• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Automobili

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,656
Najavljuju nam izgradnju nekakvog podatkovnog centra za koji bi trebalo struje toliko koliko recimo sad troši grad Zagreb. Mi te dodatno potrebne struje nemamo na raspolaganju.

Svi bi kao trebali početi voziti električne automobile, ali ne zna se čime i gdje bi ih mogli puniti.

Još manje se zna kamo sutra s iskorištenim baterijama, od tih nebrojenih električnih automobila.
Tko će ih gdje i na koji način zbrinjavati?
Prvo neka riješe tu problematiku u HR.

Da li se električna vozila kvare? Da kvare se, ali na malo drugačiji način od benzinaca ili diesela.
Da li je HR "strukovno školstvo" krenulo s izobrazbom "tehničara" za održavanje električnih vozila? Nije, čast iznimkama ako negdje postoje, ja prvi za njih ne znam. Nije to posao za mehatroničare i slična novokomponirana zanimanja.

Mi smo po tom pitanju u povojima, zapravo još primitivno društvo, bez jasne vizije o tome od vrha do dna Države. Zadnji dobar primjer je politika koju je žednu preko vode provozao Rimac u svojem autonomnom taksiju pete generacije autonomnosti. Ja od tih i takvih nemam što očekivati, a niti očekujem.

Hvala Vam na pažnji i čitanju ove moje lamentacije o strujičima.

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
978
Ja sam pisao da se slažem 99% sa izrečenim. Ono u čemu se ne slažem je da troškovi održavanja nekakvog prosječnog diesel automobila nisu jednaki troškovima potrošenog goriva, moje iskustvo je da nisu ni blizu te razine. Sa druge strane ja ne idem u ovlašteni servis i uglavnom ne koristim orginalne dijelove za popravak (osim ako nema zamjenskih). Netko tko mora u ovlašteni servis možda i ima tolike troškove održavanja.
I ne slažem sa da je struja jeftinije gorivo. Struja (za sada) sigurno nije jeftinije gorivo od diesela i benzina, kada se uzme u obzir koja je struktura cijene goriva. Struja danas ispada kao jeftinija jer u njoj nisu uračunati svi posebni porezi i davanja za održavanje cesta. Da sutra svi pređemo na struju - tko bi plaćao održavanje cesta? A u cijeni tekućih goriva svi porezi i razna davanja za ceste su 60-70% od ukupne cijene goriva. Danas se strujaši vioze po cestama za koje održavanje uglavnom plaćaju vlasnici vozila koja troše fosilna goriva. I da se razumijemo ova situacija neće trajati vječno, kad tad država će početi naplaćivati i strujašima sve to posebne poreze i održavanje cesta.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
7,837
na remenu zglodani zubi, pukno nije,
To se i meni dogodilo na Focusu, ali je samo popigalo ventile. Koji je Ford u pitanju?

Još manje se zna kamo sutra s iskorištenim baterijama, od tih nebrojenih električnih automobila.
Tko će ih gdje i na koji način zbrinjavati?
Prvo neka riješe tu problematiku u HR.
Ne znaju oni ni kamo će sa strujnim panelima kad im iziđe radni vijek.

Najnoviji postovi

Na vrh