• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
230
Ovdje pronađi o pirolizi, pisao Ramzay
Profesor Ramzay je zakon. Pročitao sam sve postove grijanja na drva na FHR i siguran sam da je Ramzay negdje izričito spomenuo da zapravo i nema pirolize (ili je jako teško postići i održavati pirolizu) kod snaga peći manjih od 50ak Kw. I to što je Plus napisao za pirolizu potrebna su idealno suha zdrava drva a ja doslovno ložim na sve što nitko drugi neće ni pogledati a opet izgori u običnoj peći, samo mora biti suho.

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
230
Forumaš na Forum.hr dao je podatak o 7% gubitaka, ali ne znam u kojem vremenu.
Transmisijski gubitci kroz obod dali bi se dosta lagano izračnati ali koliko sam vidio po upisima ljudima nekako/ponekada neželjeno cirkulira ta voda iz spremnika i tako ode toplina van. Pa onda pražnjenje spremnika na način da se voda previše ne uzmješa i tako to. Treba se sa time malo poigrati, kome se da. Ja se igram sa nekim drugim stvarima u životu, grijanje mi je nužno zlo ali bez toga ne ide.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,199
Jasno mi je da kada jednom potrošim toplu vodu iz spremnika da neću više imati tople vode unutra, interesira me kada jednom pohranim energiju u spremnik i kada ju ne trošim iz spremnika (recimo par toplih dana kada se ne loži) koliki su gubitci energije iz spremnika i koliko brzo se ta pohranjena voda hladi? Jasno je da to ovisi o odnosu površine i volumena samog spremnika i o izolaciji..... ali interesira me iz iskustvo iz prakse. To nema veze sa količinom radijatora i potrošnjom energije.
Ako električni bojler od 80 litara drži vodu u startu zagrijanu na 60°C minimalno tri dana tako da se i nakon tri dana možeš otuširati, a ima tek par cm izolacijske pjene između kotla i kućišta, onda bi spremnik za centralno trebao barem duplo dulje.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,946
Ta toplina nije izgubljena, ak je kotlovnica u podrumu ili u sklopu kuće.

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
230
Ta toplina nije izgubljena, ak je kotlovnica u podrumu ili u sklopu kuće.
Energija je za mene izgubljena ako ode tamo gdje ja neželim da ode. Ne treba mi grijati kotlovnicu jer je u njoj cijelu zimu +10 a cijelo ljeto manje od 20 C.
Ako električni bojler od 80 litara drži vodu u startu zagrijanu na 60°C minimalno tri dana tako da se i nakon tri dana možeš otuširati, a ima tek par cm izolacijske pjene između kotla i kućišta, onda bi spremnik za centralno trebao barem duplo dulje.
I ja sam tako nekako mislio ali neki kažu da voda u spremniku topline ostaje upotrebljiva najviše 1-2 dana. Vjerovatno je topla i kasnije ali kada se temepratura vode spusti ispod 40-50 C teško će se to iskoristiti... Prelaz topline ovisi i o razlici temperatura, kada je razlika temperatura veća prelaz topline je veći. Tako da će se voda u spremniku brže hladiti kada je toplija a mlaka bi mogla kasnije ostati dosta dugo ali od mlake vode u spremniku - slaba vajda.

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
230
Energija ne može nestati već se samo pretvara iz jednog oblika u drugi.
Pa da, kako se toga nismo prije sjetili..... samo stvar je u tome da bi od energije imali koristi - trebamo ju imati u točno određenom obliku, nekom vremenskom trenutku i na određenom mjestu. Znači treba mi zimi 15 Kw tople vode temperature 90 stupnjeva. To što ima puno energije u okolnom zraku koji je zimi temperature 0 C malo mi koristi....

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
7,320
Zato se uvijek na kraju loženja, kada ponestane vatre i goriva a ne planira se više ložiti - skida se lančić sa samsona, pa neka 'nalegne na Dalilu'. Nema propuha kroz peć i dimnjak, a kada se loži idući dan i dimnjak je par stupnjeva topliji.
Sve je to super, samo onda treba netko dežurati kod peći

Najnoviji postovi

Na vrh