Re: Automobili
Kakti za koga... Odi tamo, ako ne znas jezik u banani si, vjeciti si dosljo i ako ne mislis samo kuca - poso , poso - kuca, neces pristedit nijednega evra, niti kune.
Ohh koliki su samo otisli pa se brzo vratili, ne mislim na one sto bi lezali i primali pare nego ljudi koji su zaista radili i proveli neko vrijeme, ali su se vratili iz nekih drugih razloga.
Prvenstvebo kao sto rekoh, neces tamo doci na mjesto direktora, doci ces na manje placen posao koji nece svabo uzeti. Realno i tamo radis za minimalac. Da, minimalac od 1000 eura, ali plati smjestaj(ukoliko nisi sretan da ti je placeno, a gotovo nikada nije) jer nisi ti otisao raditi za svabu, nego radis za "nase"(Albanci, Makedonci, Hercegovci...) plati stan cca 300 - 400€, osiguraj pristojnu hranu za cca 100 - 150€ mjesecno i ostanes na 400 - 500€.
Zvuci primamljivo, ali onda krenes dalje... U vecini slucajeva ne znas jezik, molis boga da ti neko vikne "zemo", nemas prijatelja, osim ako s nekim nisi otisao, a taj te brzo napusti zbog drugog posla ili jednostavno ode doma. Ustediti mozes samo ako sjedis u baraci/stanu i ne izlazis nikuda, eventualno u besplatnu setnju.
E sada evo prica i malo bolje placenog posla... Auto laker, otisao van kao sljaker, ali se brzo snasao zbog poznavanja njemackog jezika i nasao se u firmi koja farba avione. Posao odlucan 3000€ placa jer radis s opasnim kemikalijama, rad na visini i ostala sranja sto kod nas ne dobijes, 12sati radno vrijeme, samo nedjelja slobodna i to svaka druga.
Za to vrijeme je kaze iznajmio kucu, kupio si dobar auto i usparao oko 30.000€ u toku od 4,5 godina.
Ali sta se desava, nemas ekipu, zivot ti se sveo na kuca - poso, poso - kuca jer radis 12 sati, 8 sati spavas i imas 4 sata "za sebe".
Dakle, nema kava od par sati, nema druzenja kod kuma i rodbine, ovisis sam o sebi i relano usparas i prezivis koliko mentalno neke stvari mozes podnjeti.
On je usparao i zaradio svoj kruh, ali kaze nikad vise tako van, bolje ce kod nas farbat aute za 5 puta manje para, ali ce imati s kim popricati i podruziti se, svoju kucu i bliznje oko sebe.
Ubih s pricom i odoh offtopic, ali samo iznosim neko moje misljenje i price drugih koji su bili vani.