Pozdrav Svima,
budući me neko vrijeme nije bilo na forumu, dobio sam dosta poruka pa da ovako u jednom postu odgovorim svima.
Prije svega, hvala Vam na upitima i iskazanoj zainteresiranosti.
Što se tiče uzgoja tikve, zbog manjka vremena i nemogućnosti organiziranja ovako velike proizvodnje unutar samo jedne sezone odustao sam od velikog projekta koji mi je nuđen.
Međutim, ostao sam u dobrim odnosima sa potencijalnim kupcima iz unije te smo trenutno na nekom usmenom dogovoru da ću im poslati sve što proizvedem pa ćemo vidjeti kako će to sve ispasti
Osobno sa svojim kolegama ulazim u proizvodnju tikve na 2,5 ha i batata na oko 3 ha. Garanciju za otkup nemam niti ja, pa tako ne mogu niti nikome drugome garantirati da ću prodati proizvode.
Ulazim u rizik jer vidim veliki potencijal i na tjednoj osnovi me kontaktira do nekoliko tvrtki iz unije i drugih zemalja s upitima za proizvode. To mi daje određeni optimizam da ću uspjeti prodati.
Na kraju krajeva, tko ne riskira, ne profitira
Što se tiče pak nekih komentara u postovima iznad, djelomično se slažem s njima jer sam i sam osobno imao iskustva gdje mi je nuđeno da uđem u proizvodnju, a uzevši sve troškove u obzir na kraju budem u minusu. Ja nisam nudio takvu kooperaciju niti takve robovlasničke ugovore.
S druge strane, ljudi moraju biti svjesni da ako idu s orijentacijom na IZVOZ da robu moraju prodavati ispod tržišne veleprodajne cijene, jer ju u protivnom NEĆE prodati. Stoga možete samo sanjati da ćete za tikvu dobiti 3 ili 4 kune po kili za izvoz, ako je na Rotterdam-skoj burzi veleprodajna cijena te tikve upravo 4 kune. Svaki uvoznik želi zaraditi stoga objektivna cijena za proizvođača je cca 1,8 do 2 kn netto. To je opet puno više od 1 kn koliko nude neki naši otkupljivači.I ono najbitnije, prodaje se cjelokupna proizvodnja odjednom, ne prodaje se na kapaljku niti nema strepnje da li će se uspjeti prodati ili ne. A svi oni koji misle zarađivati višestruko na svojim proizvodima jedina opcija im je direktna prodaja na tržnici ili nemoguća misija ulazak u trgovačke lance. A i ako uđu u trgovačke lance, prema nekim iskustvima, mogu očekivati na poček od 8 mjeseci za plačanje. Ja osobno zastupam mišljenje da radije prodam sve odjednom za manje novaca nego da nakon berbe strepim još 6 mjeseci da li ću uspjeti prodati prije nego mi se proizvod pokvari.
Eto, toliko od mene, hvala svima na zainteresiranosti.
I poruka svima onima koji će ove sezone uzgajati proizvode poput Butternut tikve, Batata, Kiwana, Peruanskih jagoda, Habanero čili paprika ako nećete imati gdje prodati možete me kontaktirati možda ću ja do tada imati gdje s njima na naše obostrano zadovoljstvo.
Uglavnom u zadnjih godinu dana razgovarao sam s dosta vanjskih potencijalnih kupaca i na kraju se sve svodilo na to da što veće količine proizvoda imao to ću ih laše i prodati.
lijepi pozdrav svima i želim Vam uspješnu sezonu,
Dario