@
Lee Champa,
hvala na pokušaju
, ali kak sam napisal, za učenika početnika ovo je prestručno.
Meni je bitno da imam što jednostavnije, a funkcionalno rješenje, iza kojeg će stati instalater. Pokušavam pronaći optimalnu shemu, jer instalateri nemaju vremena za takve stvari i vole raditi onak kak su navikli.
Kakve nedostatke ima spoj s dva T komada dovoljno blizu jedan drugom i smjerom protoka kao na slikama?
Koliko negativno utjeće na rad cijelog sistema i jeli uopće primjenjiv na način kako sa ja nacrtal?
@
bob1391,
hvala i tebi na prijedlogu.
Grijače u DT ne budem koristil zbog pretankih žica u instalaciji. Zbog toga sam moral odabrati 3f DT.
Mogu sve spojiti paralelno u buffer i funkcioniralo bu, ali sa slabijim iskorištenjem topline u bufferu za vrijeme defrosta. Imal sam ideju bez buffera, ali zbog min 50 lit slobodno cirkulirajuće vode (zahtjev proizvođača DT), buffer je neizbježan. Kad ga već ne mogu izbjeći, onda bih ga htio čim bolje iskoristiti kod defrosta.
Načinom spajanja kak sam nacrtal dobijem jako dobro iskorištenje tople vode u bufferu kod defrosta, jer hladna voda iz DT ulazi u donju zonu buffera i toplu vodu potiskuje prema gore i dalje u krug grijanja. Za detalje povezivanja u seriju nisam siguran jesu li dobri, odnosno funkcionalni. Kao i obično, poanta je uvijek u dobro ili loše izvedenim detaljima.
Vjerujem da je @
Lee Champa dobro potkovan u tom dijelu.