• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Voćarstvo u Gorskom kotaru

Drug Mile

Član
Tu od
24 Stu 2010
Poruka
99
Sastavljam popis voćnih vrsta koje bi relativno lako, ili nešto teže, uspjevale u Gorskom kotaru. S nekima je posve jasno, jer se tradicionalno ovdje uzgajaju, i s ovim drugima je jasno ako se radi o recimo osjetljivom južnom voću. Ali ima cijela paleta voćki koje su po nekima preosjetljive, a po nekima kao stvorene za ovaj lokalitet. U pravilu nalazim koliziju između domaće i strane literature, skloniji sam vjerovati domaćoj, a opet Gorski kotar je relativno neistraženo područje što se tiče uzgoja hrane, pa se možda automatizmom smatra da ovdje ništa ne uspjeva.

Kad pogledam neke statističke podatke DHMZ-a, Gorski kotar bi bio recimo zona 7 prema klasifikaciji koju obično nalazim u američkoj literaturi, ili zona 6 ako se radi o vrhovima iznad 1000m. U stranoj se literaturi obje zone smatraju idealnim područjem za većinu voćnih vrsta, ne bi išli jedino agrumi, masline i sl. Suprotno tome, u domaćoj literaturi recimo knjigama posvećenim pojedinoj voćnoj vrsti, za jako se puno voća navodi kako traži puno sunca, blage zime, kako proljetni mrazevi uništavaju pupove i sl. U redu, problem Gorskog kotara su i obilne kiše, malo sunca itd, nije samo mraz u pitanju, ali ispada da bi se dosta voća koje se inače ne preporuča, ipak moglo uzgajati ako se izabere lokacija zaštićena od bure, ili posadi burobran, pa i uz malo sreće da neće baš svaki put smrznuti kad voćka propupa.

Nisam spomenuo, planiram jedan vrlo mješoviti voćnjak, po nekoliko stabala svake vrste, tako da ću ionako isprobati svaku vrstu u koju nisam siguran, ali rado bih smanjio pogreške koliko je to moguće.

Da budem konkretan, znam da će dobro ići jabuka, šljiva, višnja, kruška, bobičasto voće, bazga, murva, aronija, možda još neki, nemam pri ruci popis. Recimo divlje, polujestivo ili ljekovito bilje tipa trnine, pasjeg trna, mušmule itd. Sve ovo planiram zasaditi. Marelica bi trebala, kaže literatura, nešto je otpornija od breskve. Breskva i nektarina možda, ako ih proljetni mraz ne zezne. Za trešnju mislim da je previše vlage. Pinija (pinus pinea) je udomaćena na obali, prema našoj literaturi ne ide na kontinent, prema američkoj može bez problema i u gorje, podnosi puno niže temperature od onih ovdje uobičajenih. Orah i kesten nisu baš uobičajeni ovdje, iako ne vidim zašto ne bi mogli, možda jedino ako je premalo zemlje za veća stabla. Ne znam što je sa smokvom, navodno podnosi niske temperature, ali ne visoku vlagu? Što je s grožđem, nije baš neki vinorodni kraj ali što konkretno lozi najviše smeta, zašto ne bi moglo? Kaki? Čitam da stablo podnosi hladnoću, ali plodovi dozrijevaju vrlo kasno, i smrznu prije nego sazriju.

Postoji li neka literatura koja obrađuje ovu temu, možda neki popis autohtonih vrsta i sl? Znam da ima članova s ovog područja, vjerojatno će znati nešto više od mene, ja sam zapravo na moru, a sadim u gorju pa mi nedostaje neko praktično iskustvo.
 
I

ibudimir

Guest
Neznam za literaturu i nemam nekog osobnog iskustva, ali moji su iz Gorskog kotara, i kažu da je tamo prehladna klima za neke, ajmo reći, ozbiljne voćke. Neznam. Ja sam osobno vidjela samo jabuke da rastu tamo. I lješnjake, ali u šumi.

I ja bi u gorskom kotaru nešto napravila, samo neznam što :rolleyess:
 

Drug Mile

Član
Tu od
24 Stu 2010
Poruka
99
I ja bi u gorskom kotaru nešto napravila, samo neznam što :rolleyess:

Ajme, podsjetila me na ovo pitanje nakon tolikog vremena :) Ja sam u međuvremenu istražio što ide, što ne ide, pa zapravo ide puno toga, ovisi koji dio gorskog je u pitanju, ja sam recimo u ovom istočnijem, nižem. Susjed dosta isprobava sa voćkama za koje su mu rekli da se ne mogu uzgajati, pa ih ipak uzgaja, recimo breskve, loza, i sl. Znači ipak je malo pretjerano reći da kraj nije za ništa. Recimo bobičasto voće je kao stvoreno za GK, a kažem, ima još puno toga.

I raž bi trebala uspjevati? Mislim da bi, podnosi pliće tlo, veće suše od pšenice, oćenito je opornija i sl. Probati ću kad nađem vremena i volje. Ali organski uzgoj svega. Mislim da klasični komercijalni ne može konkurirati ravničarskom kraju, zato neka kombinacija organskog uzgoja, vlastite prerade, možda i agro turizma, bi vjerojatno bio razuman potez.
 

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,560
...Mislim da klasični komercijalni ne može konkurirati ravničarskom kraju, zato neka kombinacija organskog uzgoja, vlastite prerade, možda i agro turizma, bi vjerojatno bio razuman potez.
Pa sam si dao odgovor - bobičasto voće (od ribiza do maline; ovisno o tipu tla). Imate i staze/dane bobičastog voća... i što će ti više.
Imaš ambijent, imaš voćku (grupu voćnih vrsta) i imaš kupca :p
 
I

ibudimir

Guest
neka kombinacija organskog uzgoja, vlastite prerade, možda i agro turizma, bi vjerojatno bio razuman potez.

Uf, pisala 10 minuta i odgovor nestao...

Aj sad opet: negdje sam baš na tom tragu.

Parcela je na srednje - sjevernom položaju -delnice. Ali ne u centru gdje imam kuću, nego cca 10 km od grada.

Ja sam prvo mislila samo ljesku, jer tamo ima divljih ko u priči, a sad sam više na tragu nekog "šumskog vrta", za početak. Znači bazga, šipak, lješnjak, možda probat gljive, pa i krumpir - pa da vidimo!

Za početak trebam nešto jednostavno, a da me privuče, jer sam vezana za Zagreb (daj bože da se i to promijeni)

Moja parcela je duboko u šumi, livada okružena šumom, blaga padina. Dio bogat izvorima, srnama i medvjedima :D Mislim da je moji nikada ni nisu obrađivali, nego su tamo ko klinci pasli krave. Možda eventualno sadili krumpir.

Moram pitati starce. Past će na dupe kad čuju da se želim pozabaviti djedovinom za koju nitko ne mari već 50 godina. Kupit će mi traktor :mrgreen:
 
M

Mrkopaljac

Guest
Pozdrav svima
Rođen sam i živim u Rijeci. Imam nešto djedovine u Mrkoplju i stavio bi ju u funkciju.
Druge godine krećem u rekonstrukciju starine - zapravo rušimo drvenu kuću staru 100 godina zbog trulih nosivih greda i na njenom mjestu ćemopolako gradit novu kuću u skladu sa mogućnostima.
To bi nam bila baza za učestalije boravke u rodnom kraju naših roditelja.

Imamo i nešto obradive zemlje. Već neko vrijeme razmišljam što bi mogao gore posaditi. Prvo sam razmišljao o lješnacima pa o malinama pa o batatu i na kraju sam stao na jabukama. Izvorna je ideja baviti se nečim rekreativno kao bijeg od grada i stresa. Što dalje vrijeme ide ideja se širi i na moguće profesionalno bavljenje poljoprivredom/voćarstvom - obzirom da mi u firmi pod izlikom krize stalno režu primanja i pogodnosti.
U Mrkoplju ima dosta nezaposlenih a mrkopaljsko polje je neobrađeno. Sreća da se kosi pa ne izgleda baš zapušteno.
Nedavno sam čuo komentar da se za profi bavljenje navedenim djelatnostima treba imat škola. Zanima me ima li tko podrobnije informacije? Elektro sam struke a supruga mi je ekonomist. Imamo li zapreka za otvaranje poljoprivrednog obrta? Zanima me i dal mogu ako živim u Rijeci imat OPG u Mrkoplju?
Ako je netko ovdje upućen u problematiku molim da iznese svoje mišljenje.

U ovom tjednu mislim kontaktirat Poljoprivredno savjetodavnu službu oko izbora bilja koje bi uspjevalo na tom području.
Izvjestit ću o njihovom mišljenju.

Pozdrav
 

Najnoviji postovi

Na vrh