• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Dobro
je kaj tebi platežna moć padne samo dva put na godinu . Ali traje po šest mjeseci

mranderson

Član
Tu od
26 Ruj 2016
Poruka
135
'velečasni' kaj da ti velim, lako se tebi zahebavat, a meni nije smiješno :(
situacija kod mene je, ah neću niš pričati, ima ih kaj im je još lošije nego meni, ali da je sjajno, nije.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
to je ok javno priznati , odmah mi je lakše jer znam da nisam jedini

ima jedna kineska priča i crnoj i bijeloj kutijici ...

uživaj u priči

I OVO ĆE PROĆI

U zabitoj kineskoj provinciji živeo je siromašni Kinez koji je ceo život potrošio radeći najteže poslove, a da ništa do kraja nije stekao. Sve što je imao bio je sin jedinac kog je neizmerno voleo.
Naučio ga je da čita i piše, uveo ga pomalo u kaligrafiju i to je bio sav kapital koji mu je ostavio kada je u dubokoj starosti umro. Neposredno pre nego što je izdahnuo, otac je izvadio dve kutijice: jednu crnu, a drugu belu i rekao sinu: "Nažalost, nemam šta da ti ostavim sem ovoga.
I zapamti - dobro ih čuvaj. Kada ti jednoga dana bude teško, nesnosno teško u životu, otvori belu kutijicu. Crnu čuvaj, i otvori je kad osetiš da si najsrećniji u životu."
Mladić je dostojno ispratio oca, a onda je spakovao svoju činiju za hranu, štapiće, jednu preobuku i one dve kutijice i krenuo u svet da zaradi svoju porciju pirinča. Radio je najteže poslove kod gazda koji su ga izrabljivali, nesrećan i beznadan. Lutao je bespućima, spavao po šumama, peklo ga je sunce i mrzli ga mrazovi. Jednog jutra se probudio, potekle su gorke suze i mladić je rešio da se ubije. Setio se očeve bele kutijice. Otvorio je i drhtavom rukom razvio malu pirinčanu hartiju na kojoj je pisalo: "I ovo će proći!"
Shvativši ovo kao očev amanet za dalje življenje, nije se ubio. Zaputio se ka obližnjem gradu. Na ulazu u grad stajala je kolona nepismenih seljaka koja nije mogla da uđe kroz gradsku kapiju, jer niko nije umeo da pročita šta piše na velikoj tabli. Mladić je prišao, pročitao im glasno šta piše i pomogao da prođu. Kroz nekoliko dana provedenih po gradskim trgovima, potražio ga je maleni Kinez i rekao mu da njegovom gospodaru hitno treba pisar, a da je čuo od seljaka koji su nedavno došli u grad da on zna da čita i piše. Dobio je posao kod strogog plemenskog starešine. Radio je teško, ali mirnih ruku i čista srca. Svima je izlazio u susret. Gradski starešina je bio pravedan čovek i znao je da uzvrati svome pisaru. Dobro ga je nagrađivao, a vrlo brzo mu je odvojio i deo u svojoj kući gde je mladić počeo da živi. Sve se promenilo. U godinama koje su usledile, postao je gazda malenog imanja, stekao znatno materijalno bogatstvo, radio je sve umesto samog gradskog starešine, koji mu je poverio i svoju kćer. Zajedno, u ljubavi, njih dvoje su rodili mnogo dece. Složno su uvećali svoje bogatstvo do neslućenih razmera.
Jednog dana sedeo je na tremu, gledao bezbrižno u daljinu i shvatio da je savršeno srećan. Setio se svih svojih očaja, svoje želje da svojevremeno umre, setio se oca. I one druge kutijice koju mu je otac na samrti dao.
Otvorio je i drhtavom rukom razvio malu pirinčanu hartiju na kojoj je pisalo:
"I ovo će proći!"

markony

Član
Tu od
1 Kol 2011
Poruka
357
Puknuti moj,bogami svašta čovjek u životu prođe i pretrpi,većinu stvari nebi ni životinja nebi mogla izdržati.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
UPS je jeftin koliko koštaju akumulatori..
ja sam platio ups od 1400VA 450kn,akumulatori su me koštali 1000kn(2x od 100ah) pošto ovaj radi na 24v....

