• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Automobili

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,478
Sve kada sagledas danas samo placas ime brenda nista drugo, kvaliteta motora i svega ostalog je upitna. Imam par kineskih masina vec nekih 10-15 godina i nikada nikavih problema sa njima nije bilo. Svi mi sudimo kineskoj robi po kisobranu koji smo kupili ili neku drugu igracku.

antondj

Dobro znana faca
Tu od
30 Kol 2015
Poruka
741
Octavia 150ks tdi dsg, srednji paket opreme, jamstvo 6 godina, novo 32.000
usporedi mi kineza

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,153
Znaš kako se kaže - vrijeme će pokazati. Meni je tu glavni problem servisna podrška koja je najčešće koncentrirana samo za ZG i okolicu. Ne mora se ništa pokvariti, dovoljno da te mulac nabije iza jer je tipkao po mobitelu, dijelovi se mogu čekati mjesecima. Ali ako ikad toliko prolupam pa počnem razmatrati Kineze, ciljao bih isključivo Geely Starray jer jedini u ponudi ima 2.0 motor, ovi 1.5 i 1.6 mi se čine pretromi radi loših mjenjača. Nemam osobnog iskustva s kineskim autima, ali čujem i vidim da se ljudi masovno žale na entertainment, međutim, za prosječno 30% nižu cijenu od poznatih marki bih možda i pristao pa ga se riješio prije isteka jamstva.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,771
Imaju kolege na poslu dva MG-a, benzinca 1,5, osnovni model.
Auti nemaju atermičke šajbe, niti iste imaju UV zaštitu (znači, sunčaš se dok se voziš). Ali zato imaju "televizore". Tromo, lijeno...tak vele.
Uglavnom nisu baš zadovoljni, poslije Caddy-ja koje su prije imali.

Kupljeni su samo zato jer su bili jeftini...

Frenki F3

Iskusan lik
Premium
Tu od
7 Velj 2024
Poruka
924
Nisam ni mislil neke usporedbe raditi, nego sam čisto skrenul pažnju na pojavu kineza kao nezaobilazne ponude u budućnosti. I ja sam imal razne averzije prema njima, ali kad sam sjel u ona dva prije spomenuta modela , ostal sam bez teksta. Koliko su napredovali, savjetujem da (is)probate ako ste u mogućnosti. Osobno smatram da ih bude sve više na cesti. U današnjem aviocargo prijevozu ni nebo nije granica tak da za dijelove sigurno ne bude problem. Još ako tvornice otvore po EU....
Sila su Kinezi, mislim da se obruč steže, htjeli mi to priznati ili ne....
No, to je samo moje skromno mišljenje...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,771
Doma imam stare aute (12 i 25 let), pa nisam mjerodavan za te nove...niti mi se novi sviđaju.
Za mene je razvoj auta stal tam negdje 2010... 2015. i sve ovo poslije mi je samo korak prema propasti.
Led svjetla, ekrančići, pištalice, s hrpom bezpotrebnih komplikacija i nepotrebnih skupih stvari ... ali bez poštenog i pouzdanog motora...

Frenki F3

Iskusan lik
Premium
Tu od
7 Velj 2024
Poruka
924
ali bez poštenog i pouzdanog motora...
Ima jedan koji sam zapazil btw.ali ima i svoju cijenu: mazdin 2.5, "samo" 140 ks...to mi se čini na tragu one stare škole...ili možda griješim?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,771
A dizeli? Tko ih više nudi (osim VW-a?
Renault/Dacia više ne nude dizele...
Benzinci mi imaju smisla za male aute, ali za neki veći auto? Pa, potrošnja ih "pojede".

Drugo kaj meni smeta kaj nemreš kupiti auto z normalnim žaruljama u farovima.
Od ovih plavih (led i ksenon) ne vidim nikaj, pogotovo po megli i kiši ...a vidim da se i mnogi drugi žale na to.

Posljednje uređivanje:

Zetorboy

Iskusan lik
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,826
Ko bude za 10g kupio tog đilija i za koje pare s obzirom da je on 30t e ak se nevaram.
Sta od te elektronike bude radilo za 10g i gdje nabaviti to isto i za koje pare?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,771
Da, 1-litrene. Da je od 2 litre, to bilo i upotrebivo.

Zanima me samo dizel, 2...2,5 litre, a nema ni dizela, a kamoli tolike zapremine.

Ko bude za 10g kupio tog đilija i za koje pare s obzirom da je on 30t e ak se nevaram.
Sta od te elektronike bude radilo za 10g i gdje nabaviti to isto i za koje pare?
Nitko, jer nije ni projektiran za toliku trajnost. Današnji auti traju koliko im je jamstveni rok.
Nakon toga postaju neisplativi (rizični zbog troškova popravka).

Posljednje uređivanje:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,798
Cijenjena ekipo, kakvo je vaše mišljenje o kineskim autima?
Naime, moje je ( bilo ) vrlo nisko ( ili nikakvo ) dok si nisam , na nagovor mojeg srednjeg sineka, dopustil herezu i malo škicnul te kineze izbliza.
Išli smo pogledati MG i Geely. Pogledali smo , između ostalih, i sve Eu/Japan/Korea brandove.
Kao prvo, MG HS me ( nas , pogotovo ženu ) oduševil. Izgled vanjski, iznutra, taktilno, pod prstima kvaliteta materijala vrhunska. Ponuda prostora, zatvaranje vrata...ostal bez teksta.
Druga krajnost je Geely Coolray radi kojeg me i sinek nagovoril da idemo pogledati jer se njemu jako sviđa. Ok, nije to auto u kojem se osobno vidim jer dizajn mu je mladenački, ali ipak sam sjel u njega. I opet iznenađenje. Ali ugodno. Sve je tip top izrađeno, kvalitetno, ergonomski posloženo...skoro europski. Nema nekih suvišnih điđa miđa koji upućuju na činjenicu da je auto iz Kine a ne npr.iz EU.
E sad, koliko se god oni trudili ubaciti na tržište, upravo isto bude presudilo u smislu opstanka u budućnosti. Isto je bilo sa Kia-om i Hyandaiem prije 20tak g.kad su izazivali podsmijeh kod EU kupaca. A gle ih sad.
Dal su nas Kinezi već porazili ( a toga nismo još svijesni ) to pitanje si trebamo iskreno postaviti.
Ja kad ih gledam na slikama tak su mi grdi izvana da nemam volje iznutra ih pogledati.
Siguran sam da si daju truda nebi li se probili na tržište ali mislim da bu to išlo jako teško zbog našeg mentaliteta.
Za nas je još uvijek Švabo broj jedan (i to samo jedan Švabo) kaj se najbolje vidi po vrednosti koju možeš za njega dobiti kad su auti stari po desetak let.

A ti bogečki Kinezeki budu morali biti napunjeni sa razno raznim senzorima, puni elektronike, olakšani maksimalno nebi li se ti slabašni motori mogli boriti sa tim svim da bi bili "bolji" ili u rangu sa "Evropljanima".

Nekak sam mišljenja da ko god razmišlja o novom autu mora razmišljati da ima mušteriju koja ga bu kupila dok bu star maksimalno 5 let ili posaditi vočnjak da ga ima kam parkirati kad bu star 10 let.

Moja ragica (sad me više sa rezervnim dijelovima ne mogu sjebati) bu mene vozila još taman kolko bu trebalo, ako me ne odstrane sa ceste iz EU direktive :cry:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,798
Zanima me samo dizel, 2...2,5 litre, a nema ni dizela, a kamoli tolike zapremine.
Od kad se znamo ti kupuješ auto i ako se vratimo koju godinicu unazad na ovoj temi vidli bumo da si svakom našel manu.
Ako mane i nema ali nekaj mu fali od opreme kaj bi ti htel imati.

Tak da buš ti vozil svoju drgljalicu još ko zna kak dugo, kak i ja svoju.

