Ja sam ramisljaoNemam više ideje gde je problem
Dali je moguce da jedan stari anlaser pravi toliki roblem😂Nemam više ideje gde je problem
A zašto bi zapravo trebalo štelati "dubinu", postavi u tzv. središnji, neutralni položaj, za hod vilice.Da postoji navoj za stelanje dubine ali mi se cini da ne izlazi previse.
U pravilu ne bi se to smjelo "cvikati" i iči tako teško, da se vrati bendiks iz zupčanika zamašnjaka motora, samo je ovo jako malo informacija. Očito je problem nastao davno, ako je ovo u nastavku sve točno:Probao sam da namontiram bez automata i da rucno povucem polugu bendiksa.
Kad se uzubi okrenem malo motor rukom i probam da iskopcam bendiks....to toliko tesko ide da jedva rukom poguram a kamoli opruga automata....ne razumem zasto ga tako jako spregne.
Slažem se da je tu nekakva skrivena "tajna" ma ne tajna, nego je možda bio nekakav popravak upotrebom dijelova koji nisu kompatibilni.Traktor je nasledjen od pradjeda i to sa tim problemom koji je neko resio ko zna kada sa dodatnim automatom koji je imao zadatak da prekine glavni plus!!!
Ljudi ono niste vidili...svih kablova duplo anlaser je jedva verglao zbog vrv.velikog otpora svega toga..I ja to sve razmontiram i uvidim taj problem koji hocu da resim da bude kako treba😄
Mnogo je tajni u tih 52 godine a ja imam 25.i traktor je kod mene tek godinu.
Prvi definitivnoMoja isprika, ja zaista ne pratim sve teme, ovo sam sad ugledao, pa hajde da budem pristojan prema Vama.
Koji je točno anlaser na tom Zetoru:
View attachment 57345
View attachment 57346
GAZ starter motor SM3-343014
Sutra cu sve detaljno pogledati i uslikati da bi bilo lakseA zašto bi zapravo trebalo štelati "dubinu", postavi u tzv. središnji, neutralni položaj, za hod vilice.
U pravilu ne bi se to smjelo "cvikati" i iči tako teško, da se vrati bendiks iz zupčanika zamašnjaka motora, samo je ovo jako malo informacija. Očito je problem nastao davno, ako je ovo u nastavku sve točno:
Slažem se da je tu nekakva skrivena "tajna" ma ne tajna, nego je možda bio nekakav popravak upotrebom dijelova koji nisu kompatibilni.
Napisao si šifru koja odgovara drugačijem anlaseru, pogledaj slike, da se nije netko poslužio ženidbom dijelova dva slična anlasera u prošlosti. Daj slike postavi s detaljima anlasera, molim te.
A da su koji put ti anlaseri znali imati muhe, bome i jesu, no nema veze.
Sa ove slike jedino mogu da vam potvrdim da je automat isti😄
Bice slikice svakakoTrebal bi biti onaj prvi.
Ja onakvog drugog nisam nikad videl.
Bumo vidli kaj bu kolega koji ima problem rekel. Najbolje da nabaci koju sliku.
Ista se stvar desila kod mene...sused je kacio prikolicu a ja nisam bio kod kuce..sreca baterija nije bila neka a i snasao se pa je potrgao klemuMislim da su isti ali nemoj me držati za riječ. Nisam siguran.
Na jednom sam ja uspel sa štelanjem vilice riješiti problem, ali ti veliš da si več probal tak da..... neznam.
Probaj @plus pitati, možda on ima kakvu ideju.
Imal je prijatelj takav problem i nikad nismo otkrili problem. Anlaser je bil orginal njegov.
Posudil je traktor i ovaj nije znal za problem i rješenje pa je kod paljenja pipnul gumb, a nije dal gas....
Dok je on došel k sebi od šoka i straha iz anlasera se zdimilo. Sreča pa se nije nist zapalilo.
Kupljen je drugi anlaser i problema nikakvih više nije bilo
Imam sliku automata sad
Anlaser je kao onaj gornji žuti.Od kud ti "šifra" koju si nam napisao, da je to tvoj anlaser???
