• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centrometal-kombinirani kotlovi i na drvo

• Temu pokrenuo marin-solin
  • Datum prvog posta

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Svi vi koji pišete da imate 5 i 10 godina garancije možete ju zakačit mačku o rep ako nemate ugrađen miš ventil i termo zaštitu. U dućanu vam lupe garanciju ali kad dođe majstor ne bude prošlo.
Ja sam ugradio zaštitu i kad sam došao sa majstorom u dućanu nisu znali šta to je dok im majstor nije pokazao u katalogu. Prodavač je rekao da on još nikada nije prodao nijednu i sjetio se da ima komad negdje u skladištu jer je kolgi vratio jedan majstor jer je stranci bilo preskupo. ¸Pričamo o dućanu sa najviše prometa u Karlovcu.Uglavnom nitko to ne stavlja jer svi šparaju. Svi riktaju sistem da baci vodu na sigurnjak koji se otvara tek na 3 bara i nakon par puta voli zaštekat.
Centrometal peć je svaštara tj. Katica za sve, sve guta, nije zatjevna za dimnjak, drva mogu bit do 20% vlage i jeftina je. Da se razumijemo i ja ju imam jer sam ju dobio sa dobrim popustom za Bosch i WV Term nisam imao dobar dimnjak.
Nemojte pisat da su Viadrus, Buderus isti, glupost. Je ista firma, nisu iste tvornice i nisu isti materijali. Viadrus je peć za ugljen to šta se prodaje kod nas za drva je drugi par cipela. Općenito gusane peći nisu za drva.

Tko hoće dobru peć na drva uzet će WV Term Stadler) ili Bosch 2000.

Posljednje uređivanje:

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Susjed mi ima Buderus i za manje od dvije godine mu je pukao jedan članak, priznata mu je bila garancija bez ikakvog natezanja. Peć je ugradio ovlašteni serviser, miš ventil ima ali nema termo zaštitu. Inače je dobio garanciju od svega 2 godine na peć.
@hele, ako si gledao presjek buderusa i viadrusa onda i laik vidi da je odlijevak od buderusa tanji od viadrusa. Buderus na mjestima ima svega 3mm dok viadrus nema nigdje ispod 5 mm, to je ono šta sam ja vidio vlastitim očima. Zašto je to tako nemam pojma ali me je neugodno iznenadilo. Očito je ostalo samo ime a kvaliteta je stavljena u drugi plan.

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Za termozastitu sam pricao kod Centrometala, za ostale marke ne znam.
Kad se isto ljudi zale da im se kvare peci a pumpe im se pale na 30-40 stupnjeva, ne mora nista bit al joj sigurno smanjuje vijek trajanja, nije nis ventil bezveze.
Pa bolje da ima tanji lim, ima brzi odaziv, ako se kuri na drva. Daleko je Buderus od onoga sta je bio iako je vjerojatno materijal kvalitetniji nego kod Viadrusa. Pec je zahtjevna, trazi drva do 15% vlage i jako dobar dimnjak. Mislim da je wv term ostao najblize staroj kvaliteti.
Vecinu tih peci sta se kod nas prodaje se u EU ne smije prodavat a pogotovo bez puffera.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,349
Tako je spojeno kod mene, i sam sam spojio, bez majstora, i već radi 6 godinu.
Pumpa P1 se pali samo kad je temperatura vode prešla 60°C. Pumpa P2 se pali preko timera kod loženja na drvima, znači radi od 15-00h. U ujutro kad ustanemo, timer aktivira pumpu P2 od 6 do 6.30, termostat T1 pali pumpu P1 i grijemo se pola sata, taman za kavicu prije posla. Kod loženja lož uljem pali se automatski prilikom pokretanja plamenika i gasi se nakon 3 min prestanka rada plamenika. Kad temperatura povratnog voda je viša od 60° gasi se ta pumpa P2. Tako da kotao nema temp šokova i nema kondenzacije.
Temperatura radijatorskog grijanja je od 60° do 70°C na drva, a na lož ulje je manja.
Prilikom potpale vatre, temperatura je oko 50°C tako da radna temp dosiže u roku od 10 min.
I kod mene je montirana temp zaštita kotla....:)

Posljednje uređivanje:

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004
-- niti jedna peć nije vječna, mom bratu je na Vijadrusu otišao zadnji članak (onaj nasuprot vratima) jednostavno je procurio na djelu ložišta, navodno od toga da se prilikom loženja drvetom udara u njega, kupio je novu peć isto Vijadrus a taj novi model ima na tom dijelu nekakve "bradavice" izbočenja, izgleda da su shvatili problem,, a upravo taj zadnji članak košta više od pola nove peći,,

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Jedino u toj temi mi je pretaživač pronašel da se spominje diavolina pa da je malo oživim.

