B
BAGERISTA
Guest
Ljudi zbrajaju dobit ,,,,,,,, sirotinju....
Tu te podržavam,,,i ako ima i toga,,,kad nam sve pouzimaju.......,ali nema veze mi smo navikli na taj njihov način rada..:rolfer:
Ljudi zbrajaju dobit ,,,,,,,, sirotinju....
Ima li tko kakva saznanja o novim herbicidima u bundevama ?
Evo što sam i prije naveo: Herbicida nakon nicanje tikve,a da bi bili USPJEŠNI za suzbijanje širokolisnih korova KOD NAS nema. U svijetu (SAD) vrlo je uspješna herbicida na bazi halosulfurona koji naravno kod nas nema dozvolu za primjenu, niti se nalazi na tržištu. Lista herbicida koji suzbijaju uskolisne korove je podugačka tako da s time nema problema. Osobno sam pokušavao sa nekim od herbicida suzbiti širokolisne korove (ambroziju) nakon nicanja korova i kulture što je dovelo do dosta niske učinkovitosti u suzbijanju ( oko 50%), ali su tikve zaostale u razvoju i sad su ostale relativno sitne. Primjenom jednog od zemljišnih herbicida nakon nicanja dobio sam odlične rezultate u suzbijanju ambrozije, no ta je aktivna tvar zabranjena u bučinom ulju.
Kakva su Vaša STARA saznanja o herbicidima?
ako se dobro kužim u djelatne tvari herbicida onda su gore navedeni herbicidi koji se koriste u soji i tu nema nikakvih problema sa ambrozijom . koje koncentracije trpe tikve ?
uvijek je najbolja split aplikacija jer se ambrozija mora dotući kad ima dva lista a to je teško sa jednom post-em primjenom
Clon da ali Orion nikad više,iako je ista djelatna tvar.Imam loša iskustva s Orionom ,svaka pošiljka druga koncentracija aktivne tvari unutra . Ja idem ove godine s kombinacijom (GAMIT 480-SUCCESSOR).
Ako može netko opisati proizvodnju bučinog ulja od bundeva do prešanja .
Također ako postoji razlika tradicionalnog odnosno "modernog" .
Također gdje nabaviti sjeme u malim količinama i koje uzeti za "probu"
Hvala ..
hvala !
Ajde prekometiraj ovo :
Proizvodnja bučinog ulja
Bučino ulje se proizvodi pri niskim temperaturama. Iz svježe sjemenke se ne može dobiti ulje. Nakon berbe, sjemenke se operu i osuše te uskladište. U tijeku prerade moraju se na nekoliko minuta lagano prepržiti na temperaturi od 60°C . Iz zdrobljenih toplih sjemenki se prirodnim putem, bez kemijskih dodataka, pod visokim pritiskom dobija ulje (hladno prešanje). U hrvatskoj se najviše bučinog ulja proizvodi u Podravini i slavoniji, u Europi je poznata regija Štajermark u Austriji
izvor nije baš relevantan ..ispada da pišeju gluposti ?
http://moja-kuhinja.com/ulje/bucino-ulje.html
NEgo ako znaš koliko dođe obrada koštica u uljari ..dakel donesem suhe koštice a oni ih obrade i prešaju ?
Podatak o prešanju tj. tih 200 bara nije upotrebljiv , silu prešanja treba izraziti u tonama .
Ako se pretjeera sa silom prešanja da li se gubi na kvalteti ?
Bio sam u uljari prilikom hladnog prešanja i nije bilo nikakvog zagrijavanja niti pećenja na maloj temperaturi.
Masa ide u spiralnu prešu, puž je uvlaći sabija i istiskuje ulje.
Što se tiće preše neznam točno koliko tona je u pitanju ali saznat ču brzo.
Cjena obrade je 6kn./ 1 kg koštica.
danas sam razgovarao s čovjekom ..kaže 5 kila koštica = litra ulja .Koliko ulja dobiješ iz kile koštica?
Jel postoji zamjena za ulje, ili dobiješ ulje od svojih koštica?
Koliko ulja dobiješ iz kile koštica?
Jel postoji zamjena za ulje, ili dobiješ ulje od svojih koštica?
danas sam razgovarao s čovjekom ..kaže 5 kila koštica = litra ulja .
Kod njega je ulje 70 kn, ako je tako nema prostora za cjenjakanje :scratch