• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
634
Ja ipak mislim Darijus da ti nema milijeg nego se probuditi a kuća već topla, spremnik radi svoje...
A da svako jutro moram ić najprije u kotlovnicu ložit da ukućanima bude toplo, dao bi đavlu takvo centralno. Ovako ložim kad imam vremena i ne bi se nikad vratio na stari sistem, centralno na drva bez spremnika za mene nije centralno...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Sve za pet (i tata bi sine), samo koliko košta taj komoditet? Kuhanje je na plin ili na struju?

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
634
I na plin i na struju. Košta u osnovnoj verziji (pufer 1000l, ekspanzijska 150l, sobni termostat i ručni miš ventil, dodatna pumpa i termostatski miš ventil, rad majstora...) do 10000kn ako je sve kupljeno u trgovini. Tko može napravit sam ili nać polovno 40-50% jeftinije.
Vezao sam se za Darijusov post, čisto sumnjam da ne cijeni ono što sada ima.
A za te šporete za CG, ja zadnjih godina samo znam za ljude koji to vade iz kuće a nikoga tko ih nanovo stavlja. Još nisam vidio da je u ikoga to normalno stavljeno u sklopu kuhinje da to estetski lijepo figura, iznad toga adekvatna kuhinjska napa i slično.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Evo ja odmah dajem 13.000 kn. 10.000 koje si navel + 3.000 kn, tebi i zamijeni mi šparet sa sistemom koji bu naložen držal barem 10 sati. To je otprilike duplo od cijene špareta, ali bi ipak nekak, makar teško, podnesel tu investiciju.
No čini mi se da ti kalkulacija baš ne drži vodu. Kad bi za 10.000 kn bilo moguće riješiti tak kvalitetno grijanje, nitko nebi kupoval šparete.

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
634
Ja govorim o dodatnoj opremi, nadogradnji postojećeg centralnog grijanja na drva, ne znam doduše o čemu ti pričaš.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Sve za pet (i tata bi sine), samo koliko košta taj komoditet? Kuhanje je na plin ili na struju?

Ja govorim o dodatnoj opremi, nadogradnji postojećeg centralnog grijanja na drva, ne znam doduše o čemu ti pričaš.

O cijeni komfornog grijanja koju si većina ne može priuštiti.
Kod usporedba više načina grijanja je dobro napraviti kompletnu kalkulaciju plus uvažiti ostale benefite koje neke varijante imaju, a neke nemaju.

Ako bi moral kupovati drva, onda mi je bolje rješenje da se vratim na plin. Ali dok mogu napraviti drva u svojoj šumi i sam ih dopelati doma, nije mi teško biti peči*urac. Tjelovježba uvijek dobro dojde, neki u gradu plaćaju da bi je radili.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Ja vas moram razuvjeriti u tome da ti šporhati na centralno ne valjaju jer je moja ex šefica žena od Senkija i mogu samo reči da rade šporhate u abnormalnim količinama i doslovce ih ne stignu radit kolika je potražnja a pred par mjeseci je podignul novu halu za proizvodnju. Čak je bilo priče pred mjesec dana da bi i u našem jednom pogonu izrađivali mi samo 2000 jezgri na godinu a oni sve ostalo kaj ide gore. Ugl prodaja ide vrhunski, a da toliko ne valjaju kak jedni pričaju sigurno nebi imali niti prodaju.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
To što se nešo prodaje u velikim količinama apsolutno ne mora nužno da ima veze sa kvalitetom.
Možda jednostavno ima dobar marketing.

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
634
O cijeni komfornog grijanja koju si većina ne može priuštiti.
Kod usporedba više načina grijanja je dobro napraviti kompletnu kalkulaciju plus uvažiti ostale benefite koje neke varijante imaju, a neke nemaju.
Ok, razuman argument. Nije ko onaj "to je porez za budale" od stranice prije. Ovo mi je šesta sezona sa puferom, taj komfor me do sada koštao oko 10kn po danu grijanja i ide dolje. Neki su to odavno popušili, doslovno.

Ako bi moral kupovati drva, onda mi je bolje rješenje da se vratim na plin. Ali dok mogu napraviti drva u svojoj šumi i sam ih dopelati doma, nije mi teško biti peči*urac. Tjelovježba uvijek dobro dojde, neki u gradu plaćaju da bi je radili.

A eto, plina nema a kod nas se po drva ne može traktorom nego na rame i uz strminu stotinjak-dvjesto metara pomalo. Tako da zadnjih godina idemo u Šuicu (BIH) po bukovinu, 55KM + prijevoz. Prezadovoljan kvalitetom, moja domaća drva se ne mogu dovoljno osušiti za godinu dana dok mi bukovina ide bez problema na 15-20% za to vrijeme...

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,478
Ljudi,, a dal iko od vas troši ugalj za te šporete,,

bem ga,, imam tu furunu,, a vi me isprepadaste:(sweat):

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
trgovina uglja je ovdje zamrla poslje rata ..i pravo je pitanje zašto

zapravo poslje je krenulo na plin i gume ..sad se ljudi u mom kraju vračaju na drva , mislim da je to radi baratanja s ugljenom

mranderson

Član
Tu od
26 Ruj 2016
Poruka
135
Gospodo ne pitajte me kako, ali u kotao mi je došla mala, ali opet zamjetna količina alkoholnog octa od 90 %, onog za zimnicu prozirnog kaj se kupi u dućanu :(blush):
E sad moje pitanje glasi, jel to može kaj željezu ili je taj ocat preslab da 'napravi' nešto kotlu, željezu??

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
voda bude isparila od topline ,

bude i octena , vrije na 118 stupnjeva

mirno spavaj

tugo

Novi član
Tu od
26 Ožu 2015
Poruka
20
Gospodo ne pitajte me kako, ali u kotao mi je došla mala, ali opet zamjetna količina alkoholnog octa od 90 %, onog za zimnicu prozirnog kaj se kupi u dućanu :(blush):
E sad moje pitanje glasi, jel to može kaj željezu ili je taj ocat preslab da 'napravi' nešto kotlu, željezu??
Ali ipak...

Pa kak?
[emoji41]

Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Jednostavno.
Grijal je kiselinu, jer mu je delanec :icon_weed: bil presladek :icon_rofl:

mranderson

Član
Tu od
26 Ruj 2016
Poruka
135
ima tu netko da je administrator u nekoj veeeelikoj firmi, ili zna nekog takvog?
trebal bi UPS sa čistim sinusom, a ti novi, khm, malo su mi skupi s obzirom da ga trebam za pumpu za grijanje.

LP

Na vrh