• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Život na sjeveru, pod stare dane, mirovina...

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
931
Kaj se ispati buš videl za 20- 30 godina.
Videl sam familije kaj su muž i žena napravili obitelj u njemačkoj, pa da je samo muž otišel u njemačku pa slal novca( usput imal još jednu obitelj tam ) pa svih kombinacija.

Ak si mlad ideš probaš, za godunu dvije. Al da zaradiš ne da trošiš.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,863
Kolega je otišao prije 5 god u njemačku jer se rastao sa ženom a stari je digao kredit za stan i reko je da još ide mjesec dana i da je staroga riješio..mislim da je bila cifra 30ak tisuća eura..nikad nije bio neki radnik ali uvijek je imao sreće da kad je dao otkaz jer mu nije odgovarao posao našao je drugi..reko je da mu se neda bit u njemačkoj jer nema ekipe..
Tu bude radio za 3-4 tisuće kn i njemu je to ok..nekome to nije ok i traži bolje i odlazi van..ono što većina nas mladih nije naučena je štedjeti pa tako vani kad se dobije veća lova više se i troši.
Ima se bolji mobitel,brži internet,jači auto,a pare odlaze i onda nam ni njemačka više ne izgleda kao obećana zemlja..a da ne pričam da se teško odvojiti od "mamine sise" jer ako imaš 20ak godina speglano,oprano,skuhano svaki dan i odjednom to trebaš sam napraviti jer nema tko umjesto tebe i plus još moraš bit na poslu 8 sati..brzo dolazimo do toga "hebeš njemačku".
Tako je to kod nas (čast izuzecima).
Ove mlađe generacije imaju sve manje radnih navika(opet čast izuzecima) i misle da za rješavanje problema treba samo naći adekvatnu aplikaciju i instalirati je i to je to..takvima njemačka ni dubai ni amsterdan nebudu adekvatno mjesto za njihov idealan život;)
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Bilo bi dobro kad bi mladi ljudi, koji ili nemaju posla ili nisu zadovoljni istim, poput našeg Tina, otišli na par godina van, još dok nemaju obitelji, i vide jel im je tamo za živjeti ili da radije sreću ipak potraže doma, ali s nekom ušteđevinom.
Na kraju krajeva, to je i dobar test za vezu i budući brak.

Ak si mlad ideš probaš, za godunu dvije. Al da zaradiš ne da trošiš.

Može se zaraditi, ali nije lako. No to kaj je lako a kaj teško je jako relativno i osobno.

Krajem 80-ih i početkom 90-ih iz firme su slali na rad u Njemačku. Na 3 mjeseca pa povratak. Bile su velike borbe tko bu išel i kod onih koji su uspjeli ići 2x godišnje, za par godina se primijetilo da nisu išli trošiti, nego zaraditi novce.
Život se gore, ako se to moglo nazvati životom, svel na posel i spavanje. Svi odrađeni sati su se platili (za razliku ko nas) i dečki su bili sretni kad su imali posla subotom, a ponekad i nedjeljom.

U svakom slučaju da sam u Tinekovim godinama, ne bi se premišljal. 3-5 godina bi zdržal, a za to vrijeme bi sigurno prištedil barem 4x više nego tu.
Onaj tko po povratku nije uštedil više nego za polovni auto, bolje da nije ni išel.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
a tko to ovdje može raditi i trošiti ..i na kraju uštedjeti?

šteta ove teme kad se javljaju samo oni koji mogu reči da su usjpjeli...ali mi nitko nije definirao uspjeh ?


svi oni koji su 70-tih otišli , otišli su s namjerom napraviti kuče , jer je bila takva vibra u zraku.

danas je to auto jer te kuče još uvjek stoje i u funkciji su

Nije ni ovdje napravio nitko sve to/tojest uspio , valjda je to globalno uspjeh) od 8 sati rada ...ne bi bilo dobro da sad netko spomene političare ili bilo koji način profiterstva .
 