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
A moj radi na 96V...(8 akumulatora).

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Nekad je bilo blaženi otvoreni sistem i termo sifomska cirkulacija...ali ne ,nezasitnom č
ovjeku je trebalo kruha preko pogače

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Nekad dizeli nisu imalu vodenu pumpu, remen , kiler, struju (sve kaj spada pod nju) itd :icon_pray::(clap):

zelja8

Novi član
Tu od
20 Velj 2018
Poruka
12
Pozdrav svima

(ne znam odakle bih krenuo i dali uopće na ispravan način pokrećemo pitanje/raspravu)

Vidim da Vas ima dosta koji se razbacujete informacijama, znanjem, iskustvom itd, pa reko: "idem pitati pametnije"

Prije 4 mjeseca sam u kuću uveo centralno grijanje, kuća prizemlje 70m2 koje se grije i potkrovlje koje se ne grije. Stavio i PVC stolariju, planiram fasadu ovo ljeto.

U podrumu Centrometal peć 25kw, dimnjak pgm, fi16.
U podrumu nije izoliran niti dimnjak niti domovina cijev, (negdje sam čuo da i nju treba izolirati), dimnjak nakon izlaza iz podruma(podrum je ispod velike vanjske terase) izoliran stirodurom 5cm do krova terase, a ostatak dimnjaka od krova terase do kape,(cca 4m) izoliran običnom 2 stiroporom, (nisam i tu stavio 5 stirodur jer bi bio širi od kape).

Prvo mi je strasno vraćao dim i curilo, smolilo, (znaci 10 i 11mj, temperature cca 5-15°C).

Tada mi rekli da je problem visina, (7m ukupno, 5,5 od ulaza cijevi u dimnjak), pa ja kupio jos 5 elemenata i podigao cca 1,5m
Stvarno manje dimilo i manje curilo, ali samo manje, nije se riješio problem.

Kondenzacija dimnjaka se nastavila i svakih dan-dva izvadim cca 2-3L vode iz posudice u dnu dimnjaka.
I sada još na to sve mi se i začepio dimnjak, pa sutra zovem dimnjačari službu da pročisti. i

Pitanje: koji bi bio moj problem zbog kojeg dimnjak toliko kondenzira.

Drva suha, (hrast i bagrem) dovezena iz šume u 3 mjeseca 2017, temp. peći nikada nije ispod 60°C.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
od niza nesretnih oklonosti koje te muče največi je mokra drva , prevelika peč i sad treba ispitati zašto slabo vuče ako nije razlog pothlađenost dimnjaka

zelja8

Novi član
Tu od
20 Velj 2018
Poruka
12
Mislim da drva nisu mokra jer evo još malo će im biti godina dana, a od 6-7 mjeseca su u šupi na suhom.

Opet, do sada sam ložio samo na klasični šporet, Dora, amyty i one su gutale sve bez problema, pa su mi ova drva sada i više nego suha u odnosu na ono što sam u ove prije znao stavljati :)

Pothlađenost možda i je razlog jer nije cijelom dužinom dimnjak izoliran sa 5 stirodur, ali volio bih znati da je bas to razlog.
Ako je samo to, u proljeće odmah stavim 10cm ako treba i riješen problem.

Sto se tiče jačine peći, kada sam planirao uvoditi centralno i skupljao ponude, svi majstori i servisi, (Vinkovci) koji su dolazili mjeriti i gledati svi su rekli Centrometal 25kw,
(jel moguće da su bas svi zaljubljeni u Centrometal i da niti jedan nije rekao da mi treba manje snage ???)

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Trgovci samo viču, uzmite jaču peć, ne može škoditi...a može.
Za tu kvadraturu je to prejaka peć, zima ove godine i nije nešto i peć ti je prigušena.
Kolegi je takva peć otišla nakon 4 godine, sad je ugradil 18kw i jednako se grije.
Možda kad bi se ugradio spremnik topline....:icon_scratch: bi to još i duralo.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
zelja ....odgovori ti meni

1. odakle voda u dimnjaku?

zaboravio sma gore , sama dinamika , intenzitet i način loženja je možda pogrešan ..probaj tu malo promjeniti pristup

da ti peč nije prejaka ložio bi ju ko lokomotivu , dimnjak bi bil užaren , voda na 95 stupnjeva i nijedan od ovih problema ne bi imao .

