• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
490
Mislim da bi tu najbolje rješenje bilo veći spremnik sa dvije cijevne zavojnice. Na jednu spojiti dizalicu topline na drugu plinski bojler i peć na drva direktno u spremnik 🤷🏻‍♂️

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,609
@iwanho, bijah na jednoj Boschovoj prezentaciji i rečeno je da TP mora biti glavni izvor koji šalje odgovarajuću temperaturu vode u grijaća tijela, prema vanjskoj temperaturi. Na taj način valjda postiže bolji COP.
Rečeno je da TP nemreš promatrati kao klasični izvor topline, poput PB ili kotla na drva.

E sad, probaj pa budeš znal iz prve ruke.
DT je glavni izvor topline i više od 90% vremena bude radila samostalno. PB je ispomoć po potrebi i izvor topline kada DT nije u funkciji.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,905
Nepoznat mi je takav ventil za ugradnju između 2 T komada i način regulacije. Molim te budi malo precizniji jer ja sam u tom fahu tek učenik početnik.
To sa 4xd, radi se i ovako IMG_20241118_082951.jpg
A to je isto kao
IMG_20241118_083009.jpg
Sve prikazano je nepromjenjivo i protok kroz priključne cijevi ("T") i napon. Ako trebaš veći protok onda kugl ventil za regulaciju

Prilozi

• IMG_20241118_083017.jpg
    IMG_20241118_083017.jpg
    19.1 KB · Pregleda: 5
Posljednje uređivanje:

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,905
Inače na tom principu se mjeri/regulira protok tekućina i plinova sa blendom

IMG_20241118_083325.jpg
Rupa na blendi se računa i izrađuje na dvije decimale. A u izračun ulazi nekoliko podataka o mediju.

bob1391

Novi član
Tu od
1 Ruj 2019
Poruka
13
Iwanho DT spoji paralelno ostalim izvorima topline. Kad radi DT radi samo DT sve ostalo je smetnja. Ako je baš hladno (-10 i više) pali druge izvore topline bez DT. Svaki izvor topline odvoji ventilima da ga možeš izolirati od ostatka sistema kad ne radi.
DT ima i el. grijače pa ako imaš struje ostali izvori topline ti i ne trebaju.
Moja DT radi cijelu zimu bez da palim plinski backup.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,609
@Lee Champa,
hvala na pokušaju (y) , ali kak sam napisal, za učenika početnika ovo je prestručno.

Meni je bitno da imam što jednostavnije, a funkcionalno rješenje, iza kojeg će stati instalater. Pokušavam pronaći optimalnu shemu, jer instalateri nemaju vremena za takve stvari i vole raditi onak kak su navikli.

Kakve nedostatke ima spoj s dva T komada dovoljno blizu jedan drugom i smjerom protoka kao na slikama?
Koliko negativno utjeće na rad cijelog sistema i jeli uopće primjenjiv na način kako sa ja nacrtal?

@bob1391,
hvala i tebi na prijedlogu. :ppozdrav:
Grijače u DT ne budem koristil zbog pretankih žica u instalaciji. Zbog toga sam moral odabrati 3f DT.
Mogu sve spojiti paralelno u buffer i funkcioniralo bu, ali sa slabijim iskorištenjem topline u bufferu za vrijeme defrosta. Imal sam ideju bez buffera, ali zbog min 50 lit slobodno cirkulirajuće vode (zahtjev proizvođača DT), buffer je neizbježan. Kad ga već ne mogu izbjeći, onda bih ga htio čim bolje iskoristiti kod defrosta.

Načinom spajanja kak sam nacrtal dobijem jako dobro iskorištenje tople vode u bufferu kod defrosta, jer hladna voda iz DT ulazi u donju zonu buffera i toplu vodu potiskuje prema gore i dalje u krug grijanja. Za detalje povezivanja u seriju nisam siguran jesu li dobri, odnosno funkcionalni. Kao i obično, poanta je uvijek u dobro ili loše izvedenim detaljima.

Vjerujem da je @Lee Champa dobro potkovan u tom dijelu. (y)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,609
Ja to ogranićenje razmaka na 4D (4 promjera veće cijevi) razumijem kao najveći razmak na kojem takav spoj, po potrebi funkcionira kao hidraulička skretnica.

Zakaj bi protok bil premali? Ako voda u krug grijanja dolazi samo iz DT/buffera protok je definiran protokom crpke u DT. Ako je preveliki, crpka kruga grijanja će uzeti koliko treba, a ostatak se vraća u DT. Kad se dodatno ukljući PB, protok u krugu grijanja može po potrebi biti još veći, ali uvijek je onoliki koliko potjera crpka kruga grijanja. U krugu DT su po meni poželjne cijevi većeg promjera (npr. fi 28) od cijevi u krugu grijanja (fi 22). Bitno je da crpka u DT ima dovoljan protok. Više od njezinog najvećeg protoka se ne može dobiti, a ako je njezin protok premali, treba ugraditi jaču DT.

