja,drugi put kaze da mu je osto zakovan u 4-oj i tako ga je dotjero do kuce i istim postupkom otkovo i naravno stisnutim kvacilom do kraja.

A jeli možda neko rasklapao mjenjač ?

za ovo vremena koliko je kod nas nije,jedino ako nije prijasnji vlasnik otvaro mjenjac.

Posljednje uređivanje od moderatora:

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
ja moj menjac sastavio i zatvorio. zasad salta super i zabravljuje dobro. kraisnik kod tebe je menjac sa jednom rucicom. jesu 3 i 4 brzina sto te muce na istom mestu na birace samo je razlika dal je u sporim onda je 3 a u brzohodnim 4. mislim da je kod tih drugaciji raspored brzina nego u mojeg a neznam ni kocke kud seta birac sa jednom rucicom dal je isto kao kod mojeg sa dve rucice. mislim da nije isto.

kraisnik83

Novi član
Tu od
13 Svi 2013
Poruka
8
ja moj menjac sastavio i zatvorio. zasad salta super i zabravljuje dobro. kraisnik kod tebe je menjac sa jednom rucicom. jesu 3 i 4 brzina sto te muce na istom mestu na birace samo je razlika dal je u sporim onda je 3 a u brzohodnim 4. mislim da je kod tih drugaciji raspored brzina nego u mojeg a neznam ni kocke kud seta birac sa jednom rucicom dal je isto kao kod mojeg sa dve rucice. mislim da nije isto.

da moj je sa jednom rucisom,i da 3 i 4 su na istom mjestu ,3 spore 4 brze,nisam otvaro mjenjac tako da neznam.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
od sve prilike tad kad vam je zaglavio da ste udarajuci ukrivili viljusku ili je i pre toga cak bila iskrivljena. otvarati poklopac menjaca i da se pregleda . pogledati bravu menjaca. kad skines pod [ lim] sa desne strane imas bravu menjaca sa 4 vijka zavrnuta. nju skini i povadi opruge i kuglice ispod njih. one zabravljuju te osovine. ocisti rupe gde su bile kugle i osovinu da se vide zaseci na osovini. usaltaj u 3-4 i pogledaj kad udje u brzinu dal je zasek od te osovine tacno na sredini ili probaj prstom osetiti dal je . ako nije sto pretpostavljam kriva je viljuska verovatno.. 3i4 brzine zupcanik bi trebao biti na prom snopu zupcanika sa desne strane . fakticki ispod brave menjaca.iznad njega je viljuska i stoji na drugoj osovini .i dobro treba bravu za zabravljivanje pretresti i ocistiti sva lezista. pregledati lezajeve na snopovima. kad ga moras otvarati pretresi ga i posle ce raditi kako treba. pregledaj i kocke [ lezista] kud sipka biraca lovi brzine.kod ene je najveci problem upravo bio tu.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
@vica , nije to brava što je drže 4 vijka i unutra su opruge i kuglice :8):

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
kugle i opruge su zajedno sa osovinama jedna vrsta brave a unutar dekla je osovinica koja preko kvacila zabravljuje sve 4 osovine u datom polozaju. kod vlatka je to jako prosto resen dvostruki sistem zabravljivanja u jednom komadu. ako nisam u pravu ti me ispravi

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
Eee to , šipka je brava kugliece i opruge su samo tu da imaš osjećaj pod rukom a i da ne iskoči iz brzine dok prava brava ne prihvati

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
a reci mi savo kod tebe treba da je isti menjac kao u kraisnika. imas li sliku kocki kud rucica lovi brzine. tu je po meni drugaciji raspored . ova 3-4 nikakve mi logike nema , bar ona zgodno bi trebala da uzubljuje.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
Kako nema logike , mjenjač gore lijevo , kada je reduktor u sporohodno onda je treća , kad je u brzohodno onda je četvrta

Isti je mjenjač i kod mene BIO , sa jednom ručicom , sada je sa dvije pošto sam ja dogradio reverzer kao na novim modelima
Nemam nikakvu sliku , jednostavno su ti sve kocke spojene i ručica mjenjača putuje kroz sve njih i biraš koju ćeš od četiri šipke pokrenuti
Jednostavno i NEfunkcionalno , ako trebaš da prebaciš iz brzohodnog hoda naprijed u soprohodni rikverc ili obratno to ti je samuobistvo

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
a nisi me razumeo. mislim da nema logike sto 3i 4 brzina zeza sa zaglavljivanjem. ona bar se vrlo lako ubacuje i izbacuje. kratka viljuska i zgodno ide. jedino po meni je brava tu napravila prva dar mar sa zaglavljivanjem pa su je posle udaranjem da izbace dotukli po viljusci.nevidim drugu logiku kako bi se viljuska iskrivila. na to mislim. bio sam danas na otpadu bmv. ima kucista volana ali nepasuje koliko vidim. imam slike al tesko cu uspeti da ih postavim. kad postavim kuciste kako bi trebalo stajati na vlatku i motam vreteno na levo izlazna poluga ide u pravcu zadnjeg tocka. a trebalo bi kontra.a 40 eur kuciste a 80 ceo sistem

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
Ma tu nema šta da se mudruje , mjenjač mora da se odvtori odozgo i pogleda stanje , nevolim ja puno da nagađam , ako je neki kvar ja odma otvaram :icon_fU:

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
e jedno pitanje. ako hocu skinuti pumpu hidraulike treba da bude na ukljuceno pumpa pa da se skida cela. nemam viljuske a trebao bih je skinuti da pogledam kako stvari tamo stoje.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
Pa ako je skidaš kompletno sa pogonom onda nema veze . ako skidaš samo pumpu onda je ostaviš u položaju uključeno da ti ne ispadnu one kuglice
Mada iako ispadnu nije problem to spakovati nazad

Najnoviji postovi

Na vrh