Jučer sam prvi puta u dućanu kupila čičoku i spremila je za ručak, i moram reći da sam ugodno iznenađena rezultatom.
Iako je bila sastavni dio jednog čušpajza sa nešto piletine, aroma je bila nevjerojatna, a pojačala se protokom vremena koje je ostatak u loncu proveo u frižideru, i mišljenja sam i odluke da će od sada to bit neizostavno povrće u mojoj kuhinji.
Pošto sam kupila relativno sitne gomolje, odlučila sam ih najprije skuhati neoguljene pa ih oguliti nakon kuhanja - što je bio pun pogodak, kožica se lako skidala - a onda ih propasirati i dodati ostalome povrću.
Ima li kakvog saznanja o ovoj biljci?
Po slikama na netu vidim da je to zapravo nekavo cvijeće, sjećam se da ga je moja baka imala u vrtu u vrijeme dok sam bila curica (predpostavljam, mislim da se ne varam).
Isto sam tako naišla i na informaciju da je ima u bijeloj boji gomolja (kakvu sam i ja kupila), kao i u crvenoj, pa me zanima ima li razlike u aromi ili kulinarskoj primjeni.
U svakom slučaju, to je biljka koja će se naći na mojoj okućnici jer joj cijena gomolja i nije niska.
Imamo li na forumu kakvih saznanja o proizvodnji, vremenu sadnje, načinu uzgoja, potencijalnom prinosu?