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
633
Ne mogu nešto pridonijeti raspravi, vjerojatno ćeš ti iwanho na kraju kad sve proučiš biti najveći expert po pitanju serijskog spajanja DT sa ostalim izvorima. :)

Ali ajde svejedno ću napisati štogod jer brat je lani dodao DT u sistem. Do sada je imao pirolizu, pufere spojene kao slijepo crijevo. DT je spojena isto kao i pirolitički, nije zamišljeno da rade istodobno. DT je ugradio lani polovicom siječnja, nakon toga se kotao na drva više nije koristio.
Kako su puferi spojeni kao slijepo crijevo ima mogućnost zatvaranja pojedinih no na kraju je čak ostao pri korištenju 2000l uz DT. Nije tu detaljno ispitana iskoristivost/isplativost takvog stanja, dovoljno mu je bilo znati da mu je na kraju to jeftinije od drva i da je prst u uvo.

Ovakvim načinom je ugradnja bila najjednostavnija, svi ostali djelovi sustava su ostali. Seltron wdc20 i dalje upravlja krugovima grijanja i ptv a piroliza stoji za backup...

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,905
Ovisi!
Ja imam oko ½ bara. A nekad mora, kod nekoga, biti i veći da sabije "zračni jastuk" negdje u instalaciji gdje je "majstor" zajebo stvar, ovak
1732008626030.jpeg

Posljednje uređivanje:

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
583
Sistem napuniti vodom iz vodovodne mreže, hidrantske mreže, crijevo, pipa, otvori nadopuni na 1,5 bar, zatvori. Odzrači radijatore i zakuri peč.
Pozovi nekoga tko zna znanje, da ti pokaže, pa češ dalje znati kako to ide...

Ovisi!
Ja imam oko ½ bara. A nekad mora, kod nekoga, biti i veći da sabije "zračni jastuk" negdje u instalaciji gdje je "majstor" zajebo stvar, ovak
View attachment 77331
Jebateled, ovo ni Picasso nebi bolje nacrtal :hahah:

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
501
Ovisi!
Pa to mora iti topla voda sama po sebi kad se snajde kud nutra kud van

• Like
Reactions: H&S

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,950
@iwanho gledam na mobitelu tvoje sheme i rekao budem samo to da si pazi na popravljivost. Da možeš nešto isključiti radi održavanja. Nemoj si zakomplicirati život nepromišljeno.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,609
@plus, hvala na savjetu. :ppozdrav:

Imaš još jako dobre oči kad to vidiš na mobitelu (makar i uz pomagalo na nosu). (y)
Upravo to kaj si primijetil me tjera da tražim rješenje kod kojeg bu sve postojeće moglo delati kao do sada, a plinski bojler još po potrebi pomagati dizalici topline.
Drva kao backup ostaju kao do sada (nažalost bez buffera pa treba više voditi brigu o loženju).
Nesreća je u tome da ja zbog nepoznavanja materije pokušavam logičnim razmišljanjem kak bu sistem funkcioniral dojti do odgovarajuće sheme i pri tome se dogodi da neki detalj predvidim protivno pravilima struke. A detalji su jako bitni. Zato mi poznavatelji pravila struke mogu puno pomoći.
Primijetil sam da na zadnjoj shemi imam funkcionalnu grešku zbog primijenjenog krivog detalja spoja PB na krug grijanja iza pumpe kruga grijanja.

Funkcionalno bi bilo

Tu ne znam smije li se PB priključiti: polaz iz PB-a na polaz kruga grijanja i povrat u PB iz porata kruga grijanja običnim T komadima.

bob1391

Novi član
Tu od
1 Ruj 2019
Poruka
13
@iwanho Zaboravil sam napisat, ja nemam buffer pa niti ne primjećujem kad ode u defrost. To sto se voda nakratko ohladi u radijatorima kompenzira toplina iz zidova i nemaš brige. Trenutno mi je polazni vod na DT namješten na 37 stupnje i bez problema održavam kuću na 24 stupnja odnosno kako si ko u svojoj prostoriji namjesti na termostatskim ventilima. Samo su kupaona i wc bez termostatskih ventila i tu su ventili skroz otvoreni.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,491
Kolika je snaga dizalice topline i koliko cca potroši mjesečno struje? Naravno da je to ovisno o veličini kuće, kvadraturi i još sto parametara ali onak neki info me zanima?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,609
@iwanho Zaboravil sam napisat, ja nemam buffer pa niti ne primjećujem kad ode u defrost. To sto se voda nakratko ohladi u radijatorima kompenzira toplina iz zidova i nemaš brige. Trenutno mi je polazni vod na DT namješten na 37 stupnje i bez problema održavam kuću na 24 stupnja odnosno kako si ko u svojoj prostoriji namjesti na termostatskim ventilima. Samo su kupaona i wc bez termostatskih ventila i tu su ventili skroz otvoreni.

(y) Hvala.
Za model DT koji planiram ugraditi piše u manualu da treba kod defrosta osigurati min 50 lit cirkulirajuće vode. Imam jedan radijator bez termo glave, ali količina vode u cijevima od DT do tog radijatora je daleko ispod toga. Jedini način da to osiguram je buffer. Vjerojatno bi moglo i bez njega, ali onda riskiram da netko pametuje ako slučajno bude aktivirano jamstvo.
U svakom slučaju hvala ti kaj si podijelil svoje iskustvo ovdje na forumu. :ppozdrav:

Možeš li podijeliti s nama još neke podatke:
1. površina koju griješ,
2. toplinski gubici - izolacija, stolarija,
3. snaga DT

Najnoviji postovi

Na vrh