• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Za pocetak...

R

Ratarko

Guest
abrkili kaže:
sve to stoji,ali prvih 10 godina zaboravi zaradu ako kreneš sa 2-3 ovce...i nemoj mislit da će cvast ruže,svaki početak je težak...

Jedino da se priključio onoj bandi iz ulice , onda bi mu cvale ruže ali to naravno ne bih preporučio nikome , bolje biti siromah nego dilat drogu ! Da živim u takvom okruženju ili bih i sam poludio i pridružio im se ili bih se odselio !
 
F

feqiir

Guest
Pa dobro, 2-3 ovce, 2-3 koze, jedna krava i jedan bik i eto :) zasadim ponesto, i super :) a i planiram da se odSELIM u SELO :D A za pocetak cu se i zadovoljiti da nema zarade, nego makar da pokrijem ono sto potrosim, da ne idem u minus. Ja ulozim u te ovce, koze i kravu, ali zauzvrat da imam hrane toliko da ne moram nista da kupujem od hrane ( plus ono sto bih zasadio ), i jos viska za prodaju :) koliko da poklopim troshak koji sam napravio kupujuci ih i hraneci.
 
K

krx pozega

Guest
Ima jedna koja kaže najjači su ljudi oni koji žive u urbanim sredinama a spoznali su čar sela...znači nije bitno iz kojih razloga su morali otići iz grada,nazovimo to natrag,bilo zbog novaca ili ti takovih sranja...već ponovno za sebe uspjeti na selu ne okretati se iza sebe..oduvijek je to bila moja formula za vječni život...

Feqiir gdje živiš ti
 
K

krx pozega

Guest
Ajoj onda si zbilja u banani...hehe :( nažalost čuo sam da je u srbiji droga uhvatila tolikog maha da je to čudo...još da vam je slobo ostao na vlasti bila bi prvga stanica na putu između kolumbije za afganistan..sorry prijatelju ali to ti treba biti samo motiv više...samo se ne okreći iza sebe 8)
 
F

feqiir

Guest
Evo kupio sam knjigu preko neta, dosla mi je :D o uzgoju ovaca :) Evo ovdje nabrajaju neke vrste, al izgleda najvise mlijeka daje sorta po imenu bardoka, oko 200l za 7 mjeseci mlijecnosti, a najvise vune neke iz francuske :) Receno mi je ovdje da mi treba biti zasadjeno oko 1/4 ha za jednu ovcu. E sad, jel to moze ovako - ja pustim ovcu da pase do pola toko proleca i leta, a onu drugu polovinu stavimu sijeno, za jesen i zimu? il to ide nekako drugacije?
 
F

feqiir

Guest
i da li se uopste isplati zivjeti na selu? da li mora vise da se ulozi na selo nego sto se dobije? sa te 2-3 ovce i 2-3 koze? koliko moram uloziti u njihovu ishranu i uzgoj, a koliko cu dobiti od toga? a koliko sa 20-30?
 
R

Ratarko

Guest
feqiir kaže:
i da li se uopste isplati zivjeti na selu? da li mora vise da se ulozi na selo nego sto se dobije? sa te 2-3 ovce i 2-3 koze? koliko moram uloziti u njihovu ishranu i uzgoj, a koliko cu dobiti od toga? a koliko sa 20-30?

Aha , došli smo i do toga pitanja .
Kao što sam ti rekao na početku , ja ne vidim tvoj idilčni život na selu ali da si možeš kupiti kuću ili ju sam početi graditi to nema problema ukoliko posjeduješ potreban kapital i vrijeme . Dio koji mi je odmah u startu bio odbojan to je tvoja želja za poljoprivredom , ne ovom po pitanju vrta , plastenika i slično nego tvoja želja za držanjem raznih vrsta životinja poput ovaca , koza , konja , krava... Tu mislim da ti kao početniku neće ići niti na negativnoj nuli .

Ajde da pitam nešto , ako smijem , nemoj se naljutiti ?

Da li si ikada stavio ruku na kravu , kozu , ovcu , konja ...?
Da li si dotaknuo koju od tih životinja ?
 
F

feqiir

Guest
Ja sam te stvari izlozio kao plan na duze staze, tj. dugorocni planovi, nekad u zivotu da ih postignem. Mada ne vjerujem da cu ikada postici ovo kao ovi ovdje, 50 hektara po pedeset krava, a eto, vidjecemo kako ce bit... Ja pitah, da li se i STA se isplati raditi, da ne idem u minus, ako vec ne mogu odmah u plus. Tj da podmirim troshkove oko uzgoja biljaka i zivotinja koje trebam uzgajati.

Nisam dirao te zivotinje, osim ovce :) i zeceva :D mmm, zecevi... kako su slatki :D
 
R

Ratarko

Guest
Složio bih se da su zekonje slatki
bbunny.gif
........=........
klopa.gif
 
B

Bobo

Guest
Manite se izljeva emocija... .j**ali vas zecevi ;) Meni se niti na tanjuru ne svidjaju.

