M
mac92
Guest
ma kakvo spricanje, motiku u ruke i to je to! i ovak i onak izmedu samih tikvi nakon kultiviranja ostane trava, nema druge....
Bok ekipa, ja sam novi tu.. ovak.. imam pitanje za vas iskusne... trenutno smo brat i ja zaposleni pa smo odlučili da bi mogli još neku dodanu zaradu nabacit.. e sad... mene zanima to bučino ulje (pošto tu u mom kraju nema baš neke konkurencije i ne bave se ljudi s tim) kolki kapital bi trebali imati da opće krenemo u posao?? gnojivo, šrpicanje, koštice... kakve opće buče to moraju biti.. ima ih puno vrsta, mi sadimo buče al ko hranu za svinje... mislim za početak zasaditi oko 1 ha.. tek da vidim kaj to bu... hvala lepa.
Pozdrav kolega! Da krenemo redom, prvo treba vidjeti sa čime od mehanizacije raspolažeš. Idu ti koštice golice i ako uzimaš novo sjeme na 1ha te izađe oko 100€, zatim špric ti je oko 100€ prije nicanja, umjetnjaka minimum 300kg 7-20-30 ili nekaj slično sa smanjenim udjelom dušika, ali može i 15-15-15 ovisi o financijama to ti je prije sjetve, zatim dohrana sa min 200 kila kana, dobro ih je prskati prije cvatnje sa borom zbog bolje oplodnje. Sije se večinom na 140*40 i onda frezaš, drapleš ili kultiviraš ovisi sa čime raspolažeš a ako nemaš nikaj od toga, motikan na leđa i udri od jutra do mraka! Glavni preduvjet ti je Duboka jesenska brazda, ali imaš cijelu temu pa malo prouči več je dosta sve u detalje opisano, od sadnje do prerade! Sretnoy)::icon_thumright:
Jučer počelo grtanje u redove.
600 euriča i nije baš malo,ako ti nešto uprska..za početak 1ha mi se čini malo puno,bolje na nekom manjem komadu za probu koju godinu...kak mislit čistit? ručno ili kombajnom,ako kombajnom moraš još i to uračunat,kopače ako očeš da budu potpuno čiste ...sve u svemu dosta zaheban posao,bar po mom mišljenju...
buče možeš saditi svake pete godine na istu njivu
Pogrešno !!! Ja ih imam 8 godina na istoj njivi i nemem nikakvih problema !:icon_pidu:
Prikljucak,grtalica je rucni rad,malo kopirano malo moj izum. Jedini smo proizvodjaci buca golica i bucinog ulja u istri,za prodaju.:drink:Jučer počelo grtanje u redove.
možeš ti i 20 godina na istoj njivi ali u pravilu ide svakih 5 godina
onda samo ti sadi još barem 20 godina na istoj njivi tikveTo je pravilo vrijedilo prije 30 godina ali trendovi u poljoprivredi se mijenjaju.
Prikljucak,grtalica je rucni rad,malo kopirano malo moj izum. Jedini smo proizvodjaci buca golica i bucinog ulja u istri,za prodaju.:drink:
Cca 16/17 ha na ruke tesko!!! :icon_mrgreen: iman vuceni kombaj.Ako budeš moga,,,daj koju sliku,nešto me zanima..
Nači i poli vas ima cuki(bundeve).,..
Bereš ručno,,ili imaš i ti koji stroj..?