• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,951
Poštovani @iwanho , ja nisam forumaš @bob1391 pa se ispričavam "na upadu".
Imam centralno na drva, s puferom 1300 lit, spregnuto s solarnim sistemom radi pripreme potrošne tople vode (PTV). Nemam dizalicu topline o kakvoj ti pišeš, ali imam 2 kom klima uređaja čiju uslugu povremeno koristimo za brzo zagrijavanje, po potrebi u prijelaznom razdoblju. Osječaj topline tu je subjektivnog karaktera. Termometri mi pokazuju oko 24 stupnja, a meni se čini manje toplo nego dok su radijatori na 20. Subjektivno mišljenje.
Naša kuća je marlesica, stara malo preko 40 god, na svim podovima je 5 cm tvrda kamena vuna i onda glazura, pa parket, laminat itd. Prozori su s IZO staklima, stolarija je drvena originalna.
Nemoj se smijati, mene nimalo ne smeta ako prozori na kuhinji više nisu skladni, ne dihtaju 100%. Probao sam polijepiti uz rubove brtvene trake i ubrzo poskidao. Niti funkcionira napa iznad štednjaka, niti kupaonski ventilator, od nikud ne može u kuću friški zrak.
Da ne duljim, naši su toplinski gubici kao kroz zidani zid debljine 1,2m tako barem piše u dokumentaciji.
Ako mi u podrumu kotlovnici nešti topline pobjegne, nije grijeh, diže se prema gore, a to je naš stambeni dio, opet je sve ostalo unutar naših 4 zida.
Znam da sam malo šašav u svojem pristupu toj problematici života, ali eto još sam tu, još postojim kao u pjesmi.
Uh opet puno teksta, oprosti, ja ne znam to utipkati u jednu rečenicu.
Lp

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,612
Poštovani @plus,
nemaš se kaj ispričavati. Naprotiv, vesele me komentari i izjave svakog forumaša. Naročito onih koji imaju iskustva, a tebi ga ne nedostaje. (y) Hvala ti.
Svatko od nas si je posložil onak kak je imal mogućnosti. Ja sam do energetske obnove također imal drvenu (INLES) stolariju s izo staklom. PVC dihta preveč, ali srečom imam okov koji omogućuje 3 stupnja zatvaranja i dva položaja otvorenih prozora/balk. vrata. Ručka ima nekoliko "koljena". Na kuhinji je uvijek zatvoreno u položaju koji omogućuje otprilike jednako strujanje, kak je bilo na 40-ak godina staroj drvenoj stolariji. Ostale prostorije se kombiniraju ovisno od vanjskih uvjeta. ako je vani ispod 0°C, zatvoreno do kraja uz nekoliko dnevnih prozračivanja kroz širom otvorene prozore. Za nekoliko minuta se izmjeni sav zrak u prostoriji, a novi se od topline zidova brzo ugrije.
To kaj je kroz drvenu stolariju malo puhalo nije tak strašno. Kaj se tiče gubitka topline viša me smetal gubitak kroz rolet kutiju gdje je brana između vanjskog i unuternjeg zraka bila samo iverica 10 mm. Imam uglavnom balkonska vrata i na njima namotane rolete dođu tik do iverice.

Drugo, još važnije za odluku o promjeni je bilo održavanje drvene stolarije. Godine činidu svoje, rekli bi Dalmatinci. Taj razlog je, uz mogućnost dobivanja subvencije, doprinesel i kod odluke da grijanje na drva zamijenim dizalicom topline.

Jesam li pogriješil, pokazalo bu vrijeme. Ako Bog da da poživim još 5-6 let, investicija se bu otplatila.

Nisam ni ja kratak u pisanju. Usporedi broj slova svojeg i mojeg posta, vjerojatno smo tu negdje. ;) :)

• Like
Reactions: ZJ

Najnoviji postovi

Na vrh