Evo i slika,nadam se da ce biti korisnoOK, daj poslikaj prednji "gehajz" 🙃, prednji poklopac anlasera s piksom i "vuhima" dio s rupama, za šarafe, za montažu na motor. Meni tu postaje sve manje jasno. Oprosti što davim.
Koji anlaser imaš ne prema katalogu za dijelove, nego po slikama koje sam prethodno postavio, gornji žuti ili donji?
OK, daj poslikaj prednji "gehajz" 🙃, prednji poklopac anlasera s piksom i "vuhima" dio s rupama, za šarafe, za montažu na motor. Meni tu postaje sve manje jasno. Oprosti što davim.
Koji anlaser imaš ne prema katalogu za dijelove, nego po slikama koje sam prethodno postavio, gornji žuti ili donji?
Poslednja slika je u raduOK, daj poslikaj prednji "gehajz" 🙃, prednji poklopac anlasera s piksom i "vuhima" dio s rupama, za šarafe, za montažu na motor. Meni tu postaje sve manje jasno. Oprosti što davim.
Hvala ti što si se potrudio 👌, još da nisi prislonio ravnalo vidjeli bi više, ma nema veze.
Ako ja pravilno kužim što si napisao, dok ti prstima povučeš vilicu prema van, da ostvariš pomak bendiksa prema naprijed, da se zupčanik uzubi u zamajac, to se sve dogodi lagano, bez nekakve pretjerane sile , a onda ti se nešto dogodi, zupčanik odjednom bude kao zarobljen u uzubljenom položaju i ti ga jako teško vratiš /izvadiš, pišeš da jedva s rukom poguraš vilicu prema naprijed.Probao sam da namontiram bez automata i da rucno povucem polugu bendiksa.
Kad se uzubi okrenem malo motor rukom i probam da iskopcam bendiks....to toliko tesko ide da jedva rukom poguram a kamoli opruga automata....ne razumem zasto ga tako jako spregne.
Polako sumnjam i na jako loše, našmelcane / stare i s vremenom nagorjele, hrapave kontakte unutar automata anlasera, na šarafima ali i na briki koja ih spaja. S dugotrajnim radom nestane originalni "materijal" znalo je biti "tehničko srebro" ili ga ljudi odšmirglaju dok ravnaju loše kontakte, a onda ostane eventualno samo bakar, a on se lako počne lijepiti. Povratna opruga ima dosta posla s povratom vilice i bendiksa u nazad, a još ju dodatno opterete zaljepljena brika na šarafe. Samo razmišljam...Anlaser ne prestaje da okrece motor sve dok ne upali....anlaser je ispravan na stolu ali kad ga vratim na traktor ne valja
Evo nekih smernica od jucer i danas...imao sam slobodne dane igrom slucaja.Hvala ti što si se potrudio 👌, još da nisi prislonio ravnalo vidjeli bi više, ma nema veze.
Spomenuo si da si skidao anlaser na minus 8, nije ti to ništa, mlad si ti ako ti slika na avataru nije lažna 🙃. Mjesec je veljača, a mi stariji pamtimo i puno dvoznamenkastih minusa, s više desetaka cm dugotrajnog snijega, ali živjeti se moralo, na posao se iči moralo. Bezbroj puta sam u jako hladna zimska jutra, vani, palio s kolegama iz radione, "uvijek dotrajali vozni park", kako sam spomenuo na dvoznamenkastim minusima, morate i Vi mladi na nečemu malo očvrsnuti.
Ova zadnja fotografija s kojom pokazuješ kako anlaser radi, vrti, za moje poimanje filozofije "hoda bendiksa po osovini naprijed nazad", išao bi zupčanik slobodno do nalijeganja na maticu, na vrhu osovine. Makar pamtim što si napisao, da ti lako uđe, a teško ga izvadiš (nemoj me shvatiti bukvalno, ja samo nespretno koristim riječi, nisam dobar tekstopisac 🙃).
Jako je teško biti tu veliki mudrac i znati što se točno događa, morao budeš još pomagati u nastavku defektaže...
Napisao si ovo, ponavljam:
Ako ja pravilno kužim što si napisao, dok ti prstima povučeš vilicu prema van, da ostvariš pomak bendiksa prema naprijed, da se zupčanik uzubi u zamajac, to se sve dogodi lagano, bez nekakve pretjerane sile , a onda ti se nešto dogodi, zupčanik odjednom bude kao zarobljen u uzubljenom položaju i ti ga jako teško vratiš /izvadiš, pišeš da jedva s rukom poguraš vilicu prema naprijed.
Nije mi poznato da li je taj anlaser čist, da li je podmazan. Ako ima naslage blata, prašine i maziva na žljebovima osovine po kojoj hoda bendiks naprijed nazad, bilo bi realno da ide jednako teško i naprijed i nazad. Osim ako nema nekakve zračnosti, lufta, poderanosti na žljebovima bendiksa i žljebovima osovine rotora, koja rezultira donekle laganim uzubljivanjem, ali se za povratak "ispriječi" nekakvi "naštahani" jedva vidljivi rub na zubima, ili osovini ili...
Eto vidiš, napinjem svoj mali mozak, do te mjere da mi je nabubrio čak na veličinu graška , ali nisam vidovit. Imam radni vijek iza sebe, popravljao sam svakakve probleme, ali sam uvijek za to anlaser imao u rukama, imam ja i nekakav osječaj / filing u rukama, kako bi koji dio morao normalno funkcionirati, pa pretražujem, isprobavam hodove, luft/zračnost, nema pravila. Na kraju se uvijek nađe što je uzrok da su "posljedice takve kakve ih opisuješ".
Trebalo bi taj tvoj anlaser rastaviti, očistiti, pregledati u detalje, ako bude bilo sve OK, podmazati klizne dijelove i mjesta gdje se vrti, samo s finim motornim uljem. Vilicu podesiti tako da zupčanik izlazi "ma taman do matice". Također detaljno pregledati automat, kontakte, očistiti kotvu i otvor u špuli za kotvu, i na kraju samo malo podmazati kotvu s finim motornim uljem. Tada bi morao iči kao mala beba.
Pitam se da li ti to zaista sve možeš sam?
Ne, ne podcjenjujem te, ovo sad več i mene kopka, zanima, muči...
Polako sumnjam i na jako loše, našmelcane / stare i s vremenom nagorjele, hrapave kontakte unutar automata anlasera, na šarafima ali i na briki koja ih spaja. S dugotrajnim radom nestane originalni "materijal" znalo je biti "tehničko srebro" ili ga ljudi odšmirglaju dok ravnaju loše kontakte, a onda ostane eventualno samo bakar, a on se lako počne lijepiti. Povratna opruga ima dosta posla s povratom vilice i bendiksa u nazad, a još ju dodatno opterete zaljepljena brika na šarafe. Samo razmišljam...
Nisam slikao njegov automat ne znam zasto ali nismoNisi još naučio da slika govori više od 1000 riječi, pa koga vraga nisi fotografirao taj njegov i svoj automat da ih možemo vidjeti i usporediti.
Ovo okretanje automata za 180 stupnjeva je tebi i nama koji čitamo veliki upitnik, jer definitivno ti još za sad ne znaš kako je automat u nutra izrađen, kakve namotaje ima i kako su i kamo spojeni. Ovo je otvaranje nove pandorine kutije...
Ako tvoj anlaser zaljepljuje i trajno vergla i kod tog prijatelja onda kreni u nabavu drugog ispravnog anlasera, po mogućnosti starog tipa, jer su "novi, takozvani brzi" nula, sranje, no to je samo moje osobno mišljenje i iskustvo.
Ja bi najradije da imam taj tvoj anlaser u rukama i da ga pregledam od A-Ž, tek tada bi ti ja mogao reči nešto jasno i suvislo.
Ovako ti misliš jedno, tipkaš drugo, ja čitam i mislim da je treče.
Žao mi je, ovo nadilazi brzi savjet preko foruma, ovo je pokušaj liječenja dugogodišnjeg problema, koji se javlja iz nepoznatih razloga.
Zakaj bi bili daleko?Rado bih vam dao svoj anlaser ali mislim da smo predaleko