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Ma kad se je to bolje i kvalitetnije zivjelo nego sad?
Svatko tko imalo zeli raditi sigurno nije gladan kao sto su to nekad nasi ocevi i majke bili,,,
Na prste jedne ruke mogli bi nabrojati (ako ih uopce i ima) forumase koji nemaju mobitel na staklo (kako neki kazu) citaj tac,,,
mogli bi na prste jedne ruke nabrojati forumase kojima svi ukucani stariji od 6-7 godina nemaju mobitele najnovije generacije,,,
Da ne nabrajam samo mobitele jer tu ulazi sav komfor kojeg se nitko od nas nebi odrekao jer eto svi to imaju, imaju ali sve to kosta,,,

Ja polazim od svoje sredine i valstitih opazanja, jedan od primjera, u Pitomaci u po tjedna u po bijela dana zimi i ljeti naci cete gotovo sve kafice polupune ili pune a kao nema se,,,
Nitko nista ne radi niti bi radio, da ne spominjem da "radnika" ako ti treba nemozes niti svijecom naci,,,
A kad dođes ispred trgovackih centara mislis da se nesto dzabe dijeli, nema slobodnih parkiralista osim za invalide (ajd tu smo barem donekle kulturni) a nema se, ma dajte molim Vas,,,
 

drazenhonda

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,718
Jedino što se iz trgovačkih centara večinom iznose vrečice, a malo se guraju puna kolica, mora se ostaviti prostora za kafić i dobar auto, hehe!
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,863
Za mene je uspjeh kada podmirim sve troškove(kredit za kuću,režije,napunim frižider,natankam auto,sve podmirim i da si uspijem uštedjeti koju kunu na stranu)
ali to ipak nisam u mogućnosti(nemogu nešto uštedjeti),jer žena ne radi,drugo dijete na putu,ali se borim i ne odustajem,ali da se razumijemo,nikome ništa ne fali...puna škrinja i frižider,dijetetu ništa ne fali,ima robe,hrane,slatkiša,igračaka...da bi bilo lakše da je žena zaposlena,bi,da bi bilo teže da nemam poljoprivredu,bilo bi...ali eto..u potrazi sam ja još zemlje,kosim travu preko ljeta za pare itd...
 

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,734
Više ti vrijedi da si svaki dan s djecom i ženom nego da štavljaš sa strane pa ih ne viđaš.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk
 

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
Evo da i ja napišem neke svoje dojmove nakon sad skoro dvije i pol godine provedene u Kanadi. Kao država je neki mix Evrope i Amerike, službeno je metrička ali se u stvarnom životu više koriste imperijalne jedinice pa na kraju nikad nisi siguran za kaj je neka cijena dal za funtu (454 g ) ili za kilu, dal za quart (943 ml) ili za litru ali se s vremenom privikne. Pa evo malo opširnije uz napomenu da se ovo što pišem odnosi na provincuju Albertu jer Kanada je konfederacija i svaka provincija ima svoje zakone i pravila, pa je tako u Alberti PDV 5% i to samo na neprehranu a na hranu nema poreza, dok neke imaju 15% pdv.

Što se tiče uređenosti to je priča za sebe manje više sve se rješava preko interneta, bilo kakve protvrde od državnih organa su besplatne, auto škola kao institucija ne postoji, prvo ti daju knjigu (besplatno) i kad si spreman onda ideš na test na kompjutoru (to plačaš17.60$) i ako ga prođeš dobivaš Learner class vozačku (mora biti neko uz tebe s pravom vozačkom) i nakon godinu dana imaš pravo na polaganje vožnje ili ti ako imaš vozačku iz svoje države odobre polaganje i prije tj. priznaju ti iskustvo. Test iz vožnje te košta 95 $ i voziš nekih pola sata ako prođeš u agenciji te slikaju za vozačku i to platiš 20$ (skupa s vozačkom) tak da za ukupno 132,60 $ imaš vozačku ( cca 663 kn jer kanadski dolar se stalno vrti oko 5 kn). Kao dokaz da živiš na nekoj adresi može poslužiti ček da plačaš neku komunaliju na svoje ime na toj adresi ako nemaš jihovu vozačku ili ugovor o najmu stana.

