• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
Da,kako kolega kaze boljer, to je jedna jako dobra stvar, samo150 ??? to je pre malo.
Mislim da ide nekih 50 na kw snage, znam da sam na svojih 20 kw trebao uzeti oni od 750l.

Boljer je odlicna stvar,za topljih zimskih dana dovoljno je ložiti jednom u dva dana ,ili jednom dnevno, što opet nije pozitivno u strani za kuhanje i pečenje,ali dok se cijela voda grije omogučeno je i pečenje i kuhanje tako da ipak dobro bidošao.
Za ugradnju istog računaj jos 1k€ troška.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,522
Čovjek kupuje bojler za sanitarnu vodu (PTV), a ne akumulator topline. Takve šparete rabe oni gdje uvijek netko sjedi kraj peći i dodaje drva, pa mu akumulator topline nije potreban...
Ono s 50litri/kW peći možeš zakvačiti mačku za rep...jer nema nikakve osnove.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,632
Sve ima svojih prednosti i nedostataka. Veći bojler ima veću akumulaciju topline za kroz noć, ali je potrebno više energije (dulje kuriti) da se ponovno zagrije.
Nije u svim prostorijama potrebna ista temperatura. Termostatski ventili su zakon. Također ne treba odmah ujutro biti u svim prostorijama toplo. Prvo zagrijati one u kojima se ujutro boravi, a spavaonice i akumulacijski bojler se mogu početi grijati kasnije. Malo je brige oko ventila, ali i to se može automatizirati. doduše zahtijeva novaca, a onaj tko ih ima se vjerojatno nebu grijal na drva.

maestro91

Član
Tu od
9 Pro 2014
Poruka
48
Da razumijem da bi bilo najbolje imati posebni kotao za grijanje, ali onda opet moram ložiti na 2 mjesta. Najvjerojatnije ću prihvatiti ovu ponudu, jedino neznam kakvi su ti radijatori, premda trgovac daje 10g. garancije na njih.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,522
Fućkaš radijatore, jer to se jednostavno zamijeni. Peć je glavni problem.
Ak moreš izbjeći šparet, izbjegni ga. Ak nemreš, bute ga kurili svaih pol vure.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ne boj se radijatora , u hrvatskoj ionak ništa ne dolazi prvoklasno , a lipovicu rade kažnjenici

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
A džaba mu i akumulator topline ako peć nema ekstra kapacitet da u toku dana uspije proizvesti dovoljno viška energije koja bi se spakovala u njega.

Ja sam imao ALFA 9 sa grijanjem i ona je jednostavno bila premala za sistem u kojem je bila , nebi je spasilo ni 10 akumulatora.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
točno , bezveze je imati dežurnog ložača u doba male potrošnje energije , eventualno bi ložač mogao na slobodno popodne ili prijepodne u kino kad su karte jeftinije .

bez obzira na sve mislim da je lakše ložiti u prostoriji u kojoj se boravi nego svakih par sati izlaziti van , oblačiti čarape , mrznuti leđa itd .

a taj akumulator topline je za mene porez na bedake

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,487
Ja imam ALFA-PLAM 20 KW,,ja zadovoljan,, taman za moje potrebe, zasad mi bolji netreba ( il neznam za bolji):icon_scratch:

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,496
Ja drva drzim pred podrumom i dotamo ih dovezem s traktorom... a kad je pec u kuci, treba prenijet kroz kucu 30 mt godisnje

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,632
Samo ti meni njih dostavi pred podrum pa ti bum pokazal kak se lako prenesu do štednjaka u kuhinji. :icon_rofl:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
Ja ako moram ustajati po noći jednom ili čak više puta to za mene nije grijanje nego radna obaveza u doba kada želim da odmaram.
Ako grijanje nemože izdržati da se noć provede bez loženja to za mene nije grijanje.

Što se tiče loženja direkt u grijanoj prostoriji , danas svi imaju lijepo uređene domove a bogami i ljute žene koje ne vole da im sa prlja kuća sa drvima i pepelom.
Mada ja lično volim onaj miris vatre i pucketanje u šporetu ali avaj....

Nermine , nije ni ona loša ali vjerovatno na njoj kuvaš i pečeš pa ti je ona najoptimalnija. Uvijek ima bolje.

mranderson

Član
Tu od
26 Ruj 2016
Poruka
135
Osobno, mislim da je šporet-centralno za racku!
to za današnje vrijeme, ne valja niš.
Potrošnja ogromna, u prostoriji gdje je šporet prevruće, a u ostalim prostorjima zima.
Ima mi ga još uvijek teta (kumće ga prodalo) i proklela dan kad su ga postavili! Velim, speće šporet odlično čučeka, gibanicu... mmmm milina, fino toplo u kuhinji, uživancija ali za centralno grijanje je bezveze, užas.
Jedva čeka da ga se riješe!

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Da malo prokomentiram par ranije pročitanih stavova:
- "na lakše loženje u prostoriji u kojoj se boravi nego svakih par sati izlaziti van" Ne slažem se sa takvim stavom, prvo zbog širenja pepela i dima unutar prostorije u kojoj se mora ložiti, pa ako je to kuhinja ili dnevna soba onda je to nered. Mjesto za loženje treba biti izvan stambenog prostora. Izlaženje van treba prihvatiti kao razgibavanje i korisno za zdravlje, najmanje to.
- "da je akumulator topline porez za bedake" Ne slažem se ni s takvim stavom, jer je akumulator topline prvenstveno projektiran kao faktor sigurnosti, "ako loži bedak, da mu ne odu vrijednosti u zrak" dakle nije porez za bedake, nego štiti imovinu. Ukoliko se netko potrudi malo više uložiti u razradu sistema, određena zapremina akumulatora topline osigurava komociju i "pomaže uzgajati lijenost pečikurcu u dotičnoj obitelji".

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Osobno, mislim da je šporet-centralno za racku!
to za današnje vrijeme, ne valja niš.
Potrošnja ogromna, u prostoriji gdje je šporet prevruće, a u ostalim prostorjima zima.
Ima mi ga još uvijek teta (kumće ga prodalo) i proklela dan kad su ga postavili! Velim, speće šporet odlično čučeka, gibanicu... mmmm milina, fino toplo u kuhinji, uživancija ali za centralno grijanje je bezveze, užas.
Jedva čeka da ga se riješe!
Gospon dečec, ne kudi konja kojeg jahao nisi. To što tvoja teta nije zadovoljna toplinom, ima više faktora...snaga šporeta proporcionalna grijačim tjelima, kvaliteta dimnjaka, vrsta drveta. Ja sa 25 kW grijem preko 100 kvadrata, imam 6 radijatora+kombinirani bojler. Otvoreni sistem. Ložim s bukvom i grabom, kroz sezonu potrošim 20 metara drva. Imam stiropor fasadu i plastične prozore. I po največoj zimi, po kući se šečem u kratkim rukavima. A o mirisu pečenog kruha u rolu, i krumpira u ljusci, da nepričam.

mranderson

Član
Tu od
26 Ruj 2016
Poruka
135
Gospon striček :icon_mrgreen:, a od kud vama da ja tog konja nisam jahal?!

Kod tete i kod kumčeta je sve štimalo, gorilo je, gori u šparetu ko u parnjači, ali uzalud vam trud svirači, nije to to!

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,632
Nije točno da je prostorija u kojoj se loži prevruča (osim ako je iznimno mala i nepovezana s ostalima koje se griju). Rost treba spustiti niže i onda grijača ploča nije niš bolj vruča nek je bila na nekadašnjim štednjacima za kuhanje.
Grijal sam se prije na plin, ali vrnul bum se tek kad nebum u stanju nabaviti drva i kuriti u šporetu. Kvaliteta zraka je 100:1 (u korist šporeta) plus prednosti navedene od kolege bhorva.
Grijem površinu nešto malo veću nego kolega. Temperatura u kuhinji, boravku i sobi u kojoj radi sin je između 21,5 i 22,5°C, a u spavaonicama i stubištu koje je centralno smješteno, 16-17°C (regulirano termostatskim ventilima. Godišnje potrošim do 14 metara miješanih drva. Ljeti, kad ne treba grijati kupaonicu pripremam toplu vodu na plin.

Svatko bira kaj voli i za kaj ima mogućnosti. Možda ja nisam dovoljno zahtjevan, :icon_scratch: ali uz sve nedostatke šporeta (više ćišćenja i dim ako dimnjak nije adekvatan), mene zadovoljava. :icon_mrgreen:

mranderson

Član
Tu od
26 Ruj 2016
Poruka
135
Evo ga sad opet, nitko nije rekel da grijanje na drva nije dobro!

Nego da centralno grijanje na šporet nije dobro, jel vidite razliku?
Ima puno boljih 'kombinacija', i ja isto nisam vjerovao, ali sam se uvjerio i vidio da sam bio u krivu :(inlove):

I ja imam isto tak drva, i isto tak ne bude prešel na plin dok god se bude isplatilo, budem mogel.

Ovo za kvalitetu zraka, nah da, i o tome bi se dalo.
Ukratko, dojdite do mene, i ak vi pogodite na kaj kurim, ne znam kaj vam dam :wink:

Kod mene nema razlike u 'mirisu', odnosno suhoći zraka, imam kvalitetne radijatore, pa možda zato.

A ovo za rost, a za Boga miloga, pa ponavljam, nismo baš takvi bedaki da ne znamo narihtati rešetku :(blush):

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ja nemam baš umone noga ali znam dosta slučaja gdje su si ljudi uza sve gumbeke icjevčice , agregate i akumulatore ugradili kamin u dnevnu sobu i guštaju u njegovim prednostima , tak da ....

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,748
je, je...ne kamin nego kaljevu peć...imal sam ju prije centralnog, i bome je ostala i sad...nema mi milijeg nego kad se vani smrznem, doć u kuću i zagrlit peć...
a centralno ko božićno drvce nakinčano...i pufer, i automatike, i ups i sve...

Najnoviji postovi

Na vrh