• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Borovnice

B

Boris

Guest
Evo otvaram novu temu jer mislim da zaslužuje svoje mjesto na ovom forumu, nego evo gledam dolje navedenu poljsku stranicu i vidim da ih poljaci sade na foliju isto kao i jagode nema korova, ali kako ih onda gnoje.

www.daar.pl
 
B

Boris

Guest
Re: BOROVNICE

P da nema niko neku teoriju za gnojenje ispod folije pa di ste improvizatori..
 
J

jellena

Guest
Re: BOROVNICE

Možda primijenjuju i folijarnu prihranu..puno učinkovitija od klasične putem korjena...
 
K

kemicar

Guest
Re: BOROVNICE

Uzgoj borovnica na foliji?!? Borovnica je grmolika biljka i što će nekome folija koja traje godinu-dvije. Borovnica traži kiseli pH, procjedno tlo a to je najjednostavije postići stavljanjem oko biljke piljevine, borove iglice, malč. Dal si uspio sa kvalitetom održavanja vidjet ćeš po bujnosti biljke.
 
K

kemicar

Guest
Re: BOROVNICE

imam doma par. Uglavnom problem ti je ak nemaš dobru zemlju (ne podnosi teška tla). Mi smo sipali piljevinu, stelju od uzgoja purana. U dvije godine preporod. Ovo za iglice i malč sam čuo od uzgajivaća (ima 2 ozbiljna u međ.).
 
J

jellena

Guest
Re: BOROVNICE

Baš sam sada nedavno napravila analizu tla..kaže mi čovjek profesor da imam idealnu zemlju za borovnicu, brusnicu i aroniju....kako imam na raspolaganju 2 ha razmišljam možda posaditi nešto od toga..

Kakva su to teška tla? Moje je ph 6 (kiselo) i mineralno..ima malo humusa..

Kakva su iskustva oko borovnice? Koju sortu imaš? Jesu američke? Visoki grm?
 
D

Duro

Guest
Re: BOROVNICE

jellena kaže:
Baš sam sada nedavno napravila analizu tla..kaže mi čovjek profesor da imam idealnu zemlju za borovnicu, brusnicu i aroniju....Moje je ph 6 (kiselo) i mineralno..ima malo humusa..

Ne bih želio ispasti previše zločest: ali taj profesor je izgleda preskočio vrtić ako tvrdi da je zemlja sa ph 6 idealna za borovnicu !
Za borovnicu treba biti oko 4,5

Kakva su iskustva oko borovnice?
Traži adekvatno zemljište ( kisela, prozračna i dobrim vodnim režimom...)
Koju sortu imaš? Jesu američke? Visoki grm?
Osobno imam 10 sadnica, sorta Duke . Usput borovnice nemaš niske ili visoke, sve su (ovisno o sorti preko 60 cm) i dijele se po intenzitetu uspravnosti rasta i može se reći da su sve visoke ... Brusnice imaš niske i visoke: europska - niska - "polupuzeća" ( 20 do 40 cm visine) i američka - visoka...
 
J

jellena

Guest
Re: BOROVNICE

Da, još mi je bilo čudno oko tog ph...znam da mora biti kiseliji..
Pričekat ću taj njegov dokument pa ćemo vidjeti..

Gdje si nabavio sadnice? Da li je Duke sorta velika bobica, tamnija, svijetlija? Koliko daje po grmu?
Sorry puno pitanja, nadam se da ne zamjeraš.. :roll:
 
D

Duro

Guest
Re: BOROVNICE

jellena kaže:
Gdje si nabavio sadnice?
Kolega je uzimao oko 100 komada i razočaran jer je ušao neplanski ( zemlji je trebalo popravljati kiselost...) i što je uzeo samo jednu vrstu ja mu izašao u susret i malo uzeo... mislim da je kupovao kod firme: Hellea.

Da li je Duke sorta velika bobica, tamnija, svijetlija? Koliko daje po grmu?...
Rana sorta, poželjno je imati i oprašivača , krupne bobice, srednje obojenosti ... Urod u punoj rodnosti - nezahvalno prognozirati...Po podacima s američkih stranica ( od fakulteta pa do savjeta za vrtlare...): sorta grm oko 1,8 m u visinu i do 1,5 m u širinu ...
 
J

jellena

Guest
Re: BOROVNICE

Šta su mu propale jer nije dovoljno zakiselio zemlju? Da li se može uopće uzgajati borovnica ako zemlja nije idealna za nju odnosno ako se popravlja?

Da, znam za Helleu..imaju i plantažu..plan mi je tamo skočiti da vidim sve to..blizu su mi..

Navodno i Fragaria ima..

Znaš li cijenu jedne sadnice maloprodajne?

Znaš li možda tko vrši otkup? Odnosno ima li nešto organizirano ili po principu "snađi se druže..."
 
K

kemicar

Guest
Re: BOROVNICE

nemoj rađe kretat u proizvodnju na temelju takve preporuke. Obzirom da su sve sadnice kontejnerske neće ti se osušit prve-druge godine. Bit će kržljava jer je samo zemlja s kojom si je kupila dobra a tlo oko nje koma. Idi pogledaj u neki rasadnik sadnice kupi nekoliko najbujnijih, uzmi im zemlje za cca 1 kg (iz svake tegle po malo, da ne ubiješ sadnice) i odnesi na analizu. Ne moraš čak ni tražiti preporuku. Takvo tlo moraš dobiti.
 
J

jellena

Guest
Re: BOROVNICE

Zanimljiv prijedlog....

Navodno se i ph može odrediti i u kućnoj radinosti..pomoću nekakvih indikatora koje se kupe u poljoprivrednoj apoteci...
 
K

kemicar

Guest
Re: BOROVNICE

jellena kaže:
Zanimljiv prijedlog....

Navodno se i ph može odrediti i u kućnoj radinosti..pomoću nekakvih indikatora koje se kupe u poljoprivrednoj apoteci...

Može ali to nije taj pH. Za tlo se radi u suspenziji tla i vode i suspenziji tla i KCl-a.
 
J

jellena

Guest
Re: BOROVNICE

Da, interesantno...kada nisi kemijske struke onda ti je sve to špansko selo..

Ništa, čekam tu analizu i elaborat od čovjeka pa ćemo vidjeti..prvo ću provjeriti par puta pa ću se onda upuštati u borovnice..
 
K

kemicar

Guest
Re: BOROVNICE

dobit ćeš i neki elaborat? Zanimljivo znanje/tehnologija uzgoja borovnica je vrlo skupa tak da sumnjam da će preporuka biti dulja od 3-4 reda
 
J

jellena

Guest
Re: BOROVNICE

Evo dobila izvješće..izgleda da je tlo idealno za borovnicu i brusnicu jer je jako kiselo... :)
Mislila sam da mi se nije možda dodatno skiselilo jer su uzorci bili u plastičnoj vrećici ali kaže mi čovjek u labosu da nema šanse..
 
K

kemicar

Guest
Re: BOROVNICE

daj ga skeniraj i ubaci pa da vidimo što je odlično za borovnicu
 

Najnoviji postovi

Na vrh