• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Češnjak / bijeli luk

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
pozz,poljevao sam travu drugi put u češnjaku al sa goldom kad je češnjak imao 4 lista malo ga je opeklo al nije svu travu uklonilo pa nez sta sad dali ima jos nesto ili,(al trava samo na jednom mjestu)
Čudno da ti još nitko odgovorio nije??? GOLD kao herbicid?? nikad čuo, postoji DUAL i PRIMEXTRA gold, ovaj prvi ide u češnjaku ali najkasnije dok je vrh izdanka ispod površine tla, ovaj drugi nikako. Kad je ćešnjak iznikao i uskolisni korovi također, ide FUSILADE FORTE.
Toliko..nadam se da pod travom misliš na uskolisni korov a ne sve korove.

Dal vam nice cesnjak?
Niće ali jako sramežljivo..

Prilozi

• WP_20141204_002.jpg
    WP_20141204_002.jpg
    78.8 KB · Pregleda: 180
Posljednje uređivanje od moderatora:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
A šta ti je ono lijevo od češnjaka?

@jopo mtk, jesi li mislio možda na Goal?On se koristi u luku i bijelom luku i prije i poslije nicanja,može napraviti opekotine.Njime se šprica po suncu, ako pada kiša onda bar dva dana nakon kiše ako je kultura vani kako bi biljka uspijela povratiti voštanu prevlaku koja ju štiti.Time se opekotine smanjuju.
Neznam koja je temperatura zraka bila za vrijeme primjene,ali i to utječe na efikasnost herbicida. A i visina primjenjene doze nakon nicanja korova.

PS.

Svi koji u lukovima koriste Goal,mogu ako imaju prilike otići u Mađarsku uzeti Galigan.. Potpuno ista količina iste aktivne tvari, a dvijesto kuna po litri jeftinije.

Posljednje uređivanje:

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
@johabica, ak pogodiš šta je, dodjem besplatno postavit ono...za ono..

Mateuss

Član
Tu od
9 Lis 2012
Poruka
467
Ja sam tek prije par dana malo zasadio što sam dobio od Gorana kasnio cijeli mjesec dana sa sadnjom.
Sada sam sadio jedan red bijeli luk a jedan red majski srebrenac i tako redom i vidjeti kako se ponaša.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
@bhorv,ne pada mi na pamet ništa pametnoga.
Jedino bedastoča Dual Gold. Zašt bedastoča? Znaš, jel?

Ajd,predajem se, ti mi reci.

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
634
Čudno da ti još nitko odgovorio nije??? GOLD kao herbicid??

Je, cak je dvije stranice prije svog posta trebao procitat i imao bi odgovor.

Ja sam tek prije par dana malo zasadio

I bolje da je tako na ovako toplu godinu...

Svi koji u lukovima koriste Goal,mogu ako imaju prilike otići u Mađarsku uzeti Galigan.. Potpuno ista količina iste aktivne tvari, a dvijesto kuna po litri jeftinije.

Jel se prodaje Galigan i kod nas? Litra Goala je oko 400kn, a Galigan je onda svega 200 u Madjarskoj?
Meni je puno i litra ali svejedno...

Osim Goala i F. Fortea, i Lontrel dolazi u obzir kao selektivni herbicid. (U eko proizvodnji ocat, 5-6 puta u vegetaciji)
Goal jedini (?) od njih ima rezidualno djelovanje, logicno ga je koristiti prvog. Inace ide 1l-1,5l/ha ali bolje je taj litar podjeliti u 3-4 aplikacije, koristeci kakav biostimulator da ne naskodi luku. F. Forte bi koristio zadnjeg od njih, djeluje na dosta visoke korove, moze u travnju ili svibnju slobodno. Izmedju njih Lontrel...

Ali najcesce nista od toga, nožić u ruke i plijevljenje. Ako su redovi precizno i razmakom jednoliko posadjeni onda nakon prolazenja "biciklom" (ili kako god tko zove onaj rucni alat za kidanje korova) i ne ostane puno...
"Itp" je napravio za traktor takav alat ali ja mu ne vjerujem da je bas precizan s njim :icon_weed:
NHF Ante :drink:

Posljednje uređivanje:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
A ne, nije Galigan dvijesto kuna.
Bil je tristo osamdeset, a kod nas naši distributeri tražili oko šesto za Goal. Mi međimurci smo malo blentavi pa nam stavljaju cijene kako im padne na pamet.vAko je kod tebe jeftinije onda neke razlike i nema,valjda su se vaši spustili na zemlju.Ja ga prošle godne nisam uzimala,imala sam nešto stare zalihe, a prije nicanja sam koristila Afolon, pa možda više nisam u toku. Sory.