Auti su dosta jeftiniji nego u EU jer nema skoro pa nikakvih trošarina (100 $ na klimu i 10 $ na LCD ako ga ima) i trenutno najjeftiniji auto je Nissan Micra koja košta cca 11 000 na cestu (55 000 kn) dok recimo Cherokee kreće od cca 140 000 kn ili passat od 150 000 kn. I ono kaj je meni bilo nepojmljivo nema tehničkog pregleda več samo odeš u agenciju i platiš produženje registracije (za moj auto je to 80$ godišnje). Jedino ako kupuješ rabljeni auto stariji od 12 g. onda te osiguranje može tražiti da doneseš potvrdu o ispravnosti auta ali to se gleda samo ono što stvarno mora biti ispravno a ne estetika ili ako kupiš auto iz druge provincije.

Radnici su dosta zaštičeni i prvo što su mi dali kad sam došao je hrpa papira s uputama koja su moja prava i kome se mogu žaliti. Sve što se usmeno dogovori poštiva se kao da je i na papiru, za svako zanimanje i svaku provinciju postoji prosječna satnica i oni tebe kao stranca ne smiju platiti manje od toga. Trenutna minimalna bruto satnica za Albertu je 13,60 $ (od 01.10. ove god ide na 15 $) i to imaju manje više trgovci i ovi po fast food restoranima dok za ostala zanimanja je šaroliko sve ovisi o iskustvu i znanju pa tako npr. automehaničar ima od 20 pa do 45$, s tim da ovaj za 45 mora imati sve moguće certifikate (tu oni polažu tkz. "red seal" posebno za motor, posebno za transmisiju te posebno za kočnice). Za večinu zanimanja (u rangu naše srednje stručne spreme) ne trebaju papiri koje ovako i onako ne priznaju već je dovoljno da možeš dokazati iskustvo u određenem vremenu. Za ovo moje ( Senior swine technician) su tražili iskustvo u trajanju od 5 g. ili SSS/VŠS i meni su priznali potvrde od poljoprivredne agencije, selekcijske službe i preporuku od veterinara da se time bavim, mada sam im ja priložio i neke diplome ali oni nisu bitne ali mogu pomoći kao dokaz. Kao radnik uvijek počinješ iz početka tj. od nule a onda napreduješ shodno svojim sposobnostima i zalaganju. Davanja na plaču u Alberti su na bruto godišnju plaču do 45 000 $ oko 21 %.

Naravno da nije sve idealno i glavne mane su daljina, klima i to što se jako teško dolazi do papira tj. radne dozvole ili kasnije statusa stranca sa stalnim boravkom. A ako se dobije taj famozni PR (permanent resident) onda imate sva prava kao i Kanađani osim političkih i neka ograničenja kod zapošljavanja ( neki državni poslovi i sigurnosne službe) a možete raditi kao policajac ili vojnik bez obzira što nemate državljanstvo. A do sticanja tog statusa da bi legalno radili u Kanadi prvo poslodavac mora zadovoljavati uvjete da bi mogao dobiti LMIA (Labour Market Impact Assessment u prijevodu nešto kao studija utjecaja na tržište rada) tj. dozvolu da može zaposliti stranca neki od njih su godišnji prihod, broj zaposlenih (70% mora biti kanadskih državljana ili stranaca s PR statusom) , oglas mora biti oglašen na službenim stranicama u trajanju od 4 tjedna i ne smije im se nitko javiti tko zadovaljava uvjete a da ima državljanstvo ili PR. Tada poslodavac može zatražiti odobrenje za zapošljavanje stranca i na temelju tog odobrenja vi dobivate radnu dozvolu obično na dvije godine. A poslodavac vam je dužan osigurati smještaj i platiti povratnu kartu, to se odnosi na zapošljavanje preko LMIA u kako oni zovu "high skill" zanimanjima a postoje još neki modeli i tad vam ne moraju to osigurati. S time da smještaj nemože biti bilo kakva šupa ili tipa pet ljudi u jednoj sobi jer kod mene je već dva puta bila inspekcija da utvrde da stan zadovoljava normalne uvjete života. Uglavnom dosta komplicirano i traži dosta zafrkancije i živaca.

