• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Woodworking & restoration, drvodjeljstvo - (izrada i restauriranje predmeta od drva)

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Tako se to radi. Ti znaš gdje je, a komšija neka na njega nabrusi lanac. :)

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,896
Danas sa prehoblao i nakon toga prebrusio daske koje će mi služit kao ograda na balkonu.
Balkon mi gleda na sjevernu stranu i nije pod utjecajem sunca ni minute al je zato pod utjecajem kiše.
Imam doma nekakvu impregnaciju koju sam dobio od kolege i sa njom se inače štite oni drveni "šliperi" na prugama, mješa se u omjeru 1:5.
Sa time sam jednu dasku danas prešpricao i ona je odmah potamnila, praktički sam dobio boju koju sam i htio. E sad ne znam dal da kupim samo bezbojni lak ili normalnu boju pa da to još jednom prefarbam.

Evo tu se vidi razlika između impregniranog i samo hoblanog
41e24f37bc46695639323a227618c768.jpg

Poslano sa mog D6503 koristeći Tapatalk

E

el pibe

Guest
Dobio si lijepu nijansu oraha sa ovom impregnacijom.Sad je pitanje na kakvoj je to bazi i kakve će boje primati na to.Na žalost nemam iskustva sa takvom impregnacijom za šlipere.Bezbojne lakove izbjegavaj jer se nakon nekog vremena počinju ljuštiti.I kad ideš farbati preko toga uvijek se vidi ono laka što je ostalo ispod.I stvara ružan efekt.Jedini spas je ako se komplet sve ne prebrusi a to je krvav posao.Ja bi na tvojem mjestu probao sa Sadolinom.I to čak ne bi išao sa onim ekstra koji je inače za vanjsku upotrebu.Jer on u sebi isto sadrži lak.I nakon nekog vremena kad treba opet premazivati postupak je težak dok se sve očisti i obrusi.Ja svu drvenariju farbam sa običnim sadolinom u dvije do tri ruke.I nakon nekoliko sezona kad se ide ponovo premazivati samo se sve lagano ošmirgla.I ono najbitnije što ja volim da kod takvih premaza ostaju vidljivi godovi i tekstura drveta.Takav premaz se jako lagano skida brušenjem.Prilikom brušenja ostaju čestice od boje sipke kao pijesak.Za razliku od lakova koji se mjestimično zapeku i pravo su veselje za skidati.Ljudi često griješe pa tretiraju drvo svakakvim bojama misleći da su mirni dvadeset godina.Na žalost to nije tako,nakon nekoliko sezona drvo treba ponovo premazati i zaštititi.Uz takvu zaštitu i brigu drvo može trajati jako dugo.Zato treba birati premaze koji traju nekoliko sezona i da ih je lako skinuti da si olakšamo posao.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
i obavezno zaštiti da kiša ne mođe močiti s čela daske
inače šlipersku inpregnaciju ne stavljaj u kuču , to se sve samo ne zdravo

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,896
Te daske su namjenjene za balkonsku ogradu. E sad jel bi to imalo kakvog utjecaja na zdravlje...?
Malo prije sam razgovarao sa jednim stolarom i kaže da samo sa lakom za parkete to premažem.
@el pibe ovo kaj kažeš da je to problem poslije brusit je točno.
Sadne ne znam ni sam kaj mi je bolje napravit?
Toga nema puno, 4 daske po 4 metra dužine, nije ih problem ni skinut i za par godina prebrusit ili ponovo lagano prehoblat i prebrusit.

Trenutno me najviše sad brine ovo o štetnosti po zdravlje kod ove impregnacije. Imam malo dijete pa da ne bi bilo nismo znali. Kakva je ova kaj ima u dućanima za kupit?

E

el pibe

Guest
Mane to što veliš nije puno za brusiti.Još ako nema nekih faza i mustra onda nije strašno tu bi mogao i sadolin ekstra ili neki lak.Sve ovisi kakav efekt hoćeš.Ja sam lani špricao daske u sivo,tak je čovjek htio.Samo to se sad uopće ne kuži da je drvo_Osobno više volim vidjeti teksturu drveta.Za impregnaciju pitaj imaš onu kaj koriste za krovišta.Velim ovo za šlipere stvarno nemam iskustva ali znam da smrdi.Kod strica je neki šliper kao stepenica prije terase taj šliper već godinama smrdi ko vrag i koliko vidim ne misli ze zluftati:icon_winkle:Baš ne preporučam.Istina je da ne ide u njega ni crv,mastan je pa voda klizi po njemu ali kakvo je djelovanje te impregnacije na ljude ne znam.Mislim da oni to umaču u nekakve bazene i to jako upije taj medij.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,896
Ova nema nikakvog mirisa, na opip djeluje masno.
Boju bih ostavio ovakvu kakva je sad, nekak bi najrađe samo prelakirao dvije ruke i gotovo.

karlom

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2013
Poruka
379
Evo da oživim staru temu o drvu. Trebam izrezati ukrasne ruke za sjenicu. Imam jelovinu debljine 100 mm. Sad kako i sa čim? Imam ubodnu pilu pa jel postoji tako duga žagica? Cijena ruke 1 kom. je oko 200 kn, meni treba 8 kom. Rađe za 1600 kn kupim kakav alat (veću ubodnu) za izrezivanje pa mi ostane. 263526791.jpeg

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Pa daj nekome da ti na banzek to ispiliti, a kasnije si doma napraviš finiš sam. Sa ubodnom ti je teško to rezati jer ti pilica šlaga i pobjegne ti pod koso.

karlom

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2013
Poruka
379
Pa ako to banzek može onda super. Upravo mi treba doć rezati drva pa ga mogu zamolit.

Najnoviji postovi

Na vrh