• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Buče (bundeve)

• Temu pokrenuo krx pozega
  • Datum prvog posta
M

mac92

Guest
ma kakvo spricanje, motiku u ruke i to je to! i ovak i onak izmedu samih tikvi nakon kultiviranja ostane trava, nema druge....

ninci

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
206
Jel netko zna kaj bi bilo to da list od tikve (u ovom slućaju ukrasne-nekima znane pod nazivom "šef"), listovi dobe bijele fleke,(navodno sliči na peronosporu ali ne reagira na špricanje) nakon toga se list skvrči i otpadne... tikve cvatu normalno ali muški plod odmah otpadne dok ženski nakon par dana.
pada nekome nešto na pamet??
tikve su u dalmaciji...

irvine156

Iskusan lik
Tu od
10 Svi 2012
Poruka
797
Jučer počelo grtanje u redove.

2s0b.jpg

Posljednje uređivanje:
Z

zagy

Guest
Bok ekipa, ja sam novi tu.. ovak.. imam pitanje za vas iskusne... trenutno smo brat i ja zaposleni pa smo odlučili da bi mogli još neku dodanu zaradu nabacit.. e sad... mene zanima to bučino ulje (pošto tu u mom kraju nema baš neke konkurencije i ne bave se ljudi s tim) kolki kapital bi trebali imati da opće krenemo u posao?? gnojivo, šrpicanje, koštice... kakve opće buče to moraju biti.. ima ih puno vrsta, mi sadimo buče al ko hranu za svinje... mislim za početak zasaditi oko 1 ha.. tek da vidim kaj to bu... hvala lepa.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Bok ekipa, ja sam novi tu.. ovak.. imam pitanje za vas iskusne... trenutno smo brat i ja zaposleni pa smo odlučili da bi mogli još neku dodanu zaradu nabacit.. e sad... mene zanima to bučino ulje (pošto tu u mom kraju nema baš neke konkurencije i ne bave se ljudi s tim) kolki kapital bi trebali imati da opće krenemo u posao?? gnojivo, šrpicanje, koštice... kakve opće buče to moraju biti.. ima ih puno vrsta, mi sadimo buče al ko hranu za svinje... mislim za početak zasaditi oko 1 ha.. tek da vidim kaj to bu... hvala lepa.

Pozdrav kolega! Da krenemo redom, prvo treba vidjeti sa čime od mehanizacije raspolažeš. Idu ti koštice golice i ako uzimaš novo sjeme na 1ha te izađe oko 100€, zatim špric ti je oko 100€ prije nicanja, umjetnjaka minimum 300kg 7-20-30 ili nekaj slično sa smanjenim udjelom dušika, ali može i 15-15-15 ovisi o financijama to ti je prije sjetve, zatim dohrana sa min 200 kila kana, dobro ih je prskati prije cvatnje sa borom zbog bolje oplodnje. Sije se večinom na 140*40 i onda frezaš, drapleš ili kultiviraš ovisi sa čime raspolažeš a ako nemaš nikaj od toga, motikan na leđa i udri od jutra do mraka! Glavni preduvjet ti je Duboka jesenska brazda, ali imaš cijelu temu pa malo prouči več je dosta sve u detalje opisano, od sadnje do prerade! Sretno:(y)::icon_thumright:

Z

zagy

Guest
Pozdrav kolega! Da krenemo redom, prvo treba vidjeti sa čime od mehanizacije raspolažeš. Idu ti koštice golice i ako uzimaš novo sjeme na 1ha te izađe oko 100€, zatim špric ti je oko 100€ prije nicanja, umjetnjaka minimum 300kg 7-20-30 ili nekaj slično sa smanjenim udjelom dušika, ali može i 15-15-15 ovisi o financijama to ti je prije sjetve, zatim dohrana sa min 200 kila kana, dobro ih je prskati prije cvatnje sa borom zbog bolje oplodnje. Sije se večinom na 140*40 i onda frezaš, drapleš ili kultiviraš ovisi sa čime raspolažeš a ako nemaš nikaj od toga, motikan na leđa i udri od jutra do mraka! Glavni preduvjet ti je Duboka jesenska brazda, ali imaš cijelu temu pa malo prouči več je dosta sve u detalje opisano, od sadnje do prerade! Sretno:(y)::icon_thumright:

hvala puno.. ma imam neke mehanizacije... ipak sam seljak.. :D traktor, pluge, frezu sijaču.. sve.. tak da... one.. i mali kultivator a i njiva je na ravnice tak da nema straha... to je nekih 600 eurića... hmmm nije baš opasno...

