Po toj logici mi koji imamo svoje šume mogli bi isto tako reći da oni koji nemaju šume - da su si sami za to krivi, jer eto nikada si nisu odvojili koji euro da si kupe svoju šumu. A svi znamo da tome uopće nije tako, jer ima tu puno faktora u igri.
Mi koji imamo svoje šume uopće nismo ljenčine i neradnici ako kupujemo drva iz šumarije po povlaštenoj cijeni. Jer i mi moramo platiti ta drva u šumariji kao i svi drugi. Pa kome se više isplati platiti dugometricu iz šumarije nego raditi svoju šumu neka plaća. A i raspolaganje privatnom imovnim ekskluzivno je pravo vlasnika imovine, pa to treba poštivati (slobodno raspolaganje privatnim vlasništvom je pravni temelj ove države). A izvala i loma ima i po državnim šumama jer i oni ne gospodare idealno (daleko od toga).
Pravo pitanje je da li bi uopće netko trebao dobivati povlaštenu cijenu za drva/struju/plin ili bilo što drugo....? Ako bi netko trebao - koje su to kategorije i zašto bi (što bi?) trebali ti ljudi dobiti po povlaštenim cijenama?
Evo ja imam prijedlog koji bi djelomično možda malo pomogao u 'pravednijoj' raspodjeli socijale. Svi znamo da na tržištu bolje ide bukva i grab a hrast ide slabije. Neka se po socijalnom kjluču za grijanje doma socijalno prodaje samo hrast. Isto tako je dobar za grijanje, ali je manje dobar za tržište. To bi bila kao nekakva privremena polumjera, a trajno se to može riješiti samo ukidanjem svih socijalnih davanja, svima.
Uvesti akciju- imaš šumu-vrati drva.
Evo, recimo, imaš svoju šumu i potrebno ti je deset kubika za grijanje. Moraš napraviti tih deset sebi i još deset 'potrebitima', iz svoje šume, iscjepati i složiti potrebitima njihov 'dio' - gdje pokažu prstom. A kako drugačije, nego dati punu uslugu?
Alternativna varijante - 'potrebite' pustiš u svoju šumu neka si sami slobodno naprave koliko procjene da im treba. Pitam se da li bi uopće bilo takvih, koji bi pristali na uvijete.....?
Sad već vidim postove koji će pisati da su neki njima tako došli u šumu raditi drva, a da in nisu niti zvali.......