• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Život na sjeveru, pod stare dane, mirovina...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Ovdje možemo raspravljati o životu izvan domovine, životu pod stare dane, mirovini, te veselju i problemima iste.

Posljednje uređivanje:

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
Re: Automobili

...Nisam više u HR...

Posljednje uređivanje od moderatora:

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290

Odlučio se na veliki korak i preselio se u Njemačku... :icon_axe:
Moram popravit neke sitnice na audiju i ide u oglasnik, tu budem vjv uzimal passata b6

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801

Teško da se ne isplati, kod nas delaš za 500-600 € cijeli mjesec i onda od tog treba i živjeti. Tamo kad sve troškove poriješavaš ti novci ti ostanu, ako si u dobroj firmi ostane ti i više. Od nas isto ljudi, pogotovo mlađi odlaze trbuhom za kruhom. Sramota je da kad pitaš za povišicu poslodavac ti kaže da bi možda mogal dobit 100 kn.

Poslano sa mog F5321 koristeći Tapatalk

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387

Odlučio se na veliki korak i preselio se u Njemačku... :icon_axe:
Moram popravit neke sitnice na audiju i ide u oglasnik, tu budem vjv uzimal passata b6

Pametno! Ne u vezi passata, nego u vezi preseljenja.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432

Kakti za koga... Odi tamo, ako ne znas jezik u banani si, vjeciti si dosljo i ako ne mislis samo kuca - poso , poso - kuca, neces pristedit nijednega evra, niti kune.

Ohh koliki su samo otisli pa se brzo vratili, ne mislim na one sto bi lezali i primali pare nego ljudi koji su zaista radili i proveli neko vrijeme, ali su se vratili iz nekih drugih razloga.

Prvenstvebo kao sto rekoh, neces tamo doci na mjesto direktora, doci ces na manje placen posao koji nece svabo uzeti. Realno i tamo radis za minimalac. Da, minimalac od 1000 eura, ali plati smjestaj(ukoliko nisi sretan da ti je placeno, a gotovo nikada nije) jer nisi ti otisao raditi za svabu, nego radis za "nase"(Albanci, Makedonci, Hercegovci...) plati stan cca 300 - 400€, osiguraj pristojnu hranu za cca 100 - 150€ mjesecno i ostanes na 400 - 500€.

Zvuci primamljivo, ali onda krenes dalje... U vecini slucajeva ne znas jezik, molis boga da ti neko vikne "zemo", nemas prijatelja, osim ako s nekim nisi otisao, a taj te brzo napusti zbog drugog posla ili jednostavno ode doma. Ustediti mozes samo ako sjedis u baraci/stanu i ne izlazis nikuda, eventualno u besplatnu setnju.

E sada evo prica i malo bolje placenog posla... Auto laker, otisao van kao sljaker, ali se brzo snasao zbog poznavanja njemackog jezika i nasao se u firmi koja farba avione. Posao odlucan 3000€ placa jer radis s opasnim kemikalijama, rad na visini i ostala sranja sto kod nas ne dobijes, 12sati radno vrijeme, samo nedjelja slobodna i to svaka druga.

Za to vrijeme je kaze iznajmio kucu, kupio si dobar auto i usparao oko 30.000€ u toku od 4,5 godina.

Ali sta se desava, nemas ekipu, zivot ti se sveo na kuca - poso, poso - kuca jer radis 12 sati, 8 sati spavas i imas 4 sata "za sebe".

Dakle, nema kava od par sati, nema druzenja kod kuma i rodbine, ovisis sam o sebi i relano usparas i prezivis koliko mentalno neke stvari mozes podnjeti.

On je usparao i zaradio svoj kruh, ali kaze nikad vise tako van, bolje ce kod nas farbat aute za 5 puta manje para, ali ce imati s kim popricati i podruziti se, svoju kucu i bliznje oko sebe.

Ubih s pricom i odoh offtopic, ali samo iznosim neko moje misljenje i price drugih koji su bili vani.

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387

Ma nisu bitne pare, samo da se makne iz ove uzasne sredine... Barem ja tako gledam.