Al sam se raspisal :mur: ali hebiga dosadno mi je pa mi je to neka zabava. :drink:


PS mene kao strastvenoga ribiča je fascinirala "skupoća" i "kompliciranost" dobivanja ribičke dozvole , prvo se registriraš na službenoj stranici agencije koja se bavi time tj. lovom i ribolovom i platiš 8 $ tkz. WIN karticu koja vrijedi 5 g. i na temelju te kartice možeš online kupiti godišnju ribičku dozvolu koja košta 28$ i na raspolaganju ti je površina od cca 650 000 km2 (kaj njemačka i poljska skupa) jedino ako misliš loviti smuđa (tj. uzeti ga a ne pustiti) onda još doplačuješ 11 $. Ribičku dozvolu dobiješ na mail isprintaš i to je to.
 
Posljednje uređivanje:

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
Ljudi ja sam zivel gore u Njemacki skoro 20 let. Skoloval se, znam Njemacki bolje nego Hrvatski, ali svejedno sam se vrnul.
Zavrsil sam informaticke skole i pun k tecaja i zaposlil se u veoma poznatoj njemackoj firmi. Kaj da vam velim, isti vam je drek jel delate gore ili u HR. Gore sluzis vece pare al sve ode na stanarinu i zivot. Kad povuces crtu, isti k ti je jel si gore ili tu, u HR cak zivis na vecem kulturnom standardu nego gore.
Ako hoces zasluziti dobru lovu onda moras ziveti h kontejneru ili u baraki gde nebi ni stakor zivel da bi si zasparal nekaj, a kakav pa to onda zivot? Delas celi zivot, zivis ko stakor da bi se pod stare dane u HR puhal okolo..? Nema sanse...
Ja sam sretan kaj sam se vrnul. Isti drek ti je tu i gore, gore ti je samo dobro ak imas neku vezu da te netko zaposli u velikoj tvrtki, ak ne, onda zivis od place do place. A isto je i u HR. Ima i tu dosta posla, samo treba pljunuti v ruke i iti delat. Ima dobro placenih posla. Samo kaj su ljudi ljeni iti delat pa samo kukaju kak je sve u kurcu. Pogotovo oni kaj imaju samo srednju skolu. Ko pa te bu zaposlil kad neznas nic...
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Lako ti tak govoriš.roditelji su se žrtvovali za tebe....a tu si se dobro priženil
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Mikula,
hvala ti na podijeljenim dojmovima. :drink: Vjeruj mi, nije previše napisano.
Iz tvojeg pisanja je lijepo vidljiv način na koji Kanađani štite svoje građane, kao i da ono kaj je potrebno za normalno življenje, nije opterećeno raznim davanjima kao kod nas pa je jeftinije, a ono kaj nije neophodno za normalni život (npr. ribičija), je očito skuplje. Meni se takav pristup države jako dopada.
 

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
A kak je sa novcem? Sve plastika, rade na crno ?

U biti je sve plastika jer je i kanadski dolar plastični. Rada na crno tu gdje sam ja nema, ima nešto u velikim gradovima ali i to kod vlasnika firmi koji nisu kanađani jer njima (kanađanima) je nepojmljivo da bi varali državu.

Mikula,
hvala ti na podijeljenim dojmovima. :drink: Vjeruj mi, nije previše napisano.
Iz tvojeg pisanja je lijepo vidljiv način na koji Kanađani štite svoje građane, kao i da ono kaj je potrebno za normalno življenje, nije opterećeno raznim davanjima kao kod nas pa je jeftinije, a ono kaj nije neophodno za normalni život (npr. ribičija), je očito skuplje. Meni se takav pristup države jako dopada.

U pitanju je sarkazam jer kod nas (u HR) te godišnja karta košta od 500 kn na više (to je cca 100 $) i vrijedi u najboljem slučaju na području jedne županije a u većini slučajeva na području bivših općina. Ono kaj je ovdje skupo su cigarete i alkohol i to samo ako direktno usporediš cijene a ako usporediš cijene naspram primanjima onda su iste kao i kod nas.
 

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
931
Bila pred godinama jedna emisija
idemo u ... kanadu
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=vAKq04FkTNI[/YT]

A zakaj se amerikanci tak delaju budale iz kanadčana ?
 

robelar

Dobro znana faca
Tu od
11 Lis 2014
Poruka
1,918
Nije reklama ali ak vas baš zanima prava istina odite na blog - O dosta toga i što dublje.
 

Najnoviji postovi

Na vrh