• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zubace , Drljace

SavoI94

Član
Tu od
27 Tra 2013
Poruka
281
Htjeo bih da kupim zubace( drljace) tri ikrila.
Interesuje me koja je jaca konstrukcija bigovani profili ili vinkla?

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Da ne otvaram novu temu...

Kako bi bilo kada bi kupio kockasti profil, izrezao na komade, savio na presi da dobijem zakrivljeni klin i dao tokaru da napravi špic i navoj za stezanje. Isplati li se, dovoljno čvrsto?

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Ti bi pravio klinove za zubaču? Ne znam koliko su u Srbiji, ali mislim da se ne isplati. Sad sebi radim neki eksperiment, zubaču koju će vući plug, pa ću si sam raditi zube, ali malo drugačije i to samo zato što imam sav alat, da je za normalnu zubaču, ne bi ih pravio. Inače, to se otkiva i kali. Koliko se sjećam, na onim manjim zubačama je to 14 mm širine.

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Gledao sam kod nas, ako bi pravo nekakvu drljači iz nule, samo za klinove bi otišlo cca. 2000 kuna. Kod mene to ne bi radilo puno

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
A koliko bi ti samo tokar uzeo za svaki pojedini navoj? Nije tu stvar puno ili malo, zubi se brzo i to se posavija ili popuca ako nije dobro. ne znam što točno misliš s time raditi, ali ja zubaču ne koristim već neko vrijeme.

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Bolje ti je nac neku drljacu u solidnom stanju nego ju ic radit jer ce te puno vise doc materijal i majstor!!

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Da, baš sam neki dan gledao. 1500 kuna traže za četverokrilne drljače, na oko dobre.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Samo gledaj da budu veliki zubi, imaš i onih starih, što imaju kao one zaprežne što su imale, to se lako polomi. Samo problemi s time. A moj ti je savjet, već ako kupuješ zubaču, bolje izdvoji malo više pa kupu s valjcima, baš sam jučer gledao jednu, čovjek je vuče s MTZ 52, mislim da može slobodno parirati sjetvospremaču. I imaš dva u jedan.

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Imam četverokrilnu, ali bez valjaka. Svašta sam razmišljao napraviti, ali neisplativo je to.

Najisplativije bi bilo kupiti rotodrljaču od 2 metra i pokrio sam i tanjuraču i sjetvospremač i drljaču.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
S čime ćeš to vuć? Mislim da ti to Ursus neće baš s veseljem primit. A i RD ti rijetko kad treba na našim zemljama, ako je dobro obavljena priprema. Iskreno, sad kad gledam ovu godinu i ja bi volio da imam RD. Ali jbg, nemam. Možda jednom kad kupim jači traktor.

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Ako ne 60-70 ks može boriti sa 2,5 metra, zašto ne bi Medo sa 2 metra?
Do zadnjih godina, dok je dobro mrzlo, pripremalo se sa jednim prohodom sjetvospremača i nije ne moglo hodati po njivi. A zadnjih godina barem dva traga tanjurače, sjetvospremač isto tako i opet ne bude ni blizu.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Nije ti ni to ludo. Još Ursus ima onaj kardan čudni, radi sa svim i svačim. Al ima tu svega, i od godine, ali i od načina ophođenja prema zemlji, mora se i u zemlju ulagati ako hoćeš da bude pogodna za radiit. Ja svoju pripremim sjetvospremačem u proljetnoj brazdi, a prije sam s dva prolaza tanjuračom, a susjedi kraj mene koji imaju duplo bolju i veću mehanizaciju se čude kako je tako fino sređena. Jbg, paziti kad se može ući, što manje gaziti, što manje umjetnog gnojiva, što više prirodnog. Sad radim zubaču za plug, da u istom prolazu i orem i zatvaram, jer mislim da ću to moći na 80% zemlje. Nakon toga sjetvospremač i sjetva. Pa stari ljudi su prije samo orali i zubili, tanjurača nije ni bilo. Ali se i valjala zemlja, đubrila, sijala se grahorica, heljda ili repica za zelenu gnojidbu.

Ivan533

Član
Tu od
19 Velj 2016
Poruka
253
Imam u ponudi trokrilnu drljaču sa rotorima za 200 eura,dali je bolja takva drljača ili sjetvospremač od 2 metra pošto bi to vukao sa 533. Nisam radio s nijednim priključkom još pa ne znam kakav je rezultat nakon što prođeš recimo dva prohoda ?? PLaniram svakako kupiti ili ovaj ili onaj priključak.....

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Sjetvospremac nije za fergu ako imas teske zemlje a trokrilne brnace ne pokrivaju traktorski trag e ako imas rotore mozda oni pomognu

Ivan533

Član
Tu od
19 Velj 2016
Poruka
253
Ova drljača pokriva traktorski trag zbog rotora,s njom sam zatvarao zimsku brazdu i nakon tanjuranja-pripreme za kukuruze,prešao još jednom i odlično izrađeno....

Ivan533

Član
Tu od
19 Velj 2016
Poruka
253
Evo moje 3krilne brnače sa rotorima

141t9bp.jpg

Ivan533

Član
Tu od
19 Velj 2016
Poruka
253
Odlična je,naprijed su zubi koji su iskovani tako da režu kao noževi a iza su normalni,zubi su oko 15 cm dugi,dobro mi dođe za zatvaranje zimske brazde s njome

Na vrh