breza kaže:
ma pusti muljatori,ta ista amerika teško da će kilu izvesti,jer im treba za etanol jer imaju u planu umješavat čak 70% etanola u benzin
hmmmm tu bi se o americi dalo raspravljat u nedogled, samo da kažem da oni imaju sve manje obradivih površina, naime veliki dio površina u sad-u se gubi eolskom erozijom iliti erozijom vjetrom, i sve ama baš sve statistike idu u smjeru da če za 20 godina amerika iz nejvečeg izvoznika hrane postati največi uvoznik hrane :!: :!: :!: :!: :!: to potkrepljuju i znanstvenici svi, naime sa svakom tonom prinosa gubi se 24 tone plodnog tla, na mnogo područja su več došli to pedološkog sloja C i tu više tla nema, moram pronač slike gdje se ljepo vidi totalno prazno mjesto i napuštene kuče, sve je postalo pustinja (ne radi se o arizoni ili texasu il tak nečem), a prije toga je bila poljoprivreda za pamčenje, zato ameri lifraju pare u argentinu (tamo traktorist ima plaču ko naši ministri), to je njihova druga oranica, e sad to je prividno sa gorivom, nisu oni glupi da cjelom svjetu razglase da idu ka svom kraju nego eto rade gorivo (u jednom manjem djelu da).
al ajmo o našim kukuruzima, jakšinić lifra cjene dolje i to jako , kukuruz če najviše plačat po 80 lipa, naša zadruga ruši na 50 lipa, a to vizuelno mogu potkrijepit da su donekle u pravu time , prošli tjedan vozim se ja bjelovar, đurđevac, koprivnica, ludbreg, varaždin, čakovec, pa u zagorje, prema zagrebu , vrbovec pa doma, majko božja mogao sam na ruke prebrojit strnjake i livade, SVE JE KUKURUZ, ALI APSOLUTNO SVE, a to su vidjeli i oni i tu oni imaju šansu.
sad če netko spomenit skladištenje , cjenu na prolječe, kukuruz je gadne kultura za skladištenje, tu isplativosti nema.
ja bih volio da mene netko demantira sa argumentima i onim bajkovitim ugovorima od 1,6kn za kilu kukuruza i o tome kak se na kukuruzu dade zaradit, moj susjed ima 100 ha kukuruza i veli prošle godine kad je sve sračunao nije mu ostalo ništa od kukuruza, a sa neznam točno kolko uljane repice mu je ostalo čistoga 50000kn