Volio bi da ideš te iste majstore ( vjerojatno trgovce) pitati za problme , vjerojatno bude odgovor da treba spremnik topline ..naravno centrometal

zelja8

Novi član
Tu od
20 Velj 2018
Poruka
12
Meni je to palo na pamet, ali ako 5 majstora kaže tako, tko sam ja da pametujem jel ?

Jeftinije mi je da kupim još 2 radijatora, spojim u potkrovlje i neka griju tavan ?

Meni je peć stalno na 60-70 °C, ako je u kući vruće, ja zavrnem onaj "tropusni" ventil, (mislim da su mi tako rekli da se zove) i ona i dalje grije ali ne šalje vodu u kuću nego je mjesa sa hladnijom i onda šalje.

Meni je još uvijek najveći problem ta kondenzacija u dimnjaku koja je nenormalno velika.

Dali dimnjačari da služba koje izmjeriti sve potrebne parametre i reći što se može napraviti da dimnjak ne kondenzira ?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Meni je peć stalno na 60-70 °C, ako je u kući vruće, ja zavrnem onaj "tropusni" ventil, (mislim da su mi tako rekli da se zove) i ona i dalje grije ali ne šalje vodu u kuću nego je mjesa sa hladnijom i onda šalje.
taj podatak ti nšta ne govori ..... u kuči ti je toplo , temperatura razlike polaza i povrata je vjerojatno 3-4 stupnja ..znači da tog trena u peči gori plamičak ko kad kreneš paliti roštilj .. a to znači pothlađen dimnjak i svi ostali problemi .

nisi napisao kak ložoš , možda je tvoje rješenje ložiti svaka 3-4- 5 sati , naložiti do maksimuma da se pošteno ugrije peč i dimnjak , i onda pustit da se peč gasi i tako u krug..

Riis

Član
Tu od
12 Velj 2012
Poruka
155
Problem može biti u koljenima između peči i dimljaka i udaljenosti, a agacija i pogotovo hrast se ne posuši tako brzo, pogotovo deblje cijepanice i okruglice s korom, a drva je najbolje ostavit do jeseni vani da se sušiju barem do 9 mjeseca, pa onda pospremit. 2016 sam u 7 mjesecu slozio hrastove metrice, probal sam ih ložit ali još ima puno vlage, čuje se kako voda isparava, tako da če ostat za sljedeču zimu. Ako možeš poslikaj peč i dimljak da vidimo o čemu se točno radi, ali suha drva bi sigurno puno pomogla.

zelja8

Novi član
Tu od
20 Velj 2018
Poruka
12
Ma to sam samo napisao da vidite da nisam baš ugušio peć na 30-40°C nego da je ipak peć na većoj temp.
Ložim u razmacima 3-4 sata, nekada i većim jer je natrpam i odem na posao.

Riis

Udaljenost peći od dimnjaka je cca 40 cm, s time da je ulaz u dimnjak iznad peći nekih 30-40cm. Znači dimovodna cijev ima 2 koljena, uzlazna je sa kutom od cca 55° i ukupne dužine sa koljenima cca 80-100cm.

Uslikam, izmjerom točno i pošaljem Vam.

Posljednje uređivanje od moderatora:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Jel dimnjak ima vunu između cijevi i vanjskih betonskih blokova?
Dimnjak je pothlađen i zato se kondenzira vodena para u njemu.
Otkud voda? Suho drvo ima oko 20% vlage u sebi.
Probaj najprije naslagati drva, a onda zakuri vatru na vrhu. Dalje kuri postepenim dodavanjem drva, doslovno komad po komad, pa onda provjeri bude li tad manje kondenzata.
Ako ga bude manje, znaš barem djelomično, rješenje problema

Za početak mu skini kapu, pa bi se bar trebalo manje dimiti.

Na vrh