• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Češnjak / bijeli luk

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
620
Za 20ak dana bi trebao, koliko ja znam. U Rami se doduše vadi sredinom, krajem kolovoza.

Zanimljivost te vrste je njena trajnost. Iako je trajnost češnjaka rane vrste najkraca, pa onda srednjeranih jesenskih vrsta, te najduza kod kasnih proljetnih, trajnost ove kasne (ramskog) cesnjaka je dosta kratka. Vec pocetkom sijecnja bude u losem stanju, iako se izvadi krajem kolovoza. Dakle svega 4 mjeseca. Znam da ce se neki klet da može cijelu godinu ali daleko je to od istine, bar u "normalnim" uvjetima skladištenja.
I inače vrste sa tvrdom stabljikom imaju kraću trajnost, od 3-6 mjeseci...
 

homervangogh

Novi član
Tu od
13 Svi 2013
Poruka
6
Trebam info, dakle mislim brati cesnjak u subotu, i danas sam otisao na polje nakon tjedan dana, cini se da me je poharala hrdja - ima li sada kakve koristi ista radili, i da li ce imati utjecaja na glavice, odnosno mogu li se koristiti kao sjeme za slijedecu godinu?
 

homervangogh

Novi član
Tu od
13 Svi 2013
Poruka
6
okej okej, žanje :)))) zezam se

gorane, hvala puno na informaciji, pao mi je kamen sa srca, jučer sam dobio slom živaca, i to se sve dogodilo u tjedan dana - naime, tada je izgledao super...
 

CAPO ZG

Član
Tu od
20 Kol 2013
Poruka
360
Pozdrav svima, i zahvala onima :) koje sam davio da bi nešto naučio češnjak je vani i u sušari je ja kao laik i početnik sam pre pre zadovoljan urodom, nije puno ali čovjeka veseli ! tnx
 

mare

Član
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
65
Dali ste zadovoljni urodom? Kod mene na posadenih 40 kg izvadeno cca 250 kg i nije nesto
 

ninci

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
206
Jel ima netko i koliko bi koštalo cca 1 kg (jel, treba mi za vlastite potrebe, za posaditi jednu, dvije gredice, vjerujem da je za to jedna kila dosta?) domaćeg kontinentalnog jesenskog češnjaka, za posaditi?!
 

bhorv

Dobro znana faca
Premium
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,655
Imam ja, pošalji mi na pp svoju adresu i broj kioska na koji ti dodje paket, jer to je najjeftinija dostava..imaju svoj original paket od tiska, i preuzmeš ga na tom kisoku. Češnjak gratis platiš poštarinu oko 15 kn. Evo kako izgleda..bez iakakve kemije..
 

Prilozi

  • WP_20140709_004.jpg
    WP_20140709_004.jpg
    82.2 KB · Pregleda: 153
Posljednje uređivanje:

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
620
1:6,25. Pa dobro je, ne mozes se obogatit s 40 kila.


Nije dobro cak su i Brazilci ostvarili sinoc 1:7. :)




Jel' zna itko koja je ovo vrsta?

Po meni je to srpski češnjak, bar se tako naziva u žargonu nas koji smo dugo u češnjaku. Premalo cesnjeva ima, prinos koji si ostvarila je gotovo i maksimalan na toj vrsti. Od kada sadite tu vrstu?

Nema tu velikog mudrovanja, broj cesnjeva je odlucujuci za prinos po kilogramu. Dakako, umanji se za eventualne gubitke u proizvodnji ali to je otprilike to...

Par slika mog češnjaka;

Rani;



Srednjerani;
 

mare

Član
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
65
Jel mi vjerujes da nemam pojma koliko cesnjeva u prosjeku ima :-( sramota !!Idem to odmah ispraviti
 

kornison

Član
Tu od
7 Kol 2011
Poruka
100
To je teško reći, ali prema viđenome ako bude mnogo sunca, mislim da će tjedan dana biti dovoljno da još ostane u zemlji, nemamo sliku glavice, a nije mi jasno zašto je tako povaljan, a zelen. Uglavnom nepisano pravilo je da se vadi kada još trećina lista ostane zelena.
 

