U gajbice se sije i pikira ako želiš ranu sadnju.Ovo što će se sijati sada ide pod normalnu sadnju,početkom maja i nema više potrebe raditi dva posla.Kod rane sjetve se sije u kontejnere kako bi se uštedjelo na grijanju,jer se štedi na prostoru do presadnje u kontejnere.Pikiranje celera je inače ..beni posao,ako ja,koja svašta mogu,ne mogu napraviti više od deset kontejnera dnevno,i to ako mi ide,koliko znam,za neiskusnog radnika krajnji je domet šest-sedam.Mislim na 209 rupa.@Samko,pikiranje je nepotrebno za normalni rok sadnje,a izbor kontejnera od šezdeset ili manje rupa je neekonomičan,imaš puno veći trošak za substrat,grijanje,i naravno,trebaš puno veći prostor u plastaniku.Nema potrebe.
Od presadnje do berbe celera prođe oko četiri mjeseca i više,iako se brati može i ranije,ako to prodajna cijena dozvoljava.Izračunaš si koliko komada ide u kilu,pošto ga možeš prodati,i vidiš na čemu si.Rana sadnja,koncem marta ili početkom aprila,sa pokrivanjem agrilom omogučuje ljetnu berbu,ali treba računati sa mogučnošću jarovizacije.
Ne znam zašto potapanje u vrelu vodu,,ali ako siješ u sandučiće,staviš li kontejnere na 30 stupnjeva konstantno,i danju i noću,za sedam dana će celer niknuti,zemlja mora biti stalno vlažna,a ako se slučajno isuši,zalijati obavezno sa toplom vodom,nikako hladnom.Bar trideset stupnjeva.Ovo sa vrelom vodom bi moglo eventualno uništiti neke patogene,ali nisam sigurna da bi bilo dovoljno tako kratko vrijeme za naklijavanje prije sjetve.Možda griješim.Ne znam.