• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Borovnice

J

jellena

Guest
Re: BOROVNICE

skener me nešto zeza pa ću prepisati..

pH u H2O / 0-30 cm = 5,22 (aktualna kiselost)
ph u 1 M KCL / 0-30 cm = 3,84 (potencijalna kiselost)

pH u H2O / 30-60 cm = 5,36 (aktualna kiselost)
ph u 1 M KCL / 30-60 cm = 3,78 (potencijalna kiselost)

S time što ima nezadovoljavajuće malo humusa, NPK, karbonata, vapna

S druge strane velika količina mobilnog aluminija

Tlo je inače dosta rahlo i vlažno..položaj sjevero-zapad..blizina šume..velika količina sunca, vlage, vjetra..

Evo, kako ti se čini?

K

kemicar

Guest

Čini mi se da je izostala preporuka unosa stajnjaka/humusa, N,P,K,... optimalni uvjeti vlage. Gle kaj se meni dogodilo: jednu borovnicu su prerasle maline (uglavnom borovnica je u sjeni) na toj je plodova kaj blata. Ostale nisu tak rodne a sve je ostalo isto (na tih par biljaka)

J

jellena

Guest

Ima preporuka i za ostalo..

Hoćeš reći da borovnica bolje uspjeva u sjeni?

K

kemicar

Guest

a ne znam to sam vidio u svom voćnjaku. Mali je broj sadnica da bi to tvrdio.

D

decameron

Guest
imam pitanje
oce li mi borovnica rodit ako imam samo jednu sadnicu ili je to moguce jedino ako ih imam minimum dvije da se oprasuju?

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
imam pitanje
oce li mi borovnica rodit ako imam samo jednu sadnicu ili je to moguce jedino ako ih imam minimum dvije da se oprasuju?

hoće ali vjerojatno manje.

Inače frend mi ima oko 1500 sadnica borovnica, za oprašivanje je trenutno nabavio bumbare :D

Frend nije na forumu, pitam ga pa poslikam i stavim slike ak neće imat ništa protiv.

zcepic

Član
Tu od
17 Tra 2011
Poruka
369
hoće ali vjerojatno manje.

Inače frend mi ima oko 1500 sadnica borovnica, za oprašivanje je trenutno nabavio bumbare :D

Frend nije na forumu, pitam ga pa poslikam i stavim slike ak neće imat ništa protiv.

imam jednu borovnicu staru 2 godine, rodi ko luda ali nikako ne raste, ima oko 40 cm i takva je otkako sam je posadio, u čemu je problem? sorta je patriot

croatmike

Novi član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
27
jel ko ima kakav kontakt od ljudi koji se bave sa borovnicama, naime ja planiram ići u taj biznis, pa bih se htio prije posavjetovat sa nekim i da čujem iskustva.. jer mi je malo preskupo kretat samo tako...

sa nekima sam i pričao pa mi nisu rekli bas previše potiacjnih stvari oko uzgoja.. nema ploda kao što se nalazi na internetu 5 i više kila.. itd itd

velim ljudi javljajte se

croatmike

Novi član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
27
ima ko kakvih iskustva sa rasadnicima, nabavkom sadnica iz inozemstva.. kakvih informacija o financijskim konstrukcijama.. cijena treseta,...

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Svi još imaju mlade nasade, npr. 5kg mozeš očekivat nakon 7-8 godina. Ja sam razmišljao o borovnicama ili još bolje brusnicama ali nisam našao zemlju za to. Mislim da niti ti na Vivodini nemas kisele zemlja ph 4.x koja treba. Sa tresetom ju ne možeš toliko zakiselit, sve ostalo je preskupo. Imas na internetu Hellea ili tako nešto i neki frajer u Varazdinu, samo progooglaj, ok su jedni i drugi za pomoc.

croatmike

Novi član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
27
ove dane dolazi analiza zemlje... pa ćemo vidjet..
želja je tu.. i neki plan razrađen.. eh sada oće li past u vodu poslije analize vidjet ćemo..
možda se odlučim za koje drugo voće

ma hellea je skupa ko sam vrag..
trebalo bi ako je moguće uvesti izvaana sadnice... naši deru malo previše

