• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Vremenske prilike-neprilike

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Supruga je jučer sadila, sada se zalijeva:
IMG_20230516_185738.jpg
A ovak je od povrtnjaka do pruge, ova zemlja je dobro propusna za vodu, kako je tek ljudima koji imaju zemlju koja teže upija vodu:
IMG_20230516_185809.jpg

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
918
Kakva vam je situacija s bunarima? Moj je jako zamućen i voda je 10 cm ispod betona na kojem stojim.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Naš zdenac napokon nije "suh" i ne trebam ga dopunjavati.
Inače, do vode je obično >10m, tak da površinske vode nemaju baš puno utjecaja na njega.

Usput, kiše je toliko da se zaštopal ulaz na susjedovom mostu (travom od košnje, muljem...).
Voda išla iz grabe preko ovog mosta, tak da ga se nije vidlo, pa po cesti (nisam imal fotoaparata pri ruci), znači sloj jedno pol metra.
Po onoj najvećoj kiši sam išel to čistit (igral se cestara), pa to sad izgleda ovak:
20230516_200205.jpg

Usput, obrušila se bankina na betoniranu grabu, pa je u njoj buknula trava, te je i taj kanal bil pun vode, tak da je i to trebalo očistiti (otprilike 30 metri):
20230516_200310.jpg
Ked se malo smiri vrijeme, moram to "odlopatariti" opet na bankinu.

Posljednje uređivanje:

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,720
Jedan dio Križevaca oko Veterinarske stanice bi sada plival da nema brane kod mene koja brani Križevce a voda kod nas plavi polja i livade. Srečom sada je voda puštena malo brže i ode dosta brzo. Jednu godinu je stajala dva tjedna

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,913
Kod nas i nije tako strašno onda... Ali je opet sve pod vodom... Oko 80l palo u zadnjih par dana..
Screenshot_2023-05-16-21-37-57-072_com.softwise.PinovaDoc.jpg

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Ked se malo smiri vrijeme, moram to "odlopatariti" opet na bankinu.
Za kaj, da kod sljedeče kiše ima kaj opet u betoniranoj grabi završiti?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Zato da se to korenje primi gore za bankinu. Sad se lijepo zakorenilo, a odronilo se jer je bilo golo, pa je ove godine, kad je jako mokro, trava počela rasti na toj zemlji i čak borovim iglicama.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Baš i ne razumijem ali tvoja volja kaj buš ti s tim napravil.
Ja znam samo da kad se i zakoreni voda sljedeči put kad dojde bu koren potkopala i ajde Jovo nanovo.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,913
Treba takvo mokro dobro lopatom izlupati ili nogama utabati da se zalijepi ispod i onda kad se ukorjeni nema brige.

Ovako u busenju se neće baš povezati s zemljom ispod.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
A kam se bu zakorjenilo?
Za beton ili gore za asfalt?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Bude, ali sljedeča velika voda ga bu opet potkopala

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,913
ako ga dobro zagazi dok je mokro i kad trava pošteno proraste ne bi trebalo. Osim ako se ovakva velika kiše ne ponovi kroz par tjedana.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Betonirano je dno i kosina, dok je bankina od ceste zemljana. Kak su proteklih godina bila suha ljeta, bankina se obrušavala jer nije bilo korjenja. Sad ovo na betonu izgleda kao samo korjenje, a tak je sad i na vertikalnoj kosini od grabe prema bankini (sad je okrugla, a kad ovo dignem bude "kockastija").
To sam mislil dići na bankinu i dobro nagaziti sad dok je još mokro i podatno, kak @zoran89 veli.
Voda to nebu odnesla u grabu, jer se ne slijeva baš previše po bankini, čak ni pri ovak jakoj kiši., već ide po cesti (viša je od asfalta.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
A sljedeče godine kad se opet dobro odmoči i dođe bujica?
Ja sam prije 15, ako ne i više godina podizal teren. Lani sam tam nekaj delal i još uvijek se vidi razlika u slojevima, mada je bila trava.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Betonirano je dno i kosina, dok je bankina od ceste zemljana. Kak su proteklih godina bila suha ljeta, bankina se obrušavala jer nije bilo korjenja. Sad ovo na betonu izgleda kao samo korjenje, a tak je sad i na vertikalnoj kosini od grabe prema bankini (sad je okrugla, a kad ovo dignem bude "kockastija").
To sam mislil dići na bankinu i dobro nagaziti sad dok je još mokro i podatno, kak @zoran89 veli.
Voda to nebu odnesla u grabu, jer se ne slijeva baš previše po bankini, čak ni pri ovak jakoj kiši., već ide po cesti (viša je od asfalta.
A so, nisam te skužil.
Znači ti misliš blato iz grabe staviti na šljunčanu bankinu?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Moram ga svakak meknuti iz grabe, a sad je prilika. Već sam to imal u planu, ali po lijepom vremenu bilo je drugog posla...a sad se lijepo odlijepilo od betona.

Ak opadne opet u grabu, pe na prikolicu pa nekam drugam...

Znači ti misliš blato iz grabe staviti na šljunčanu bankinu?
Bankina je zemljana, nije šljunčana.

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh