• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Aparati za zavarivanje ili po domači "švasaparat"

karlom

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2013
Poruka
321
Optrel je vrhunski mehanizam, tj. fotoosjetljivo staklo. A na samoj maski ili kacigi može pisati Fronius, Wurth, Optrel.... I svašta nešto. Imam takvu doma, isto tako i onu iz Lidla. Za manje struje zavarivanja 100-tihjak A i Hoby poslove dobra je i jedna i druga. A za 300A nijedna. Isprobao.
 

scarlet

Aktivni član
Tu od
11 Lis 2018
Poruka
221
Znaci po tebi,isprobano,i ove jeftinije mogu posluziti nama pocetnicima bez mogucnosti ostecenja vida?Nasao sam dobru masku od 100e,ESAB,kontam mozda je bolje kupiti nego ovu od 25e,a vjerovatno ce duze i potrajati pa ako se u buducnosti bude vise varilo valjace!!!Et da iznesem ja sam svoju sto sam kupio vratio prodavcu,kao neispravnu🙄a kostala je 30e.....et nisam bacio pare vratili mi 😃
 

karlom

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2013
Poruka
321
Kao što sam i rekao. Za ozbiljnije poslove i duža zavarivanja obična. Za nekakvo TIG zavarivanje 150-250A dobro posluži Optrel, a za igranje po doma dobra je svaka.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Ja se upravo samo povremeno igram po doma i probal sam raditi s tri vrste. Obična ručna, obična naglavna i elektronska. S obzirom na to da nisam neki zavarivač, s običnima sam jako teško počinjao zavar. Ili nisam videl gdje počinjem, ili mi je posvijetlilo prije nek sam maskom zaklonil oči. Čini mi se da bu od ove elektronske (Lidl) ipak manja šteta, a delam puno lakše.
 

karlom

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2013
Poruka
321
Pa to i kažem da je ova obična iz Lidla OK. Samo bi se trebalo u vježbati trepnut u trenutku uspostavljanja luka. Jer ne znam koja ja brzina reakcije zatamljenja. Jer kad elektroda neće upalit pa se ćacka onda puno puta blicne oči.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,635
Klonite se ćorava posla. Kupite neku masku s imenom (Optrel, Speedglas, Esab, Lincoln...jer te maske imaju ozbiljne atest i vrijede. Oči su samo jedne i nenadoknadive.
Davno sam kupil masku u Metrou za nekih 700kn i bil sam sretan ko malo dijete kad sam ju prodal za 300...jer su oči bile "pune pijeska" na kraju dana.
Sad s najjeftinijom 3M - Speedglas maskom nemam više tih problema.
Ak budem žmiril svaki put onda mi je i obična ručna maska dovoljna (iako je Karlom dal dobar savjet).
 

karlom

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2013
Poruka
321
OK, Optrel ima vrijeme reakcije sa svijetlo na tamno 0.1 ms. Ali kad sam išao na obuku i atestaciju i dok sam se time bavio instruktor je rekao da treba trepnuti. Sad koliko znači ta 0.1ms ja ne znam.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,074
Ma obična maska je zakon , samo da je kvalitetna ona klackalica da kada klimneš glavom ona se spusti . Zakon.
Mislim na naglavnu masku.
 

scarlet

Aktivni član
Tu od
11 Lis 2018
Poruka
221
Znaci citirao si rijeci covjeka kod kojeg sam bio juce,to za klik klak 😃
 

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
2,985
Imam doma stari dobri aparat gorenje varstroj 125 amp(trafo)
Razmišljao sam o kupovini invertera
Varim malo uglavnom za osobne potrebe raznoraznih popravaka(paket 4 kg elektoda mi traje 2 god i više)
Znači gledam nešto do dvije tkn
Buni me malo intermitencija,znam što je,ali mi nije jasno ako se pretjera sa varenjem,dali se aparat isključuje ili nešto u njemu rikne?
Znam da ovi kineski na kojima svašta piše mogu to objesit mačku o rep,ali znam da ljudi svašta kupuju pa me zanima ako ih neko ima kako su zadovoljni(stečajna i super goldi)?
Gledao sam nešto ovakvo koliko bi to valjalo i koliko je realno to što piše?WTL MAXI ARCInverterski aparat za zavarivanje REL/ TIG LIFT 200 A
I na kraju da li se uopće isplati mijenjati ili ostati na starom koji me još dobro služi?
Na šta bi još bilo dobro obratiti pozornost (osim intermitencije)prilikom kupovine dobrog inevertera,znači ne treba mi skroz profi model nego nešto solidno?
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,635
Bane, radije kupi neki od invertera koji prodaje Bajun (Hugong).
nekoliko sam ih videl u lokalnoj industriji, dakle ipak nekaj vrijede.
Na tvojem bi mjestu kupil neki Boxer ili Onex, jer koštaju puno manje, a nisu nužno loši.
Evo ti jedna procjena:
”Nisam mogel odoljeti da ne probam najmanji i najjeftiniji inverter koji sam našel u bespućima Interneta:


