• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
3,491
Pošto vozim drva iz svoje šume, a imam tzv opsesivno-kompulzivni poremećaj da iza mene u šumi mora ostat park, meni je bitno da drva svozim doma...i onda ih uredim (porežem i pokalam) i odmah složim u šupe...ove je sezone jedino milijarda smrdljivih martina u njima, tak da se 10% grijem na njih...
Pa trebali bi biti kalorični ja mislim

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,697
Ja kad god odem u sumariju V. Gorica nikad mi nitko nije rekel da nema drva. Sad kaj bude od drva, to bas nemres birati, ali nikad nije bilo da nema. Nikakvu vezu ni stelu nemam.
Budi sretan da imaš takve okolnosti. Da ne otvaram ponovo priču kako je oko mene, sve to naopako... rezultat je da "običan čovjek" ne može do tih drva i amen.

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
463
Kod mene dugometrica se može kupiti, samo treba čekati, a to znači treba se upisivati ranije da dobiješ na vrijeme. Ekipa koja radi drva za prodaju (režu, cjepaju i slažu na palete) ne mogu kupiti koliko bi mogli preraditi, ali za kućanstva kao mora biti (za sada). To je kao neka socijalna kategorija ali ima se pravo kupiti 10 m3 po kućanstvu godišnje. Možda najveću gužvu stvaraju ljudi koji svake godine to obavezno kupuju, pa onda preprodaju ista ta drva, nekako mi se čini da tek manji dio ljudi to položi u svojim pećima. Najbolji su oni koji cijelu godinu rade u šumi drva za prodaju, naručuju iz šumarije tih 10 kubika i onda još prime drva koja se dijele kao socijalna pomoć....

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,697
@Axial sve si dobro nacrtao. I, što smo sad ponovo otkrili. Sve u svemu smo tu lopov do lopova, nepošten do nepoštenog i svi oni jedni drugima drže ljestve. To je taj državni aparat koji je toliko raširen i pokvaren da je nepopravljiv. Na izborima se može zamijeniti desetak imena i prezimena, ili dvije tri strančice, ali ovu prikrivenu neman se nemože niti zagrebati, ni po površini. To su temelji našeg opstanka. To je samo jedna od duboko ukorijenjenih rak rana našega društva, tu nema lijeka.

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,326
ove je sezone jedino milijarda smrdljivih martina u njima, tak da se 10% grijem na njih...
Kod mene isto, svaki komad drveta moram dobro izudarati o beton.

Meni treba par m3 godišnje, tek toliko da malo smanjim račun za struju kad je najkritičnije.

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
463
@plus: sve je to relativno. Pravo pitanje je da li su ta drva zaista 'socijalna kategorija'? I što je uopće 'socijalna kategorija'? U ovom sistemu sa drvima mnogo toga se provlači kroz nekakvu socijalu a da nema nikakve veze sa time. Po meni najbolje bi bilo da sva šumarijska drva idu na dražbu, pa neka kupio onaj tko ponudi najviše. (Tu je sada opravdano pitanje da li bi to povećanje prihoda šumarija uopće osjetila, jer je to postala državna rupa bez dna). A ovako na mala vrata drva po povlaštenim cijenama idu van. Sa druge strane netko ima svoju vlastitu šumu (koju je kupio/nasljedio, dobio, nije bitno) a po ovom sistemu ispada da mu je možda povoljnije kupiti dugometricu u šumariji, a neka se privatna šuma deblja. Ili primjer: netko je uložio u tremoizolaciju svoje kuće pa troši manje energije ali kada imaš izvor jeftine energije izolirati se zapravo ekonomski uopće ne isplati - jer smanjenje potrošnje neće pokriti trošak fasade. Široko dijeljnje socijale tako dovodi do distorzija. Isto je i sa strujom i sa svakim drugim oblikom socijale koju država 'nesebično' daje. Socijala je u svojoj biti preraspodjela - uzima se onima koji imaju (ili svima pomalo) - a daje se odabranoj ekipi, o svemu odlučuju političari koji moraju u toj preraspodjeli vidjeti svoj osobni interes.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
7,156
Bravo, odlično detektiran još jedan problem...naime, ljudi koji imaju šumu tu oko mene kupuju drva od šumarije, a u njihovim šumama krš i lom (potiču bioraznolikost valjda). Lenčine, gnjusi, neradnici, koji onima bez šume uzimaju drva. Umjesto da nađu nekog u okolici da im iz njihove šume pokupi ogrijev i doveze doma, oni štopaju šumariju.