Htel sam danas kupiti diavolinu za čićenje špareta za centralno i dimnjaka od smole i čađi. Nije bilo ni u jednoj trgovini kod mene, ali su mi ponudili druga sredstva: i

U drugom je 270 g.
Ako netko ima iskustva s nekim od tih sredstava, bil bih zahvalan ako ih podijeli ovdje na forumu.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,349
I ja sam imao problema sa smolom i curenjem vode iz kotla, ali to je bilo davno.
Sad koristim samo suha drva od godinu dana i radi sve bez problema...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Kurim suha drva, ali bilo je godina kad nisu bila baš suha. Mislil sam pokušati tu staru smolu skinuti. Dimnjak je šidel fi 130 i u početku je čišćen kefom fi 130. Nakon samo jedne sezone loženja sa lošim drvima, moral sam kupiti kefu fi 120 jer je fi 130 postala prevelika.

Ako se more, htel bih to malo popraviti. Dodatni problem je taj da je za moj šparet predviđen dimnjak fi 16. Na sreću dimnjak je oko 8 m iznad priključka pa to djelomično rješava probleme. Mislim da je trenutno nalovljena smola idealna podloga za dodatno smanjenje promjera dimnjaka. Čital sam da je diavolina dosta efikasna i za kotel i za dimnjak.

Evo, nastojal sam obrazložiti problem i ako netko ima iskustva s navedenim sredstvima, zavalan sam za informaciju.
Kak bi trebalo nekaj napraviti, većina nas zna, ali nekad je situacija drukčija pa se nekaj napravi i onak kak ne bi trebalo. :(

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Ja imam jedan mali dimnjak koji isto smoli .
Godinama se nakupljao taj sloj koji je kao katran , mehanički totalno nemoguće za očistiti .
Pokušao sam ga zapaliti a ni to nisam uspio u potpunosti nego samo u donjem dijelu a u njega sam gurnuo dizel gorionik od 30tak kw.
Kasnije sam uspio dosta toga skinuti po sistemu da uključim gorionik na minut i onda nabubri od temperature pa to skinem četkom , i onda tako nekoliko puta jer nisam smio dugo da držim gorionik uključen iz straha pregrijavanja i pucanja odžaka

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Paljenje dimnjaka ne dolazi u obzir.

Za diavolinu sam pronašel samo dobre preporuke korisnika, a kaj se tiče izgaranja prema uputama čak smanjuje mogućnost zapaljenja dimnjaka.

Evo dvije friške slikice ložišta. Nisu baš kvalitetne, ali može se vidjeti da su vrata s unutarnje strane svjetlo siva, a ložište baš i nije. Na jednoj se malo vidi termometar temperature vode u kotlu. Vertikalno gore je 60°C, a trenutno je blizu 70°C.

Pronašel sam na netu još dva sredstva, prah i tekučinu:

turke

Član
Tu od
8 Pro 2014
Poruka
98
Jedino u toj temi mi je pretaživač pronašel da se spominje diavolina pa da je malo oživim.

Htel sam danas kupiti diavolinu za čićenje špareta za centralno i dimnjaka od smole i čađi. Nije bilo ni u jednoj trgovini kod mene, ali su mi ponudili druga sredstva: i

U drugom je 270 g.
Ako netko ima iskustva s nekim od tih sredstava, bil bih zahvalan ako ih podijeli ovdje na forumu.
Za ovo drugo sredstvo . To moji doma koriste prije čišćenja dimnjaka . Vele da se dosta lakše očisti .

Najnoviji postovi

Na vrh