agromaner

Član
Tu od
12 Srp 2012
Poruka
395
*irvine156 nisam znao da se to i skuplja u redove...:)
ja posadio 1/4 jutra bundeve, ov bez ljuski na sjemenu,
iz zafrkancije jer zemlja stoji, a ni nemam pojma u kakvoj je fazi,
imao sam jedno kultiviranje i to je to, s tim da je mamin kolega rekao da nista nediram i samo pokupim bundeve kad ona javi da su dobe i sve vozim kod njega u zamjenu za ulje i to je to, mi inace u kuci trosimo bucino ulje kao zrak, tako da ce mi se isplatiti! :)

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
600 euriča i nije baš malo,ako ti nešto uprska..za početak 1ha mi se čini malo puno,bolje na nekom manjem komadu za probu koju godinu...kak mislit čistit? ručno ili kombajnom,ako kombajnom moraš još i to uračunat,kopače ako očeš da budu potpuno čiste ...sve u svemu dosta zaheban posao,bar po mom mišljenju...

B

BAGERISTA

Guest
Jučer počelo grtanje u redove.

2s0b.jpg

Reči dali je ovo neki homemade priključak,:(smirk):,,ili je nešto original,,,,i daj ako more koja slika,,,od tega takanega odzada...:(wait):
Ode he ima dosta,,,,,sadiš toga dosta,,,ili samo za vlastite potrebe..

@ mali plavi

Moreš i dobro nagnjojit s stajskin gnjojen i vijeruj mi da če doč dosta velike,,.
Mi kod sadnje,,,idemo tako da na zamlju koja je izorana rade se brazde,,i u njih speljemo konjski gnjoj,i opet ili naoreš ili isfrezaš,i nakon toga ide sadnje.....evom ovo lito je najmanje vode,,,,ali se isplatilo,,,,,za koze prasce i ostale,,je ko kolač..

Z

zagy

Guest
600 euriča i nije baš malo,ako ti nešto uprska..za početak 1ha mi se čini malo puno,bolje na nekom manjem komadu za probu koju godinu...kak mislit čistit? ručno ili kombajnom,ako kombajnom moraš još i to uračunat,kopače ako očeš da budu potpuno čiste ...sve u svemu dosta zaheban posao,bar po mom mišljenju...

a glee, u kojem takvom poslu nema ulaganja?? izabral sam si buče iz tog razloga kaj rijetko tko se s tim bavi tu kod mene... da idem kukuruz isto je jošš više para u pitanju i opet treba neko mjesto di ga budem smjestil, krumpir ajd... to je onak.... mislim da je na bučama največi profit.

B

BAGERISTA

Guest
Prikljucak,grtalica je rucni rad,malo kopirano malo moj izum. Jedini smo proizvodjaci buca golica i bucinog ulja u istri,za prodaju.:drink:

Ako budeš moga,,,daj koju sliku,nešto me zanima..
Nači i poli vas ima cuki(bundeve).,..
Bereš ručno,,ili imaš i ti koji stroj..?

irvine156

Iskusan lik
Tu od
10 Svi 2012
Poruka
797
Ako budeš moga,,,daj koju sliku,nešto me zanima..
Nači i poli vas ima cuki(bundeve).,..
Bereš ručno,,ili imaš i ti koji stroj..?
Cca 16/17 ha na ruke tesko!!! :icon_mrgreen: iman vuceni kombaj.

irvine156

Iskusan lik
Tu od
10 Svi 2012
Poruka
797
Nemam sheme,stavim par slika kasnije.

Kad je to slikano? Jako su zelene biljke,ja sutra pocinjem brat,zgorene su od suse,urod prepolovljen i tako......

Na vrh