Frenki F3

Iskusan lik
Premium
Tu od
7 Velj 2024
Poruka
924
Moj prvi auto je bil kadett D 1.6 SR, pa Audi 80 B4 2.0E, pa nova škoda 1.9 tdi ( pd )90 ks koju sam vozil 11 let ( još ju viđam i popijem pićence sa čovjekom tu i tam ), pa Suzuki vitara 1.6 benzin ( možda najbolji benzinac stare škole koji sam vozil ), i sad furam već petu godinu vitaru hibrid 1.4,autić koji super ide i malo troši ali je malo tanašan na limu. Od švaba posjedujem focusa mk 2 1.6 benzin. V istoj garaži do vitare mi stoji mazda od sina 2.0 benzinac, auto koji sam par put vozil i mogu reći da je ista vrhunski auto jer u 97000km nije imal nikakvih problema. Znači-nikakvih. A troši na kapaljku za svojih 186 ks. Iz svega navedenog hoču reči da nisam opterećen "švabima" i čak mislim da benzinac japanjeros puno bolje napravi. Istina, pleh i zatvaranje vrata japancima nije u prvom planu pa gube na robusnosti.
A kinezi, hm..., vrijeme bude pokazalo. Jako jako dobro su se oni pripremili, mene su iznenadili sa onim kaj sam videl.
No, to ne znači da budem kupil kineza...samo me zanimalo mišljenje

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,798
Kod mene totalno kontra. Prvi auto je bil benzinac.
1.0, kojeg sam složil na 1.3, getriba je bila karter, deset cola kotači, 60-tak konja na 600 kila, gumeni ovjes..... ufff, bolje da me nisi u prošlost vratil. I danas bi to bil borac sa ovima kaj imaju duplo konja...

Hoču reči, kad sam krenul, krenul sam s benzincima, a onda sam uskoro prešel na dizle, naravno, zbog njihove potrošnje.
Baš je neki dan ZJ bil pri meni i rekel sam mu da ja mislim da bu moj sljedeči auto benzinac.
Tebi i njemu je totalno svejedno (njemu možda više i ne) jel imate benzinca ili dizela jer konkretno tebi je volana predpostavljam pun kufer pa litra, dvije gore ili dole.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,771
@MUHA, znaš da se nemrem rastati, jer danas nema takvih auta: jednostavnih i jeftinih za održavanje, pouzdanih i praktičnih. Baš kakve i sam voziš.

Od mlađih auta, najbliže tomu je Duster s dizel motorom...samo je manji i nije toliko praktičan.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,946
De si našel Dustera? Moji kčer i zet su ove lete zeli novoga. Meni je unutrašnjost,plastike,završna obrada na nivou stojadina i ostalih krampi od prije 50 let. Nema tu finoće. Auto za v lov ili za alat v njemu voziti.

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
135
Kod mene je prvo bio pick-up, pa onda još jedan pick-up, pa sada (opet, gle čuda!) pick-up. Sve registrirano na poljoprivredni obrt, kao tertno (N1), sve ide 100% u trošak. Prva dva su bila isuzu ('opel') a ovaj treći zapravo je Mazda ('ford'). Isuzu je imao odličan motor, međutim limarija im je slaba, dok je kod Mazde ('Ford') limarija bolja, motor je dobar ali nabrijan i sigurno neće napraviti Km koliko je napravio Isuzu. Novi Ford (ali sada baš Ford) sa motorm od dvije litre ima zupčasti remen razvoda u ulju (i klinasti remen pogona uljne pumpe, isto tako u ulju) - i to me trenutno odbija od bilo kakve primisli kupnje istog.

Zetorboy

Iskusan lik
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,826
Ja sam nedavno uzeo forda 1.8tdci 92kw i ima takav zupcasti u ulju (2remena) to su motori koji prolaze pol milje km bez brige uz redovno odrzavanje i paznju posvecenu bas na taj remen ( to mi je vec par mestara reklo) vecina njih taj remen sto je u ulju nezamjene nikak, on ode i zezne motor.
I to sam uzeo za radni auto za teglit prikolicu.

Najnoviji postovi

Na vrh