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
463
Po toj logici mi koji imamo svoje šume mogli bi isto tako reći da oni koji nemaju šume - da su si sami za to krivi, jer eto nikada si nisu odvojili koji euro da si kupe svoju šumu. A svi znamo da tome uopće nije tako, jer ima tu puno faktora u igri.

Mi koji imamo svoje šume uopće nismo ljenčine i neradnici ako kupujemo drva iz šumarije po povlaštenoj cijeni. Jer i mi moramo platiti ta drva u šumariji kao i svi drugi. Pa kome se više isplati platiti dugometricu iz šumarije nego raditi svoju šumu neka plaća. A i raspolaganje privatnom imovnim ekskluzivno je pravo vlasnika imovine, pa to treba poštivati (slobodno raspolaganje privatnim vlasništvom je pravni temelj ove države). A izvala i loma ima i po državnim šumama jer i oni ne gospodare idealno (daleko od toga).

Pravo pitanje je da li bi uopće netko trebao dobivati povlaštenu cijenu za drva/struju/plin ili bilo što drugo....? Ako bi netko trebao - koje su to kategorije i zašto bi (što bi?) trebali ti ljudi dobiti po povlaštenim cijenama?

Evo ja imam prijedlog koji bi djelomično možda malo pomogao u 'pravednijoj' raspodjeli socijale. Svi znamo da na tržištu bolje ide bukva i grab a hrast ide slabije. Neka se po socijalnom kjluču za grijanje doma socijalno prodaje samo hrast. Isto tako je dobar za grijanje, ali je manje dobar za tržište. To bi bila kao nekakva privremena polumjera, a trajno se to može riješiti samo ukidanjem svih socijalnih davanja, svima.

Uvesti akciju- imaš šumu-vrati drva.
Evo, recimo, imaš svoju šumu i potrebno ti je deset kubika za grijanje. Moraš napraviti tih deset sebi i još deset 'potrebitima', iz svoje šume, iscjepati i složiti potrebitima njihov 'dio' - gdje pokažu prstom. A kako drugačije, nego dati punu uslugu?
Alternativna varijante - 'potrebite' pustiš u svoju šumu neka si sami slobodno naprave koliko procjene da im treba. Pitam se da li bi uopće bilo takvih, koji bi pristali na uvijete.....? ;)
Sad već vidim postove koji će pisati da su neki njima tako došli u šumu raditi drva, a da in nisu niti zvali.......:giggle:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,317
Uvesti akciju- imaš šumu-vrati drva.
Sjećam se nekad davno akcije: "imaš kuću, vrati stan"...pa je bilo puno rastava tih godina...
Naravoučenije: nemre nas nitko zaj... :ROFLMAO:

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
463
Ma bilo je i rastava kada su postojale liste za dodjelu stanova po firmama......
Ne samo da nas nemre niko zaj..... nego nitko nemre raditi protiv nas - koliko mi možemo raditi protiv samih sebe.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
7,156
onda jednostavno zabranit prodaju kućanstvima, reć tko vas j... pa sve dat u industriju...što opet nebi bilo ni tak loše, zagrijavat cijelo selo nekakvom mini toplanom...bilo bi čak i rentabilnije, a i nova radna mjesta na naše prijatelje iz Nepala bi se otvorila...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,697
@Axial u sve me uvrsti ali nemoj u socijalne slučajeve. Drva kupujem na tržištu, preko oglasnika, ne molim za njih niti ih dobivam po milosti nečijoj.

