• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
634
Ovo je svakodnevica kod mene pred kraj loženja, (laže doduše termometar, nadodaje deset stupnjeva):

Kod mene je termoelement od 75°, tj. to je minimalna temperatura povrata u kotao. Otišli su mi dihtunzi kod ventila na ovom sklopu (možda bas zbog toga) pa lagano kaplje na skroz hladan sistem...
Ne sekiram su puno zbog visoke temperature, uostalom voda samo na jednom baru kuha na 100° na većim tlakovima je i viša temperatura vrenja...

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
e sad sam ja valjda lud jer imam zaštitu peći gdje ne dozvoljava povrat vode da bude ispod 55 C, a "bolje" je da stalno okreće hladnu vodu (na 30 C netko napisao).
Daklem, jel gore da naprežete materijal stalno (usput ni ne gori dobro jer su stjenke pre hladne) ili da se ipak posluša struku i stavi se u peć osjetnik koji gasi pumpu kad temperatura padne ispod 55 C?
a cjevne termostate su koristili u prvoj polovici prošlog stoljeća, nemorem vjerovat da i danas to imate...:(grin):
Isto imam logano G201...

Naravno da nisi lud, nije to bila namjera, ja govorim iz osobnog iskustva što je doživjela peć mojih roditelja. A ove komnponente naravno da svi imamo ugrađene, barem vjerujem da je tako.,....

Nije sve to tak osjetljivo kak se čini, ne skače to kak žaba, temperatura u kotlu polako raste nema tu skokova, pa makar krenuo iz nule, polako plamen grije peć, jasno da je potrebno vremena...

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
501
Kak gusnati radijatori podnesu temperaturne šokove i sjedenje cijele ekipe dok ne popuste nosači i isčupa se iz zida , cipelarenje ,nabijanje i nalete viličara a gusnati kotlovi su primadone? .

mijo

Član
Tu od
31 Srp 2014
Poruka
247
Za gusane kotlove rađene za balkansko tržište se pričalo da je čest problem bila poroznost ( šupljikavost ) gusanih odljevaka . To bi mogao biti uzrok pucanja ,ali to je ipak rekla-kazala...

mranderson

Član
Tu od
26 Ruj 2016
Poruka
135
Kak gusnati radijatori podnesu temperaturne šokove i sjedenje cijele ekipe dok ne popuste nosači i isčupa se iz zida , cipelarenje ,nabijanje i nalete viličara a gusnati kotlovi su primadone? .

Da, bome, to sam i ja već 100 put čul, koji su radijatori najbolji?? Pa od gusa, naravno, kakvo ti je to pitanje, takav je bil odgovor non-stop. :icon_fU:

Ali kad pitaš za kotao, e onda 'stvari' postaju drugačije, ne znam, znam samo da ja svoj kotao ne bi mijenjal za kotao od mog kumčeta, ima Centrometala, iste snage, ali njegov 'troši' više nego moj, a ja grijem, usudil se bi reći i više od njega!

Na stranu svu 'znanost' oko gusa i kotlovskog lima, ja to gledam na 'praksi'.

I još jedan primjer, imal mi šogor, onaj 'mali' kamin, pećku, od gusa naravno, mislim da je bila Požega, ne znam točno model i hebem ti sve kak je fino kod njega bilo toplo, uhhhh, milina.

Ali kak su se oženili, pa su 'renovirali', pa žena rekla, huh, kak je ružna ta 'stara' peć, pa su kupili, ne na njegovu inicijativu, pogodite na čiju :eek:: , kamin sa staklom i od lima. I kaj da velim, je vidi se vatra, ali da je onak toplo ko prije, niti blizu!

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Trebal je ostaviti staru "gusnjaču" za grijanje, a ženi za oči postaviti taj "televizor" od kamina.
Tak bi imal i jedno i drugo i dokazal ko je pametniji u kući.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Dečki, ne grije niti gus niti lim, već vatra i žar u njemu.
Baš kak i braku :)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Trebal je ostaviti staru "gusnjaču" za grijanje, a ženi za oči postaviti taj "televizor" od kamina.
Tak bi imal i jedno i drugo i dokazal ko je pametniji u kući.
kaj ju nije lakše spljuskat

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Rekel je jednom stari glumac Nikola Novosel Miško: treba poslušati ženu, a napraviti kak misliš da je najbolje :)

