• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,499
Evo majstora, svaka cast.... to sam i sumljao, problem sa pumpom i termo ventilima. Pumpa je automatska, došla ugrađena u bojler. I nema opcije 1,2,3. Da ju stavim na 1 i bok....

@Axial, hvala ti na ovome, i još si mi dao razmišljati dio sa krivo postavljenim odraznicima i instalacijom.......

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
7,316
Čudno kako nema mogućnost da ručno postaviš brzinu pumpe

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,301
Protok na pumpi može se regulirati prigušenjem na tlaku ili ako postoju bajpas (a ovdje ne postoji)!

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,499
Nije cudno, automatska je pumpa, sama se regulira. Radi se kondezacijskom bojler bosch condes 3000, sa spremnika vode od 120L.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,378
@mladenko čini mi se da je kod tebe jedini uzrok novi bojler sa njegovom pumpom. Tvoj sistem je funkcionirao godinama bez problema, dokazano je dobar.
Pišeš da si "odzračio" sistem, odstranio si zrak koji je ušao u cijevi prilikom izvođenja radova. Moramo ti vjerovati da je to točno.
Ako možeš za nastavak istraživanja buke u sistemu, usporedi karakteristike stare i ove nove pumpe, koje su im razlike? Da li je nova pumpa jača, brža, da li ima isti smjer???

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,499
Da, točno. Od kad je novi bojler i termostatski ventili, od tad je prebiranje po zivcima. Čim sam stari skinuti, stavio sam u njuskalo i taj dan je otišao. Ne sjećam se koji je bio. Ali takvih pretakanje vode nije bilo. Interesatno kad stavim ventil na 2, nis se necuje, preko 3, pocinje potočić maleni..... ventili su danfoss..
Možda drugaciji radijatori, trenutno su lipovica, klasicni ili besume cijevi?

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,378
Znači prije nisi imao te termstatske ventile, sada su ugrađeni dok i novi bojler?

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
205
Ako je ugrađena pametna pumpa pitanje je u kojem režimu radi, nisam sa njima imao posla (i nemam pojma koja je puma ugrađena) ali nekak mi se čini da tamo uvijek ima više postavki pameti.... a i pitanje je ispravnosti same pumpe, ne bi bilo prvi puta da je nešto novo i odmah neispravno. A što su stvari složenije - veća je vjerovatnost kvara (po definiciji). Što se tiče insalacije ako su ugrađeni novi termostatski ventili pametna pumpa bi baš dobro išla uz to ako je sve dobro podešeno i ispravno, jer su te pumpe uglavnom i namjenjene da se izbjegnu ti problemi nepotrebne cirkulacije, naročito kod plinskih kombi bojlera, da se grije z'drvami - sasvim druga priča....

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
205
Da, točno. Od kad je novi bojler i termostatski ventili, od tad je prebiranje po zivcima. Čim sam stari skinuti, stavio sam u njuskalo i taj dan je otišao. Ne sjećam se koji je bio. Ali takvih pretakanje vode nije bilo. Interesatno kad stavim ventil na 2, nis se necuje, preko 3, pocinje potočić maleni..... ventili su danfoss..
Možda drugaciji radijatori, trenutno su lipovica, klasicni ili besume cijevi?
Ovo 2 ili 3 zapravo malo ti znači kod termostatskih ventila. Postavka na samom ventilu znači da će se održavati neka temperatura zraka u prostoriji to jest kada bude hladnije ventil će pustiti protok vode kroza radijator a kada se prostorija zagrije on će polako zatvarati radijator. Tako ventil može biti skorz zatvoren kada je podešen na 4 ili potpuno otovren kada je podešen samo na 2. I nije problem kada je jače otvoren ili skroz zatvoren - šumi kada je samo malo otovren a kada se sve zagrije onda ti ventili vole puštati samo malo protoka. Ali to se onda riješava tom pametnom pumpom koja bi trebala smanjiti protok kada se poveća razlika tlakova na polazu i povratu. Manji protok kroz ventil - manja kavitacija, manji šum i manja potrošnja energije (struje za rad pumpe). Navodno postoje termostatski ventili koji rade bez tog šuma (znači nikada nije malo otvoren) ali ne sjećam se gdje sam to pročitao.

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,499
Znači prije nisi imao te termstatske ventile, sada su ugrađeni dok i novi bojler?
Da, novi kondezacijski bojler, i svi novi ventili na radijatorima, danfoss.

Ovo 2 ili 3 zapravo malo ti znači kod termostatskih ventila. Postavka na samom ventilu znači da će se održavati neka temperatura zraka u prostoriji to jest kada bude hladnije ventil će pustiti protok vode kroza radijator a kada se prostorija zagrije on će polako zatvarati radijator. Tako ventil može biti skorz zatvoren kada je podešen na 4 ili potpuno otovren kada je podešen samo na 2. I nije problem kada je jače otvoren ili skroz zatvoren - šumi kada je samo malo otovren a kada se sve zagrije onda ti ventili vole puštati samo malo protoka. Ali to se onda riješava tom pametnom pumpom koja bi trebala smanjiti protok kada se poveća razlika tlakova na polazu i povratu. Manji protok kroz ventil - manja kavitacija, manji šum i manja potrošnja energije (struje za rad pumpe). Navodno postoje termostatski ventili koji rade bez tog šuma (znači nikada nije malo otvoren) ali ne sjećam se gdje sam to pročitao.
Hvala ti na trudu i objasnjenju, vidi se da si majstor od zanata. Meni se čini da je sve ispravno, a da možda nije podeseno. Nisam stručnjak od takvih stvari samo me to počinje zivcirati malo jače. Ali bum to nekak riješio.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
7,316
Da, novi kondezacijski bojler, i svi novi ventili na radijatorima, danfoss.
Ja ti imam Herz-ove termostatske ventile i oni isto znaju povremeno pustiti piskutav zvuk,doduše jako jako rijetko, i to baš kad kad postigne temperaturu i onda pomalo kad pušta toplu vodu da održava temperaturu, i to uvijek se znalo dogoditi kad je bio ventil podešen ili na 2 ili na 3.

Najnoviji postovi

Na vrh