Konektori se dobiju, a kabele sam napravil od PF-a 25mm2.
Jedino napominjem da aparat ima dvožični napojni kabel, kojeg treba pod hitno zamijeniti trožičnim, da nebi bilo izuvanja u zraku :D

Probal sam ga s elektrodom 2,5mm od minimalne do maksimalne struje. Otapa elektrodu ko veliki.
Zatim sam probal EZ8RC elektrodu na + polu i otapal ju je bez brige.
Izmjerena radna struja na maksimumu je bila ~125A, 135A pri zalijepljenoj elektrodi, mjereno s Fluke strujnim kliještima. Npon praznog hoda je 56V=

Nakon dvije elektrode od 3,2mm, aparatu su hladnjaci i trafo bili neznatno topli (na osjećaj, radil je otvoren). Nažalost, nisam zavarival dva komada, već sam "na ćoravo" održaval luk (kuril elektrodu) da drugom rukom mogu snimati struju na strujnim kliještima.
Napominjem da je vani temperatura bila oko nule.
Aparat nema Hot start niti Anti stic funkciju (ili ja ne znam kak to izgleda).

Ukratko, ako ovo malo čudovište, veličine malo većeg mobitela, može zavarivati, onda svakak oni Boxeri ili Onexi "250 A" vrijede svake uložene lipe. Netko tko ne živi od aparata, ne treba bacati novce za marke, jer i ovi sasvim fino rade osnovne stvari...

...Danas sam skuril jedno pet-šest elektroda na nekih 80-tak A u cugu i napravil jedno 80cm zavara. Aparat dobro drži struju, luk je stabilan, elektroda se ne lijepi dok je topla, pali ju bez brige. Za hladnu elektrodu mu fali “sape” za propaljivanje.
Znam da je vani zima, ali iz aparata nije išel niti mlaki zrak. Jasno je da taj aparat nemre raditi u brodogradilištu, no za po doma je čisto OK.”

 

scarlet

Aktivni član
Tu od
11 Lis 2018
Poruka
221
Ja kao laik kiji nije spalio 10 elektroda ti mogu reci da aparat od 200e ne moze imati ucinak od 60% na 200A 😃
Fronius od 1000e i 180A cini mi se da ima takvu intermitenciju,ako ne i manju...i to na svojih 180A deklarisanih
 

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
2,985
Ma jesno je da su te intermitenicije samo mrtvo slovo na papiru,ionako najjače šta sam do sad vario je na oko 115A ,a većinom je oko 80 do 105A,za sve jače tu je susjed sa profi aparatima lincoln electiric.
Tako da sam ozbiljno razmišljao o tim onex ili boxer aparatima,ali znači ako mi je intermitencija od 100% na 120,130A ja prezadovoljan,jedino nisam skužio kad dostigne intermitenciju,tj ako se pretjera,da li se samo iskljući ili dolazi do oštećenja istog?
Da li je struja varenja istosmjernog i izmjeničnog jednaka?
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,635
Ima lampicu i prestane raditi.
Ovog malca nisam uspel natjerati do tud. Istina, vani je bilo zima. Intermitencija dolazi do izražaja na da u kad je vani 35 stupnjeva. Za 2,5mm elektrode ne brini.
 
Posljednje uređivanje:

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
2,985
Šta im znači onaj IGBT ILI RGBT,<predpostavljam da su to diode,znaju pisat da imaju toshiba?
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,635
IGBT = Insulated Gate Bipolar Transistor.
To ti je vrsta prekidačkog elementa (izlaznog tranzistora) u izlaznom stupnju invertera prije VF transformatora, koji ima manje gubitke i izdržljiviji je od MOSFET tipa poluvodiča koji su bili prije korišteni.
 

Najnoviji postovi

Na vrh