@feqiir: U tom slucaju previsoko nisanis... Ipak to nije djecja igra, jer se tu radi o velikom ulaganju, sto donosi velike gubitke. napravi si kucu, vrt i uzivaj sa zenom i djecom u svjezem zraku. Poljoprivredu bih na tvom mijestu ostavio maherima ;) (bez uvrede). A od profesorske place se svugdje moze sasvim solidno zivjeti.
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
feqqir,pusti ti to,koliko koja ovca daje mlijeka ili slično...ona je prilagođena za takvu klimu,kao i austarlski merino,kojem samo oči vidiš od silne vune,on bi u Europi od vlažnog zraka izgubio svu vunu,ošugavio,a vjerojatno ne bi preživio jer nije za takve uvjete...kao kad bi htio uzgajat banane na Balkanu,ne ide to...ne znam kakav je teren kod tebe?brdo,ravnica,močvaran teren?

rekao sam ti već da mi se za detalje obratiš na pp,da ne trošim prostor ovdje,a većinu to ionako ne zanima..

da ti kažem nešto o zaradi...sa 20-30 ovaca nemaš gotovo nikakvu zaradu,jedino ako imaš umatičeno stado,pa prodaješ rasplodna grla za koja dobivaš poticaj,duplo veći,a i prodaju se po 150% većoj cijeni...bar je tako u Hvatskoj,ne znam jel imate poticaj u Srbiji...i opet je to na granici isplativosti jer bi trebao imati optimalno 50 grla u matičnom stadu...

pa onda moraš imati i traktor,za početak sasvim dovoljan IMT 533 kojeg možeš kupit za 2000 eura,pa priključci za njega,računaj oko 10 000 eura samo mehanizaciju.

a ovo što si pitao za livadu,one se kose u proljeće,prva dva otkosa i to se uzima za sijeno,a nakon toga puštaš ovce na ispašu...
 
Č

Čugi

Guest
abrkili kaže:
ne znam jel imate poticaj u Srbiji...

He, he, kao nešta pokušavaju uraditi po tom pitanju ove godine, ali je sve to kilavo kao i sve ostalo do sada na relaciji poljoprivrednik-država! :evil:
 
F

feqiir

Guest
Hvala na odgovorima :)

"napravi si kucu, vrt i uzivaj sa zenom i djecom u svjezem zraku"

Pa ja bih to i htio, ali pitam da li se i to isplati? JEr ako i tako zivim, sto bih volio, hocu da imam makar nesto tj. makar za hranu, da ne jedem kupovno vjestacko kad mogu domace i zdravije :) Ali da me to ne vuce u minut, nego eto, da mi se isplati ono sto ulozim u sto sto uzgajam, tj. da je makar hrana koju dobijem (a za koju bih trosio pare po prodavnicama da ne uzgajam nista) iste vrijednosti kao ono sto sam utrosio pri ulaganju. Pa kada bih se navikao na to, onda mozda vremenom da se povecava malo po malo imanje i broj grla (ako bude stoke) i sadnica (ako bude biljaka), nikad se ne zna kakav posao moze izbiti :)
 
Č

Čugi

Guest
Imaćeš zdravu hranu, ali na sitno ne računaj nikakvu zaradu, čuvaj profesorski posao!
 
F

feqiir

Guest
Pa UZ taj posao :) Eto, prethodna poruka je nesto najminimalnije sto bih htio, ispod toga se nimalo ne isplati, samo da idem u minus...
 
B

Bobo

Guest
Dakle, jutro livade, koza, jutro kukuruza i jutro zita, te 10 kokoski... To ti je sva mudrost i za pocetak ti je dovoljno.

Od mahanizacije ces trebati: traktor, plug, tanjuracu, drljacu, sadilicu za kukuruz, prskalicu, rasipac za gnojivo/sadnju zita, te kosilicu za travu i mozda sakupljac sijena. To je skoro vise prikljucaka nego sto ja imam, no potrebni su i na veliko i na malo...

Rasipac i kultivator ti nisu potrebni, jer jutro kukuruza mozes bez pol muke sam okopati, bez da se umoris. Sto se rasipaca tice, takodjer nije prijeko potreban, jer zito i gnojivo mozes i rucno razbacivati na tako malu povrsinu, no u drugu ruku rasipac nije skupa investicija...

Za kozu trebas bilo kakav natkriveni prostor i to je to a za kokosi neki kokosinjac (da ih lisica ne odnese) i malo ogradjenog prostora gdje ces ih drzati.

U ovom slucaju ces imati, svoja jaja, kozje mlijeko, pilece meso, svoje brasno (i psenicno i kukuruzno), tu i tamo ces imati i jarice koji su jako fini i slatki ;) na tanjuru, naravno... Da ne izostavim hranu za svoje kokosi i kozu ;)

Jos neki mali vrt za povrce i koja vocka i to ti je to...

Eto, ako nemas dovoljno novca za svu mahanizaciju, najosnovnije kupis, a ostalo mozes posuditi od nekog susjeda. Mislim da bi ti ovako bilo idealno poceti, no ne mozes na to malo zemlje ocekivati nikakvu potporu od drzave...

Ako je ovo ono sto si trazio, eto ti ;)

Vjerujem da ce me netko pametniji i iskusniji ispraviti/nadopuniti, no to je u sustini to.
 

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,295
Dali si ti o svemu tome pricao sa svojom obitelji i dali su oni spremni da sudjeluju u svemu tome,jer sam ipak sve neces moci. Ne znamo kakva je situacija kod tebe vezano za cijene tih nekih zivotinja ,njihove hrane veterin.troskova itd.Probaj si to prvo sloziti na papir i nadi neku racunicu.Ovako nista ne mozes znati,ali i uz svoj posao mozes imati neko poljop imanje i imati neku korist i profit.
 

Najnoviji postovi

Na vrh