Ljut sam na Hrvatske šumare jer igraju prljavo, najprljavije moguće, osjetio sam to na vlastitoj grbači... ne budem ponavljao priču.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,237
@Axial,ak sam te dobro skužil,ti imaš svoju šumu,imaš lovu pa shodno tome imaš i prioritet na kvalitetna drva iz šumarije. Ostali se budu grijali ak se nekome zdigne pa dobe socijalni otpad po cijeni ko i ti prvu klasu. Ak si ti nasljedil ,kupil šumu,nebitno,nisu ni ovi bez šume čohali jajca cijeli život. Nisu se svi rodili sa 100 hektara zemlje i 3 traktora na gruntu. Mi neki smo orali z kravicama. I sad bi ti morao imati prioritet na šumariji 😡

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,155
Mi smo isto višemetricu pilili na metar zbog manjka mjesta na dvorištu...ovak sam složil u kraj i 2,5 metra visoko
Mogu se i kratka slagati na tu visinu. Do donjeg ruba rešetkajtog nosača je 267 cm. Složeno početkom kolovoza 2016.

15. rujna, iznenađenje.

slijedeći dan su drva dobila osiguranje.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
9,155
Vezanje daski drotom je zahtjevalo više ljudi pa sam umjesto drota kasnije koristil navojne šipke M8. To je omogućilo da sam mogel sam staviti daske i složiti prvo jedan pa onda drugi i na kraju treći red.

Granje nisam na kratko pilil u šumi, nego vozil doma do 3 m duljine i pili u ovoj improviziranoj napravi. Ručice su od prikolice.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,431
Može i više, ja videl na svoje oči. Dole stoji teži, na lojtri lakši.... nažalost oboje su pokojni ali (nisam dugo bil) vjerujem da su ta drva još uvijek tam. Čekaju peč....

Meni se to slaganje u extremne visine ne dopada. U podrumu ispiljena na kratko slažem do stropa i kad treba skinuti problemi. Ja još nekak, ali ostali nikak pa kad se malko obruši moji prsti najebu.
A o cjepkama na 2 i pol metra neču ni razmišljati koja muka ih je gore zdizati, sa prikolice ide ali treba ih i spustiti.... moja su na blizu 2 i problemi kod piljenja.
Naravno, kak veli @ZGseljak za silu je vrag i muhe kosal...

Axial

Dobro znana faca
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
463
@Axial u sve me uvrsti ali nemoj u socijalne slučajeve. Drva kupujem na tržištu, preko oglasnika, ne molim za njih niti ih dobivam po milosti nečijoj.

Ljut sam na Hrvatske šumare jer igraju prljavo, najprljavije moguće, osjetio sam to na vlastitoj grbači... ne budem ponavljao priču.
Ti bi možda mogao riješiti svoj problem nabave dugometrice na način da pokušaš nabaviti u nekoj drugoj šumariji, pa nije tvoja lokalna šumarija jedina u državi..... Znam za lokalni slučaj čovijeka koji uredno kupuje dugometricu ne u našoj lokalnoj, nego u daljoj šumariji. Prijevoz si ionako sam plaćaš i organiziraš, ali mislim da bi se isplatilo. Jer je to dosta jeftinije nego kada se kupuje metrica. Naravno treba imati mjesta gdje će se istovariti klade, piliti i slagati.

Što se tiče socijale ja pišem općenito kako ja to vidim. Nemam pojma tko prima a tko ne prima, i to zapravo nije bitno. Jer svi oni koji primaju bilo što od države nisu to sami sebi dodjelili nego takva su pravila igre. Ja se zalažem da svi plaćamo ono što trošimo u realnim okvirima, jer poticanja bilo koje vrste uvijek vode u nepravdu za one druge koji to ne mogu ostvariti. Evo, sada, ovdje nepravedno je prema tebi koji ne možeš nabaviti dugometricu i moraš platiti puno više da bi se grijao.

Najnoviji postovi

Na vrh