Je,dobar ja Lontrel,ali propušta lobodu. Zato se može kombinirati Lontrel i Pardner - po meni Pardner ide bolje u fazi prvog pravog lista,pa čak i kličnog od Goala - na klični Goal nesmije niti u najnižoj split dozi,na prvi pravi može u splitu 0,3l/ha na tri - četiri dana razmaka - a Pardner je bio zapravo najjeftiniji,oko sto pedeset kuna pred par godina, sada neznam, nisam pratila,on bude lobodu u odmakloj fazi uništio.Doze se više ne sjećam,ali mislim da sam ga oko litre,malo više na h.Dobar je korektiv - neznam što još širokolisno suzbija,ali se može pogledati koga zanima.Ja sam imala problem jer mi je zbog suše Goal propustio lobodu i ambroziju jedne davne godine u luku iz sjemena,a bilo u fazi kličnog lista,i sa ta dva sam to riješila. Samo sam sa Lontrelom čekala dok luk nije porastao. Lontrel je bio skup,a Pardner je u ono vrijeme bio 120 kn,i imao je registraciju samo za kukuruz,ne i za luk. Ima li je danas za luk pojma nemam. Njega mi ga nije jedan dr fitopatolog preporučio, nebih niti znala da ide u luku.

independent

Član
Tu od
17 Pro 2012
Poruka
161
Nažalost PARDNER nema dozvolu nigdje , pa ni u kukuruzu. Vjerojatno je izbačen iz proizvodnje.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Nemaš brige - ima u Mađarskoj.

Ma to ti oni malo zajebavaju narod - malo nešt dozvoljeno,malo nije.Kako tko koga u nekim parlamentima potplati.....bio tako Afolon zabranjen pa nakon godui dvije povučena zabrana.Dok proizvođać nije pristao povisiti mu cijenu i izjednačiti ga cienovno po jedinici površine sa drugim herbicidima. Jer je bio sto posto jeftiniji prije zabrane upotrebe. A bio registriran u krumpiru,kukuruzu,grahu, grašku,luku,mrkvi,peršunu,celeru,pastrnjaku,mogao si ga u zelju prije presadnje,karfiolu.brokuli,paradajzu,ma svim srodnim kulturama - tri četvrtine povrća je pokrivao - a trošak dvijesto pedeset kuna po hektaru bio.I pokrivao sav iole bitniji spektar korova. A drugi herbicidi bili četristo pedeset - petsto kuna po hektaru.
E,sad je i on četristo pedeset po ha,i sad može.

Inače,za one koji neznaju, sprema se zabrana upotrebe glifosata.
Za one koji im oće doskočiti i dalje jeftino totalno suzbijati korove mogu vako - rastopiš u vodi ureju - trideset kila za tristo litara vode,može i više ureje - i pošpricaš.Za jarkog vrućeg sunca. Ako nema sunca,može i bez.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Pa je,to bi onda bilo onako kako su Mujo,Haso i Suljo kopali kanal i polagali podzemni kabel za telefon. Mujo kopao, Haso zagrtao,a išao neki prolaznik i pitao ih što to rade. A polažemo podzemni kabel za telefon - veli Haso.Pa kako - pitao čovjek, - Mujo kopa kanal, ti ga zagrčeš, a gdje vam je kabel? Kabel polaže Suljo,ali on je na bolovanju.

CAPO ZG

Član
Tu od
20 Kol 2013
Poruka
357
dobar heheheheh

Jeste pročavali kako kinezi uzgajaju češnjak , išao sam malo istraživati sade da ko pšenicu na širinu folije i to prozirne gdje on kako raste probija foliju a korov ga ne prati dali je iko probao na takav nači uzgojiti češnjak!
znam da su uvjeti kod njih drugači , znam da su neki pričali da bi to zadržavalo previše vlage i izazvalo možda truljenje sjemena ALI dali je netko to probao !:icon_e_wink:

Posljednje uređivanje od moderatora:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Nije, ali ti ideja nije loša.

Ups,ima jedna mana - korov će ispod prozirne folije sigurno niknuti,a onda će nadizati foliju,hm....sada mi se i ne čini to kao dobra ideja.

kresoklc

Član
Tu od
24 Ruj 2012
Poruka
90
http://www.samco.ie/ jutjubajte samco. Naime radi se o razgradivoj foliji koja se koristi npr za sadnju kukuruza u predjelima gdje klima nije toliko ljubazna kao kod nas, time se postiže ranija sadnja tj podizanje temp. tla što produžuje klimatski ograničenu vegetaciju npr kukuruza.Kukuruz kako raste probije foliju.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
I netko stavlja ovo čudo u zemlju? Polimeri koji se tope u zemlji? Super, idući korak - uništavanje korova selektivnim zračenjem.

jopo mtk

Član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
67
pozdrav,zanima me sto se cesnjaka tice zastita da li ga stalno treba zasticivat ili,,znaci plemenjaca itd

Na vrh