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
620
Jel mi vjerujes da nemam pojma koliko cesnjeva u prosjeku ima :-( sramota !!Idem to odmah ispraviti

Evo da ti odgovorim ovdje jer cesta je zabluda to oko vrsta. Ta tvoja nije Bosut kako si mi napisala, koji joj je tocno naziv ne znam ali ga mi poznajemo pod imenom "srpski" :) Vecinom se sadi u Bijeljini a i u nasoj Slavoniji je dosta rasiren. Vrsta je to koja se bas iz Bijeljine dosta svercala u RH u nedostatku domaćeg češnjaka i to je katastrofa jer imamo mi (a i susjedi) puno boljih vrsta.
Da je to bio Bosut nitko se ne bi zalio. Bosut je jako dobar, čini mi se da je Demetra (ili mu kolega) dao slike presjeka glavice i na njima se to dobro vidi. Bosut ima 11 cesnjeva i okrugle je i kompaktne glavice. Kod tvoje vrste su razlike u broju cesnjeva prevelike, neki imaju samo 2-3 cesnja. Cak i da se svake godne biraju glavice sa 10ak cesnjeva opet ce dogodine bit tih "srcolikih". To mu je mana, mali broj cesnjeva i česti nepravilni, srcoliki izgled. Jedno vrijeme se ta srcolikost isticala kao osobina domaćeg cesnjaka, sto je glupost naravno. A budući se do sada već previše raširila kod nas, postao je i problem jer trgovački lanci neće ni da čuju za takav izgled glavica. Na veletrznicama bi još i solidno prošla, šteta sto sve manje ljudi prodaje na taj način. (Mislim da trenutno nema veletrznice u RH na kojoj je češnjak ispod 20-22kn/kg i to je odlično).
Od prednosti joj je po meni to sto je najbolja jesenska vrsta za pletenje a vidim da ni tebi to nije strano. :) Zato sadi je i dalje ako ti je to bitnije od dobrog prinosa, biraj glavice sa većim brojem cesnjeva, bez obzira na veličinu, dogodine ce prinos biti samo bolji.
A neće valjda i 3. godina zaredom biti pretjerano kisovita, tako da i tu može biti samo bolje...
 

mare

Član
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
65
Da,naravno da cu ga i dalje saditi jer ima i on svoje prednosti tj svoje kupce a i ove godine smo pametniji...prvi macici se u vodu bacaju
 
P

perokt

Guest
Lijep pozdrav svima
Pratim ovu temu zadnjih godinu dana i od 9 mj. lani pokušavam uzgojiti češnjak ali mi baš ne uspijeva. Ovo su slike proljetnog koji je do prije 20- ak dana bio u redu i onda počeo propadati a tako je završio i jesenjski. Sadni materijal odličan ali puno vlage,korova i nedovoljna zaštita čega sam svijestan. Nedostatak vremena. Volio bih da mi date svoje mišljenje jeli je to samo zbog previše korova ili pjege ukazuju na plemenjaču ili nešto drugo.


evo i slike
 

Prilozi

  • S5036883.jpg
    S5036883.jpg
    66.1 KB · Pregleda: 152
  • S5036875.jpg
    S5036875.jpg
    47.3 KB · Pregleda: 153
  • S5036868.jpg
    S5036868.jpg
    53.8 KB · Pregleda: 148
  • S5036861 - kopija.jpg
    S5036861 - kopija.jpg
    54.6 KB · Pregleda: 145
Posljednje uređivanje od moderatora:

zagorjerules

Član
Tu od
27 Lip 2012
Poruka
57


Ekipa pozdrav!
Malo me duže nije bilo, bilo je posla oko vađenja i spremanja, i kaj je najbitnije, zadovoljni smo. Ovo kaj vidite je rezultat posađenih 40kg, a ukupan prinos još nemam(cca 300kg) jer je na sušenju sa stabljikama, znači nismo ga odvajali od stabljika nego se sve zajedno suši. Moje pitanje je da li je to u redu da se tako suši ili stabljike treba odvojiti?? Hvala
 

Najnoviji postovi

Na vrh