Jonathan

Član
Tu od
1 Sij 2010
Poruka
139
Istina, kod nas u HR sadnice su skupe kao živo zlato.
Znam da u posljednje vrijeme dosta proizvođača aronije uvozi sadnice iz Belgije, dvogodišnje njihove su razvijenije nego naše trogodišnje, a i cijena je duplo manja tako da se vjerojatno i s borovnicom može.

croatmike

Novi član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
27
tako ćemo i mi morati..

ima slovenaca koji su jeftiniji, a vjerujem i iz drugih zemalja..

nego ljudi jel ima ko kakve literature koja je korisna za uzgoj borovnica, ja nešto imam ali nije to bas kvalitetno štivo..

Jonathan

Član
Tu od
1 Sij 2010
Poruka
139
Ne pomaže ti tu nikakva knjiga. Probaj kontaktirati proizvođače koji imaju borovnice nekoliko godina, oni su ti najbolja literatura.

croatmike

Novi član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
27
sutra ću napisati rezultate analize tla na kojem planiram posaditi borovnice.. pa očekujem mišljenja nekih koji znaju.

pozdrav

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Imaš u Čakovcu prvu zasnovanu plantažu američke borovnice u Hrvatskoj..Mislim da postoji već desetak godina.Znam da su imali u početku problema sa ph,kako su to riješili nisam se raspitivala,ali valjda jesu jer su se kasnije širili.Nisam sigurna,ali na više od dva ha.Imaju nekoliko sorti.Ukoliko želiš i nije ti predaleko bilo bi dobro da pogledaš tamo,to je od Čakovca tri kilometra,uđeš u Šenkovec i pitaš za cestu prema Ksajpi.Na toj cesti je plantaža,dopelja te baš do nje.

Nekada,kada sam ja bila tamo,rado su davali informacije,kako je sada,ne znam.

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Sve se danas da rijesit samo je pitanje ekonomske isplativosti. Na borovnice mozes zaboravit ako nemas ph ispod 5. Kada moras malo korigirat ph bacas treset a za vece korekcije "sumpor" no onda nema racunice. Cak jedna firma iz podravine uvozi zemlju iz Latvije ili od nekuda tamo koja ima nizak ph. Treba trazit zemlju uz rubove crnogoricnih suma ili mocvarna tla. Moze se borovnica posadit i na luznatijim tlima samo su onda ozbiljni prinosi utopija.
Ja sam znao zvat covjeka negdje u okolici Varazdina, googlat tkutnjak, mislim da je stranica borovnica.hr ili .com.

croatmike

Novi član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
27
ove dane ću stavit rezultate analize, stavio bi ih ali snijeg je pa nemogu proć po njih... ali što mi je profesor iz agronomskog rekao koji je radio analizu .. veli da je ph nekih 5.4 :=:) a to bas i nije najpogodnije za borovnicu.. ali kako velim vidjet ćemo kada dobijem papir, onda ću ispisat rezultate..

Imaš u Čakovcu prvu zasnovanu plantažu američke borovnice u Hrvatskoj..Mislim da postoji već desetak godina.Znam da su imali u početku problema sa ph,kako su to riješili nisam se raspitivala,ali valjda jesu jer su se kasnije širili.Nisam sigurna,ali na više od dva ha.Imaju nekoliko sorti.Ukoliko želiš i nije ti predaleko bilo bi dobro da pogledaš tamo,to je od Čakovca tri kilometra,uđeš u Šenkovec i pitaš za cestu prema Ksajpi.Na toj cesti je plantaža,dopelja te baš do nje.

Nekada,kada sam ja bila tamo,rado su davali informacije,kako je sada,ne znam.
definitivno ću proć tamo kod tog čovjeka.. ako ću sadit borovnice...

Posljednje uređivanje od moderatora:

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Pa ph 5.4 nije los, trebat ce treseta i raznih granula i prahova sumpora ali sve u svemu nije strasno.
Jesi razmisljao u brusnici? Ne treba toliko kiselo tlo kao borovnica, pred koju godinu jos nitko nije imao nasad, barem ja nisam mogao nac. Cijena bi trebala biti bolja.

Najnoviji postovi

Na vrh