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,391

@AirBox sve stoji to sto si rekao, samo stan od 300-400€ je onaj najgori koji mozes naci. Tamo jednostavno nemas drustvenog zivota, htio ne htio postanes samo rob, rob novcu.

@Antonio sta je bitno u svemu tome nego pare, zbog para ljudi i idu. Evo prije mjesec i nesto je od mene momak otisao u Njemacku, a kod mene je ima 800€ platu.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432

Zato i kažem 300 - 400€ ako si kod nekog "našeg" jer ti u plaću od 1000 - 1200€ uračuna smještaj u nekoj šupici.

Ne govorim za stan/kuću koju bi si sam iznajmio... To je već drugi par opanaka.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289

Po svim mogucim pricama nije više vani kak je bilo, pričala od žene prijateljica da joj muž dobil posel u lidlu u švabiji, a prije je tu delal u Zagrebu u lidlu, i sve to super plača i sve, ali te novce i doma zašparaš i doma si svaki dan, ja gledam kod sebe samo kak šoferi imaju lepe plače, jer iskreno danas nije mala stvar dobiti 2000-2500eura,stim da si prek tjedna u kamionu a vikend doma. I Opet šoferi gunđaju da imaju malu placu.

Ekonomist

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
516

Dečko je mlad i ako bude pametan može napraviti čuda. Naučiti jezik, naučiti kako se radi osam i više sati, kako se komunicira, kako se stalno uči u životu a novci će doći sami u Njemačkoj ili Hrvatskoj. Hrvatska je sada zemlja prilika.

Sent from my XT1092 using Tapatalk

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801

Ne znam kako nešto možeš ušparat sa plaćom od 500-600€ koju recimo ja imam? Možda netko tko nema familiju i živi sa roditeljima koji mu plaćaju režije. Ja imam samo režija od 1000 pa na više kn.

Poslano sa mog F5321 koristeći Tapatalk

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
939

Živiš ko u njemačkoj.
Prvo izklopiš kabelsku i ideš na prepaid telefon, gleda se kaj se kupuje bezveze.
Gleda se da se ne vozi za bezveze...male stvari od 10€ pa se nabere ...

BiZeleni

Član
Tu od
13 Lis 2015
Poruka
63

Ja sam bio u Dk.Hvala lepo,i novci i sve stoji.Ali kad sam pijes pivo uvece posle odredjenog vremena se zamislis sta ti je ciniti.Ja sam odabrao i evo me opet kuci :)

Poslato sa WAS-LX1 uz pomoć Tapatoka

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621

Kome je društveni život važan, bolje da se ne miče od doma. Neovisno o tome koliko malu plaću ima ovdje.
Tko je spreman istrpjeti 5-6 godina teškog života, nema kaj razmišljati. Neće samo zaraditi više novaca, nego će puuuuno novoga naučiti. Upravo to novo naučeno če mu dodatno pomoći po povratku pa će viti u prednosti pred onima koji su ostali ovdje.
Da sam mlađi, a ne penzić, već bi vjerojatno bil vani.

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,391

Imas jednostavno ljudi koji su po prirodi samotnjaci i njima takav zivot odgovara kad dodje kuci da je sam.
Mene zatvori samog dva sata u kuci hocu da poludim.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008

Samo će neki za 20ak godina doći natrag u Hr sa popriličnom penzijom a neki će pljuvati sustav,politiku,državu i hebat majku zbog 300e penzije s kojom nebude mogao poplaćat račune.
Realno neće ni svi u Hr uspjeti tako ni oni koji odu.
Netko će u Hr iskopati nešto za sebe da prehrani obitelj,neko će otići van i isto to napraviti vani a neko će biti zavidan onima što su nešto postigli u životu bez obzira jel bio u njemačkoj il hrvatskoj..takav smo narod i to nemožemo promijeniti...ali pozdravljam sve koji odu i uspiju kao i one koji ostanu i uspiju..to je sve život i mi smo tu da mu se prilagodimo..

Na vrh