• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Alnaser 533

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,411
Normalno da mora biti mali pad napona....problem kod 533 je da anlaser sporo vrti i kod velikih većina da jako teško pali zimi pa brzo odu baterije u qurac.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,411
Kag god vi izračunali 24V ga bu vrtelo puno, puno bolje, ali ne puno puta. Ako se več mora (svaku zimu ista priča), a nemora se, bolja solucija je jedan od 12 i jedan od 6
Da, ali samo za palit, onda pustit gore 12V. Jel ko probao prepraviti namotaje na pokretaču?

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,835
moj 533 zadnji put je paljen pred mjesec i više dana na temp. od nekih 3C° i to na način da sam spojio punjač na akumulator i punio ga jedno pola sata prije nego sam išao palit traktor. Kad sam ga palio nisam otpajao punjač sa akumulatora i na usisnu granu sam mu sa brenerom dao vatre jer mi grijač neradi i na taj način je kresnuo nakon jedno 10 sec. vrtnje. Tek kad mu dam vatre onda veselo vrti inače se muči i nema šanse da upali. Nebi ga ni tada palio al mi je drugi traktor ostao u šumi pa sam ga nekako morao izvući van.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,411
A di mu daš vatru i kakvu?, prije ili poslije filtera? 10 sek je veliki teret za akumulator

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
morate uzeti u obzir da kapacitet akumulatora pada na niskim teperaturama ...i u tome je dio krivice težeg okretanja za hladna vremena .

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,835
poslije filtera skinem onu gumenu cijev i lagano sa brenerom. Nesmije bit prejaki plamen, najbolji je kad onak žuto gori. Nesmiješ nabit brener u cijev usisa jer onda ne vuče zrak a bez zraka neće upalit. Odmakneš jedno 5-10 cm od usisa i onda kad ga pališ sam povuče taj plamen

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,411
Imaš brener onaj kao za autogeno ili onaj za šuriti svinje?, Dobra zamjena za grijač, ali na grijaču je spojena i cijev od nafte, tako da procuri dok se on zagrijava....

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,835
za svinje šurit

iskreno neznam da bi i sa grijačem upalio, ovo mi je nekako sigurnija verzija

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,411
Malo je opasno, ali ako funkcionira je ok....Jel se ko sjeća onih starih plosnatih baterija zmaj od 4,5V? Uvijek su ih ljudi stavljali na vatri da dobiju kapacitet.....a jezik je bio tester....

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,835
pošto ga na taj način rijetko palim mislim da se nema kaj strašno dogodit. Vidjet ću kad stavim novi grijač gore i kad dođe proljeće kak će se ponašat pošto je traktor kod mene tek dva i pol mjeseca.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,835
Malo je opasno, ali ako funkcionira je ok....Jel se ko sjeća onih starih plosnatih baterija zmaj od 4,5V? Uvijek su ih ljudi stavljali na vatri da dobiju kapacitet.....a jezik je bio tester....

kaj misliš sa njima upalit traktor:rolfer:

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
rekao si elektromotrcic, a mi smo govorili o alneseru koji crpi akumulator do max, naravno ako te baterija spajas paralelno da neces dobiti veci broj okretaja el, motora posto nije dolazilo da pada napona, jer je to bio elektormotoric koji nije povlacio veliku struju, ako je u pitnju alnesor koji crpi akumulator do maximuma, dolazi dao pada napona s a sa padom napona i snaga el, motora P=UxI, u slucaju da spojis vise baterija pad napona je manji samim tim i veca snaga el.motora. Tako da snaga ovisi os truju kojom napjas el.motor i naponu , P=UxI, opet kazem napon varira sa opterecenjem, posebno kad se govori o potrosacima koji su na granici max izvora struje.

Ako može biti anlaser prejak za akumulator, može i motorčić za bateriju..(velika struja je relativni pojam)..kad bi anlaser mogao upaliti motor bez imalo pada napona, e onda niti tvoj fend vjerojatno ne bi bio u stanju pomaknut takav akumulator s mjesta....

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,850
Pa rijetko ko ga kupuje novog već se popravlja stari ak se može ili kupuje rabljeni....Prije 10 godina je bil u Zg-u u jednom dućanu oko1700kn..

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Pa rijetko ko ga kupuje novog već se popravlja stari ak se može ili kupuje rabljeni....Prije 10 godina je bil u Zg-u u jednom dućanu oko1700kn..
Računaju mi 1400kn za reparaciju. Rekao majstor da bi on stavio novi rotor, kontakte na automatu, četkice, naravno. Rotor je skup, nije to previše za posao, al kad vidim turskog za 539 od 100 eura plačem.

Najnoviji postovi

Na vrh