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Za gusane kotlove rađene za balkansko tržište se pričalo da je čest problem bila poroznost ( šupljikavost ) gusanih odljevaka . To bi mogao biti uzrok pucanja ,ali to je ipak rekla-kazala...
Ja tridesetak godina imam gusnati sobni kamin - bez vode. Sad je u klijeti u goricama. Pukla mu je stranica desetak centimetara, tu nije bilo hladne vode ni udaraca s drvima. Stari je umoran je i to je to. Izgorel i pukel mu je rost / rešetka, danas prije podne sam ga bil čistil, da bude spreman za novu potpalu. Nema tu varenja i popravka, tko ne vjeruje neka proba takav gus zavariti. :)
Stjecajem okolnosti na poslu je oko mene sve sami gus, kod nas ga lijevamo i obrađujemo, tak da mi nije strana kovina, strani metal. Friško odlijani gus se u rukama mojih kolega s posla vari tak kak puter.

Sve se savija dok je mlado, a dok je starije počne pucati, tako i lijevano željezo - gus.
Gusnati radijatori i gusnati kotao nisu u istim uvjetima eksploatacije. Kotao se milijun puta šokira temperaturnim šokovima, milijun ga puta bubne cijepanica, grizu ga kemijski spojevi koji nastaju prilikom gorenja drva, ugljena. otpada...

Moraju nekaj zaraditi i oni koji lijevaju gusnate kotlove zar ne.

maestro91

Član
Tu od
9 Pro 2014
Poruka
48
Pripremamo se uvesti centralno u kuću. Kuća u Hr. zagorju. Dvije etaže oko 130m2. Gornja etaža je potkrovlje od knaufa. Stolarija, neka osrednja pvc. Fasada klasična-sep. Bio je majstor kod nas i dao nam ponudu: s njegovim poslom i materijalom oko 25tkn. Rekako nam je da si mi možemo sami naći materijal pa on samo naplati posao. Šparet bi bio senko 30kw s pećnicom tako da se može odmah i kuhati na njega.
Evo slika popisa potrebnih dijelova te ponude jedne trgovine:

materijal%20za%20centralno_zpsbbnpks6a.jpeg

Untitled_zpsae2wthet.png

Slika ponude je malo korigirana jer je bio ponuđen šparet bez pećnice.
Ta ponuda mi je za sad najpovoljnija jedino me muči marka radijatora ENRAD, odnosno njihova kvaliteta. Majstor je rekao da nije čuo za njih, ali ako želimo da ih može ugraditi.

Dakle zanima me sljedeće: kvaliteta navedenog radijatora, šparet senko ili neka druga firma, da li je cijena visoka/niska dodatni savjeti i preporuke trgovina i proizvođača.

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,495
Alu radijatori su puno bolji jer griju i kad je temp u kotlu niza,a te kombinirane peci nisu neko dobro rjesenje - mislim da ti je to i preslaba pec za zagorske temperature...

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Šogor ima senko 25kw bez pečnice, nikakvu izolaciju na kući i tavanu osim pvc stolarije i grije 120m2 bez sve brige, spali kroz cijelu godinu nekih 20-25m drva, a Međimurje i Zagorje ti imaju skoro iste temperature zimi. Uzmi slobodno.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
..samo ja mislim da na tim šparetima nema kuhanja kad radi centralno ..jer se ložište tj rost spušta .

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
Kolega puknuti je u pravu, zaboravi i pečenje i kuhanje...a čim to zaboraviš razmisli o kupnji kotla, zbog bolje iskoristivosti na stranu vode.

Što se tiče pečenja/kuhanja, nemoguče je ,jer da bi održavali temperaturu ploče/pečnice ovolno visokom treba dosta ložiti i puštati zrak ,a tada kotlovska voda lako dolazi do visokih(opasnih) vrijednosti. (naravno sve ovisi o kolicini radijatora u pogonu i sistemu)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Imam takav štednjak (30 kW) od Alum - Prometa. Ložište se može podesiti po visini i u toku loženja (škare + žlajf). Prije sam se grijal na plin i imal klasični štednjak samo za kuhanje.
Za sad sam jako zadovoljan s njime.

Jedini problem tih štednjaka je kad vanjske temperature padnu ispod -20°C. Tada mu ujutro treba malo više vremena da digne temperaturu vode iznad 60°C jer se kroz hladnu noć ipak sve ohladi.
Tu je plin u velikoj prednosti, voda je iznad 60 već za nekoliko minuta.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
ja bi zel veći bojler...mislim da nije namjera kuhati samo po zimi, pa da se peć ima di ohladit mogal bi uzet bojler bar 150 litri...

Na vrh