Tikva je jedna od biljaka koja se može bezbroj puta reproducirati bez vidljivog i većeg smanjenja uroda, sam treba paziti na kolićinu muških i ženskih sjemenki. Nemoj me pitati kak se prepoznaju, baka mi je to objašnjavala nekad davno da se po zadku ili ti ga dupetu bundeve to prepoznaje, a tretiranje je dobro u smislu sprečavanja nametnika i nekih bolesti da napadnu zrno. Mislim da bi i vitawax tu dobro odradil svoje ili stara dobra bordoška juha.Mene zanima kakva je razlika, osim tretiranja otrovom, između kupljenog sjemena gleisdorfer i doma izdvojenog.
Kad sam prvi put sijal golice, donesel mi je kolega iz Slovenije sjeme slovenske golice. Iduće godine sam posijal na dijelu njive svoje sjeme, a na ostatku njive, kupljeno gleisdorfer. Nisam primijetil neku razliku. Možda bi domaće bilo čak i bolje ako bi se odvojilo od većih potpuno zrelih buč. Čime ih tretirati prije sjetve?
Krenulo se u kultivaciju,nakon strahovito sporog nicanja,još i dobro izgledaju.
screen capture windows 7
Ozbiljno ti velim, to baka još dan danas sortira zrele tikve za sjeme za drugu godinu. Nemoj me držat za reč ali ako se dobro sjećam, muške za sjeme imaju guzicu onak dosta isturenu, a ženske dosta uvućenu prema nutra. Skoro svako zrelo suho zrno bu potirala, ali valj ima nekva šema ako stara ne uzima bilo koju zrelu za iduću godinu.E sad me i ti malo zezaš sa muškim i ženskim :icon_axe: pa sam našao (ako je istina) da svaka buča ima i muške i ženske cvijetove i samo trebaju kukci da ih oplode. Znači isto kao i kod vočaka.
Tuče 62-ka sate samo tako . Kojom brzinom kultiviraš?
Auuu, do 10mj bude preko 1000rs..770 sati od desetog mjeseca...
Prva brza