• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Berba-žetva kukuruza 2014

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496
Kad ti je sijan 572???

Ja imam puno 572 i 532 i mislim da bude jedan od boljih hibrida ove godine, ali još je 60% zelena stabiljka, sijan negde 23-25.4., no planiram ga skinuti oko 15.10.

Sijan 8 i 9.4 jucer skinuli oko 2 jutra i mogu reci da sam zadovoljan prinosom

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Izgleda da je razlika od zemlje do zemlje kod mene suh klip a zelena stabiljka (Osječka Drava) pokazala se bolje od Pionira . Pionirova stabiljka smeđa ali klip pljesniv kod večine pa sad ti znaj kaj gdje sijati . Močvarno nije nigdje .
Potpuno si u pravu Željko..moji susjedi imaju Pioneer, ista sorta na različitim parcelama, tj. strukturi tla, na jednoj vrhovi pljesnivi, a nadrugoj potpuno zdrav, što znači da ove godine veliku ulogu ima struktura tla.

johnnewman

Član
Tu od
27 Velj 2014
Poruka
362
Potpuno si u pravu Željko..moji susjedi imaju Pioneer, ista sorta na različitim parcelama, tj. strukturi tla, na jednoj vrhovi pljesnivi, a nadrugoj potpuno zdrav, što znači da ove godine veliku ulogu ima struktura tla.

Po mojem mišljenju koliko sam prošao po njivama a prošao sam dosta na ktm-u
gdje god je kukuruz uhvatila plijesan to je od crva a crva ima gdje god je stajala voda
ne bitno koja je sorta u pitanju brao sam nešto ručno 10 metara bez plijesna a onda opet dva tri klipa potpuno propala ja bar tako mislim

MINI

Član
Tu od
20 Pro 2010
Poruka
53
Danas mjereno na KWS KRABAS, sijan 11.04. vlaga 28,7%,. Počela plijesanj jer se klip još uvijek nije objesio i dosta zatvoren. Crva nema niti voda stoji tako da nije pravilo da pljesnivi gdje stoji voda. Imam PIONEEROV Y12 na parceli gdje stoji voda i nema plijesnji. Malo je otvoreniji od KWS-a pa dobiva malo više zraka. Mislim da je stvar u plijesni samo zbog prevelike vlage u zraku i malo sunca.

Posljednje uređivanje od moderatora:

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Zbilja prevelika vlaga za Krabas ali nema pomoći sa ovom godinom,treba preživjeti,ali jednostavno nema pravila,evo danas smo probirali B-23 za berač,svaki treći na vrhu je pljesniv ali to bude berač očistio,na drugom komadu se brao Bc 418 ,isti problem ,previše vlaga u komušini i u zraku,ali ovaj tjedan se predviđa sunce pa bude dobro,ali ono što me danas začudilo pustio sam ovaj B-23 kroz krunjač i bolje ga je okrunjilo nego ovaj 418,malkice čudno

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
kako se borite kad su vece kolicine kukuruza u klipu u pitanju sa necistocama, prljavo branje, nije valjda da svaki predje preko ruke pa u kos, ambar

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
kod mene je tako, nakipam pol dvorišta kuruze i onda pospremamo kak se stigne očistiti...

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Tako je i kod mene slično. 15 rali imamo za brati i sve prelazi preko ruku i onaj kukuruz koji je lošiji i sitniji odvaja se i melje kasnije sa ciklom.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Da,tako se zove,ili perušač,kako gdje.To nisam vidio već godinama.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
I mene to zanima da li bi se moglo nekako kipati iz prikolice na perusac pa da ide direkt u kuruzanu?

thompsonzfa

Član
Tu od
20 Ožu 2009
Poruka
238
Naravno da bi, ja sam tako prošle godine napravio, imam dva elevatora i jednog od njih sam spustio u horizontalan položaj te mi služi kao svojevrsna pokretna traka koja sa bočne stranice prikolice kupi kukuruz i baca ga u komušač, dok drugi baca iz komušača u čardak. Nas trojica za jedan dan ubacili tako čardak cca 11 tona suhog odnosno 27 kubika klipa. Dok se čardak ne napuni dovoljna su i dva radnika. :icon_wink:

Posljednje uređivanje od moderatora:

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Daj slike :). Morao bih sebi takvo nešto praviti za sljedeću godinu jer mi nema tko istrpavati kukuruz.

thompsonzfa

Član
Tu od
20 Ožu 2009
Poruka
238
Evo jedna slika, bojim se da nekih boljih baš i nemam, ali vidi se princip. Najviše je posla s namještanjem prikolice, inače ide kao podmazano, Zmajevka od 10m3 je prazna za cca 3 sata.

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
Moze li se kukuruz u klipu obrat savrseno?
Sta sve za to treba, samo velik komusacki stol ili puno vise od toga?
Jednom sam cuo da stari 2k imaju jako dobro rijesene nosove i uvlacni dio, da je to zapravo kopija burgoina...ali da su natrag losi...
Zasto nije nikad nitko spojio na 223 nosove od 2k?

Ja kad vidim ljude da rucno komusaju kukuruz, meni zlo dojde...i to skoro svaki klip..

zetorcrystal

Aktivni član
Tu od
23 Lis 2013
Poruka
276
Kod nasih vecih proizvodaca bili slovenci nude 0.90 eura za kuruzu sa 25 posto vlage,znaci oko 65 lipa

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Kako se kreće vlaga kod vas..Pioner A24, 23%, BC 572 27,3.

Prilozi

• WP_20141006_001.jpg
    WP_20141006_001.jpg
    48.5 KB · Pregleda: 102
  • WP_20141006_002.jpg
    WP_20141006_002.jpg
    49.7 KB · Pregleda: 104
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh