• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
407
Ja vjerujem da će doći do promjene, na zato jer lokalna vlast i politika to žele, nego zato jer će im doći depeša 'odozgora' da se 'mora tako'. (Mi - kakvi inače jesmo - preuzeti ćemo samo ono najgore, to jest tržišne cijene struje, a kvaliteta opskrbe će ostati ista ili postati još gora). Lako bi se moglo dogoditi da se HEP nekome i proda, a lova pojede i popije (nestane). Jer s vremenom bi bilo neodrživo da je u jednoj članici EU 'vako, a u nekoj drugoj 'nako. Ako ovakva EU uopće potraje, jer se i to čini jako upitno.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,314
Mislim da je kriva teorija s socijalnom cijenim struje…. Mreza nije odrzavana, a struka se vise ne slusa postali smo trzisna ekonomija i bitna je samo zarada, namjerno ne pisem kapitalizam jer to nismo - da jesmo bojali bi se tuzbi i bili primorani raditi….

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,463
Ja bi to sve prodal. Del peneze vu džep i posle skril na sigurno. Možda bi malo i odrobijal, ali bi posle živel kak bubreg vu loju. Pa kaj fali našim remetinčanima? Malo ih se naslikavalo vu crnoj kronici i posle se na njih pozabi jer dojdu drugi na red, a novci ostanu za trošiti. Pak je to bolje nego klečati vu blatu pod lijeskom. Toga vu reštu nega.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,606
Ajd izračunaj koliko je to love mjesečno kaj su maznuli i koliko su u reštu!
Pa to ne možeš nikak zaraditi!

Je l ovi komentari spadaju pod centralno? :unsure:

zagorje

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2011
Poruka
365
Da kao što je @Axial naveo radi se o kroničnom neodržavanju mreže , koju izvodi vanjska usluga vidimo na koji način . Navest ču jedan primjer s šireg područja Bednje gdje provodim vikende , slikao i slao slike kako su stupovi truli (osigurali ih žicom za drvo ) sve zaraslo i grane drveća iznad linije , pred tri godine .Ove godine su se usudili doći a ono kaj su napravili je jad i čemer , kestenove zdrave stupove zamjenili jelovim koji ima da sprhnu u ilovači za godinu dvije , očistili mizerno tek toliko a na jednom djelu su se baš iskazali , budem poslikao i tu okačio . Na jednom djelu gdje linija prolazi kroz šumu doslovno su napravili tunel oko žica i stupova i onda se čudimo što smo bez struje .

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
407
Mislim da je kriva teorija s socijalnom cijenim struje…. Mreza nije odrzavana, a struka se vise ne slusa postali smo trzisna ekonomija i bitna je samo zarada, namjerno ne pisem kapitalizam jer to nismo - da jesmo bojali bi se tuzbi i bili primorani raditi….
Realno - ovdje nema govora o tržišnim odnosima, jer je distribucija i prijenos struje potpuno monopolizirana djelatnost (jedan ponuđač usluge). Mreža nije održavana.... ali samo u nekim svojim dijelovima. U gradovma je puno bolja situacija, što se toga tiče..... pitam se zašto...?
Kod mene selo je u dva dijela i optimalno bi bilo imati dvije trafo stanice (vod vioskog napona prolazi kroz oba dijela sela). Kada je struja uvedena (negdje krajem 50-tih godina prošlog stoljeća) jedan trafo je smešten na pola puta između oba dijela sela i sa dugim vodovima (sa podosta gubitaka) distribuira se niski napon do potrošača. Kada je potrebno obaviti inspekciju/popravak na trafostanici onda je moguće priči samo pješke jer se trafo nalazi u oranici/livadi, prilično nepristupačno. Razumijem da je to možda i bilo prihvatljivo riješenje prije 7o godina, ali da se to nije složilo kako spada do danas - nema opravdanja, barem radi smanjenja gubitaka u niskom naponu ako ništa drugo.

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
407
Ja bi to sve prodal. Del peneze vu džep i posle skril na sigurno. Možda bi malo i odrobijal, ali bi posle živel kak bubreg vu loju. Pa kaj fali našim remetinčanima? Malo ih se naslikavalo vu crnoj kronici i posle se na njih pozabi jer dojdu drugi na red, a novci ostanu za trošiti. Pak je to bolje nego klečati vu blatu pod lijeskom. Toga vu reštu nega.
Vjerovatno mnogi tako razmišljaju jer su kazne relativno blage. Da se kažnjava strože i da se to efikasno provodi - svi mi bi pjevali druge pjesme....

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,244
...Da se kažnjava strože i da se to efikasno provodi - svi mi bi pjevali druge pjesme....
Mi, mali, i pjevamo druge pjesme, jer se represija najlakše provodi na nama.
Zakon je ko paukova mreža: mali kukci se love, veliki prolaze kroz nju...

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
5,463
Sem i ja popeval ¨Ustani bane¨pak sem dobil po vuhima. Od onda samo ¨Potočić maleni¨i ¨U jednoj zimskoj noći gdje je visok brijeg¨. Ve se bana više nišče ni ne sjeti, a mogli bi popevati do mile volje. Ve su u modi Čavoglavi, a gda je trebalo na front onda su ti zapalili za Minhen. Takav smo mi narod. Samo ne znam kakve to veze ima sa centralnim grijanjem. :unsure:

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,244
Da kao što je @Axial naveo radi se o kroničnom neodržavanju mreže...
To jako zavisi o DP-u i lokalnoj Elektri. Ne velim da je pri nama idealno, ali mreža je dobro održavana, većina stupova je zamijenjena betonskima, prostor oko dalekovoda relativno očišćen (barem u mojem kraju)...

Glede ovoga da je u gradovima bolje: to je i logično jer je veća gustoća potrošača, mreža je relativno manja i kraća (za istu nazivnu snagu) pa je zato i jeftinija, većim dijelom kabelska (podzemna), pa je samim tim manje problema i troškova održavanja.

Postoji još jedna činjenica, koju se rijetko spominje: zelene idiotarije (koje neki zovu tranzicijom).
Naime, zadnjih par godina je izgrađeno dosta malih kućnih FN elektrana jer se forsira se zamjena energenata, naročito plina, EE-om, raste broj električnih autića...tak da je relativno puno porasla zimska potrošnja, tijekom razdoblja dok lokalne proizvodnje uglavnom nema, pa su naglo nastali veliki nesrazmjeri u kapacitetu postojeće distribucijske mreže. Njezino povećanje zahtijeva velike investicije i to je puno dugotrajniji proces, a znatno sporiji od rasta potrošnje.
Drugi je problem da radi silne energetske elektronike na mreži (od izmjenjivača kućne FNE, do zadnjeg punjača za telefon) jako raste harmoničko izobličenje napona i struja, pa to dodatno (neprimjetno) opterećuje sve dijelove prijenosnog sustava, odnosno stvara nezanemarive dodatne gubitke u distribucijskom sustavu (od vodova do transformatora).
Obzirom da je HEP vladina igračka, da ne velim kasica prasica (od 10Mlrd kn viška, spali su na državnu pomoć), još sve skupa i dobro funkcionira, obzirom da se ne sluša stručnjake, već uhljebljene (poslušne) "menaždere", koji ne razlikuju kW od kWh, ili MW od MJ ili MWh (sjetite se afere s plinom)...

Glede cijene struje: ona nemre niti treba biti socijalna kategorija. Sjetite se koliko plaćate telekomunikacijske usluge, a koliko EE-u godišnje.
Jedino s čim se ne slažem su velike privatne VE i FNE, umjesto da sve to drži HEP Proizvodnja, pa bi i proizvodna cijena EE bila znatno manja nego je sad. Realno, s naknadom za OIE svi mi financiramo ("dajemo poticaje") neke strance ili lokalne bogataše, umjesto da financiramo razvoj mreže.

Najnoviji postovi

Na vrh