• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

zakovice , zakivanje

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Puknuti riješenje tvog problema je jako jednostavno kupi roto kosu :icon_kidra:.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
to nije rješenje , ja sam na dobrom putu da izčim kovačiju , jedna od grana tog zanata je zakivanje ..ako implemetiram u zakivanje moderniju tehnologiju lako moguče da spriječim teniski lakat . Na kraju krajeva sumnjam da sam nekaj izmislil , vjerujem da to tak rade i u "tvornici"

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Puknuti trebal si prije reči zadnji kovač koji je znal zakivati (radil na Botovskom mostu) je umrl a silno je htel prenjeti znanje no nitko ga nije doživljaval i njegovu priču (umjetnost) o zakivanju i potkivanju.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Nije problem, imam ja čovjeka kod kojeg možeš na praksu i koji zna taj zanat. Ćitav život ga radi.
A kad on ode ostaje nam samo yubtub......

Recimo ova ekipa zakiva štemericom.
Obrati pažnju na lika koji određuje tempereturu vruče zakovice. Ti bi za sad mogel biti samo onaj na čekiču.
https://m.youtube.com/watch?v=JAeLy26ZjEE
Ovaj zakiva uz pomoć hidraulike i ništ se ne ohladi.
https://m.youtube.com/watch?v=uBwmbX3R3sk

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Krivi link, ali na dobrom si tragu :icon_wink:

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
Danas prelazim Ajfelov most u Sarajevu i čim sam ugledao zakovice sjetim se puknutog i ove teme :(hi):

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
606
Vidim da se spominje kazivanje "štemalicom".

Nekad davno, u zlatno vrijeme zakivanja, zakivalo se pneumatskim ćekićem za zakivanje, koji je imao izmjenjive glave za oblikovanje zakovice.
Znači glava se oblikovala u fazama.
Davno sam čitao o tome, pa se ne sjećam najbolje.

Steff

Aktivni član
Tu od
23 Pro 2010
Poruka
487
Ekipa, možda malo glupo pitanje, gdje ima za kupiti ovakvih zakovica sa konusnom glavom?
Pitao kod sebe u dvije željezarije i nemaju, čak mi žena u dućanu kaže da ih ni u veleprodaji nema ?

z0125.jpg

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Ja sam ih kupoval na sajmu od stričeka koji prodaje traktorske dijelove. Ima i "zube" za strižne kose pa je imal i te zakovice. A probaj i Vijakom Samobor. Oni rade takve stvari.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,628
Ili u dućanima koji prodaju strižne kose i dijelove za njih. Zadnje sam kupil kod Auto Horvata u Draganiću. Sigurno ima i negdje bliže, samo je pitanje jel ti odgovara promjer.

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,496
Nazovi alplas iz cazme, oni proizvode to. Mozes ih pitat jel kome prodaju u tvojoj blizini pa da ne moras na put

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
Koji alat koristite za zakivanje zubi od strižnih kosa da kapica lijepo ispadne? J za sada bat i udri miško no to je grdo...

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,601
Kod zakivanja obloga uzmem saraf, lagano zabusim par mm vrh i s njim. Tako da lijepo ispadne zakovano.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
mrga , neki mobiteli , sad ne znam kojag imaš , imaju konkavnu leču pa možeš s njom oblikovati zakovicu

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
Zakovice na kosi samo čekić, odgovarajuće težine i s par odmjerenih udaraca stvar je gotova, ne lupaš ko manijak da sravniš sve

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Steff ako ne rijesis zakovice kod sebe javi mi koja debljina i duzina pa ti ja rijesim kod sebe!!

Na vrh