• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Yard Man - obnova vrtnog traktora

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
3,404
Pozdrav svima,
Naišel sam na problem, ima ko ideju kak izvaditi košuljicu iz nabe? IMG_20200915_160053.jpg

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,145
Postavi nabu na rešo i zagrij. Aluminij se radteže više od željeza pa bi košuljica trebala ispasti.
Ili na nju elektrodom navari pracne pa onda izbijaj.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
3,404
Heh, to bi bilo super da košuljica nije aluminijska:oops:...a na drugoj osovini željezna. Isprobano s magnetom. Ko je sad tu lud? Ja ili prijašnji "serviser"?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,145
Daj neku bolju sliku...ili ne vidim ono kaj bi trebalo vidjeti?

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
3,404
Ma bolje ne može...vidi se prelaz košuljica - naba. Al je bit u tome da je na ovoj košuljica Al, i ostala u nabi, a na drugoj ostala na lageru. Ne sekiram se, ostavil ju bum nutra i lager zaljepil s loctite-om da neutraliziram luft.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,214
Napokon, poslije dugo vremena i želje, kupil sam traktor kosilicu.

Između hrpe traktor kosilica u oglasnicima, našel sam malo rjeđi model:
Yard Man AH 8200

Gledal sam i druge marke: JD, Iseki, Kubota...ali su bili izvan područja cijene koju sam mogel platiti.

Evo nekoliko podataka:
- Proizveden 2001, kupljen 2002 (po rječima prodavatelja)
- Motor B&S Intek, 20ks, V2, 656ccm, s tlačnim podmazivanjem i filterom ulja
- Rezervoar goriva 3 gal (12 litara)
- Kosište s tri noža, 117cm zahvata
- Pogon kosišta s elektromagnetskom spojkom, uključivanje šalterom
- Lijevana prednja osovima
- Prednji kotači 16x6,50-8
- Zadnji kotači 23x9,50-12
- Getriba s 2 grupe brzina i rikverc (Hi -Lo -R) i 1" (25mm) poluosovinama, na igličastim lagerima
- Varijator za pogon transmisije, s nožnim upravljanjem i tempomatom. Za one koji znaju kak je na Zmaju 131 - otprilike slično
- Uzdužno podesivo sjedalo
- Kontrola alternatora, tlaka ulja, brojilo sati (kupljen s 210h)

Ovo je vrtni traktor, veći i teži od većine u ponudi.

Obzirom na starost i stanje, malo sam ga previše platil, no takvog (ili boljeg) u ponudi nije bilo.
Posudil sam kombi i dopeljal ga doma. Da bi ga mogel utovariti, jer gazda nije imal dvije daske za rampu, moral sam skinuti kosište.

Kak bu to sinov traktor, moral sam ga smjestiti između veće brać
Desno, na slici, vidi se obnovljeni Štore.

Kak sam još kod prodavača videl, na traktoru je bilo (po mojim kriterijima) prilično nedostataka:
- pukla uha koja drže haubu s prednje strane:

- Pogonski remeni su pri kraju i treba ih zamijeniti. Za sad samo treba podesiti varijator
- Cvile lageri nateznih remenica pogona. Budem ih probal namazati ili zamijeniti remenice novima (lageri su zavareni u limene, prešane remenice)
- Kočnica uopće ne drži
- Volan ima nekih 30° lufta
- Ponešto hrđe na šasiji
- Motor zadimi pri paljenju. Treba podesiti rasplinjač, ventile, zamijeniti filter zraka, svječice...ali prilično lijepo ide.
Naravno da sam u vezi motora, još prije kupnje, konzultiral Muhu. Ak bu imal volje, i Hodor je dobro došeltak :)

Kak ste mogli vidjeti u temi Štore 402DT - obnova, i ovaj bude dobil sličan tretman u odgovarajućem opsegu.
I tak, na današnji dan se obilježava točno 10 let kak se opako krenulo u projekt obnove "traktora" koji je trebal biti nasljednikov prvi četverokotač.

Danas na deset godišnjicu od kad je projekt prezentiran na forumu dečec je postal bečar, mi matori konji, a ona jadna nedovršena.
Nemreš verovati kaj vreme leti....

Samo da na ovaj jubilej priupitam:
Jel se kaj radilo u međuvremenu ili je i dalje u hrpi započetih a nikad dovršenih ideja?
I jel bude kakvih pozivnica za ovaj jubilej?
Sad postoji opravdani povod za feštu :ppozdrav:

Najnoviji postovi

Na vrh