• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Briketi od kukurozovine.

Kustura

Novi član
Tu od
24 Lis 2013
Poruka
14
Već i vrapci na grani u današnje vrijeme prićaju o biomasi a budući da mi poljoprivrednici imamo puno bio otpada koji se može preraditi u ogrijevno sredstvo mene zanima je li tko pokušao raditi brikete ili nešto slično od kukurozovine i dal valjaju jer po internetu imaš samo za slamu ne mogu ništa najti za kukoruzovinu.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
7,079
pa danas je...kad svi beru kombajnima...
briket iz kukuruzovine je izmišljotina još iz vremena kad su ljudi brali na ruke, pa se mogla osušiti na polju...
jedino kaj joj treba dodati nešto (čini mi se piljevinu crnogorice) da se bolje zalijepi u sam briket.

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
nebi se slozio da je problem kukurozovinu osusiti,kako ljudi suse lucernu u susarama???
nije to nikakva visoka matematika..

danek

Aktivni član
Tu od
18 Pro 2008
Poruka
1,001
da ali koja je isplatovost ako trošiš energiju na sušenje šupljeg goriva,i još onda za briketiranje

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
ima nesti i u tome,ali ako je suplje puno ti manje energije treba da ga osusis..kod mene u okolici su dva poduzeca koja rezu,cjepaju,slazu drva u palete pa ih suse u susari pa za izvoz...i oni trose drvo da bi osusili drvo i isplati im se...svi bi mi sve mukte,ali to neide..barem vecina nas nema takvu srecu..

danek

Aktivni član
Tu od
18 Pro 2008
Poruka
1,001
mislim šupleg jer mu energetska vrijednost sigurno nije velika

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
nije ni slami pa rade,a cuj da se pomjesa s necime onda bi to bila drugacija pjesma,npr s kominom..

Kustura

Novi član
Tu od
24 Lis 2013
Poruka
14
Ali kolko sam ja vidio rade pelete i brikete samo od slame bez ikakvi dodataka pa ispadne dobro jer se to stiska pod jako velikim pritiskom. Sušiti pa mljeti pa briketirati, u pitanje dolazi ekonomska računica. Plus da sve te mašine nisu jeftine.

Matej936

Član
Tu od
15 Ožu 2009
Poruka
266
Mi smo miješali kukuruzovinu sa slamom, lucernom i sojom. Nema nikakve razlike, ali samu nismo probavali. Na godinu će sigurno biti nešto :)

Kustura

Novi član
Tu od
24 Lis 2013
Poruka
14
Mi smo miješali kukuruzovinu sa slamom, lucernom i sojom. Nema nikakve razlike, ali samu nismo probavali. Na godinu će sigurno biti nešto :)
Da li ste vi sušili to šta ili ne? grijete se samo na brikete ili još dodatno s čim?

Matej936

Član
Tu od
15 Ožu 2009
Poruka
266
Ne sušimo ništa, pravimo agro pelet, a za njega je najbolja vlaga oko 14%. Tako da mi moramo dodavati vlagu da bi došli do 14%. Grijemo se samo sa njim, ništa ne dodajemo.

Kustura

Novi član
Tu od
24 Lis 2013
Poruka
14
Ajmo vi koji radite pelete/brikete kod kuće dajte neke slike svoji mašina da vidimo kak to izgleda.Unaprijed hvala.:(happy):

Matej936

Član
Tu od
15 Ožu 2009
Poruka
266
8ar1e7lyw1eomcgxya3.jpg

nua7lwix5fugz8nt44nw.jpg

Kustura

Novi član
Tu od
24 Lis 2013
Poruka
14
E ovo je super s ovim nemaš brige da će ti biti hladno po zimi:icon_thumright:. :icon_super:
Gdje si ga nabavil i kolko si iskeširal za ovo malo postrojenje(ako nije tajna)?

Matej936

Član
Tu od
15 Ožu 2009
Poruka
266
Inače nisam govorio, odakle su mašine, ali ću vam sada svima reći.

Kupljeno je u Obrenovcu, kraj Beograda, proizvođača Pelet Metalac.
Preporučujem vam, nemojte niti pomisliti kupiti mašine od njega. Platili smo previše, mogli smo imati puno veće postrojenje za te novce, možda ne veće, ali kvalitetnije sigurno, no eto... Vučemo se nekako i sa ovim. Stalno kvarovi i slično. Kapaciteta 250 Kg/h po priči proizvođača, no, ako se podesi na tu količinu, remeni prese prokližu, zaglavi se, te uzme pola sata da to popraviš.... Tako da kod nas dnevno ide 1.5 do 2 tone.

Najnoviji postovi

Na vrh