• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Automobili

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,507
Drži ih izvana čiste i suhe u suhom i toplom prostoru. Možda nakon mjesec dana provjeri razinu elektrolita, ako je prostor jako topao, da nije ishlapilo previše destilirane vode. Prije radne sezone, stavi ih na bilo kakav mali punjač akumulatora i tako malo kondiciraj, probudi iz mirovanja.
Sve obično, ništa posebno.

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,172
Neznam dali je dobro ali ja znam spojiti auto radio s pojačalima,svaki put kad nešto radim u garaži.
Kad napon padne blizu 11v, otpojim radio i prikopčam punjač da se napuni, poslije ništa ne ostaje prikopčano.
To radim svaki put s drugim aku od ova dva. 20251203_130827.jpg

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,516
U JNA, kao ćato, bio sam zadužen i za akumulatore radiostanica i one koji nisu bili u upotrebljavanim vozilima. Svaki mjesec su išli na punjenje. Najprije su pražnjeni 1,8V po ćeliji, a zatim punjeni na 2,2V.
Nakon godinu dana ovi "svakodnevni" zamijenjeni su u trgovini za nove i tamo prodavani kao novi. :hahah:

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,308
12 V olovni akumulator (bez opterećenja)

• Ispod 12.2 V već je oko 50% pražnjen.
  • Ispod 11.8 V smatra se dubokim pražnjenjem i počinje oštećivati akumulator.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,227
Navodno sa onim pametnim punjačima za održavanje akumulatora na životu.
E sad, ako u to uračunamo uređaj i struju koju bu taj uređaj potrošil jel se to isplati ili ne ja neznam.

Znam da ja nikad nisam ostavljal akumulator preko noči da se puni iz sigurnosnih razloga. Tak su me naučili u akumulatorskoj stanici u kojoj sam provel jednu lijepu godinu svojeg života dok sam diplomu stjecal...
Dolazili su nam akumulatori na kondiciranje. Olovni akumulator ne zahtjeva pražnjenje več samo održavanje visoke napunjenosti, tj. sprečavanje sulfatizacije.
Struja punjenja je cca 10% kapaciteta baterije, bolje da je stuja manja pa da duže traje nego da je prevelika jer onda dolazi do pregrijavanja i oštečenja ploča i sepratora.... Ako nemamo mogučnost reguliranja struje punjenja možemo spojiti paralelno dva ili više akumulatora.....

Ovaj kod mene čeka svoje mjesto na polici i do sad sam ga punil jednom. Upravo je izmjeren i ima 12.6
Vjerujem da tak može još dugo čekati svoju priliku.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,227
U JNA, kao ćato, bio sam zadužen i za akumulatore radiostanica i one koji nisu bili u upotrebljavanim vozilima. Svaki mjesec su išli na punjenje. Najprije su pražnjeni 1,8V po ćeliji, a zatim punjeni na 2,2V.
Nakon godinu dana ovi "svakodnevni" zamijenjeni su u trgovini za nove i tamo prodavani kao novi. :hahah:
Ti kao čato si ih mogel samo do vrata donesti a mi smo s njima delali kaj je trebalo

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,172
Da, to sam i ja morao, samo u gshv Odred veze,Samobor.
Svaki mjesec svi akumulatori bez obzira dal pokretali vozila ili napajali radio uređaje u kamionima išli u akumulatorsku stanicu.
Proces punjenja nisam znao jer su tamo bili ljudi odgovorni za to.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
7,384
Ova yuasa ima 40 mjeseci garanciju, agm 30
Opa, sad su pojačali garanciju 👍
Kad se već spominju akumlatori ekipa koja ima start-stop akumlatore koja je cijena njih jer čujem da se kreću po 250 do 300 eura
Ja sam imao u ponudi od ovih tzv. boljih marki (Varta, Continental...) od 200-250€ , 75Ah 700A

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,308
A jel bila ponekad i motalica na leđima, a rupovka na prsima?
Na moju sreću nije. Bil sam vezista kod protutenkovske baterije, a tu se nije imalo vremena motati kablove i žice. Tu si moral stalno biti spreman na bežaniju.

• Haha
Reactions: H&S

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,507
Neznam dali je dobro ali ja znam spojiti auto radio s pojačalima,svaki put kad nešto radim u garaži.
Kad napon padne blizu 11v, otpojim radio i prikopčam punjač da se napuni, poslije ništa ne ostaje prikopčano.
To radim svaki put s drugim aku od ova dva. View attachment 86924
Ako si tako radio sve ove godine i akumulatori su bili funkcionalni, zašto sumnjaš da si postupao krivo?
Uvjerio si se da to može tako funkcionirati.
Bio bi recimo problem da prazniš samo dio pojedinog akumulatora, koji bi za takvo što morao imati vanjske brike između čelija. Ti bi spojio samo na 6V, ili nekakvih 8V, e tu bi bilo problema. Problem je i dok je radni napon 24V a ljudi izvedu žicu s 12V za auto radio, e tu jedan akumulator ostaje nedovoljno napunjen nakon protjeka dužeg vremena. Ovo što ti radiš je najnormalnije korištenje uz tvoju uživanciju.
Uživaj, sve to može kao normalno. 🥂👏

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,227
1.8 po čeliji je napon ispod kojeg olovni nebi smel pasti. To je čak i malo ispod 11 tak da kaj se toga tiče to je ok.
Ako ti akumulator treba onda radi kak si radil i do sad, a ako ti nije nužan ja bi ga radije ostavil da miruje i ima svoje samopražnjenje koje ima.

I još jedna sitnica kod koje svi koji skidaju akumulatore greše.
Samopražnjenje je veče na višim temperaturama nego na niskim. Njemu treba suho hladno mjesto da miruje. cca 5 do 10 posto pada nakon mjesec dana stajanja na sobnoj temperaturi. Naravno, to sve ovisi o stanju akumulatora,.

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,172
Mislim, ovaj "pametni" iz Lidla, bi trebao imati funkciju održavanja.
Kaj se tiče punjenja on nebre dati više od, mislim 3 ampera, dok ovaj "drveni" može.
Ako punimo s 10 posto struje od nazivnih ah akumulatora, pametni tu treba da se pomuči...
Ovdje su akumulatori,mislim puni 20251203_164551.jpg 20251203_164432.jpg

Najnoviji postovi

Na vrh