• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

cijena kukuruza 2008

A

Alen

Guest
bogec kaže:
pa odu u trgovine i u mlinove i najskuplje češ stočno nač po 1kn sa pdv, ustvari neznam kak je po trgovinama u samom gradu ali tu je tako, jakšinić ima cjenu od 1kn

ja mislim da ja imam najjeftinju i nejefikasniju ishranu stoke, a to su več svi valjd skužili u proteklih godinu dana, a bogami i prinose imam malo žešće tako da se ja uopče ne bunim, meni je tak svejedno kolko če šta koštat, ja zaradu imam :!:
uh ne smijem se hvalit puno :shock: da me neko ne zacopra :shock:

ALENE a pošto ti plačaš stočno

1.20 kn gašpar...... 1.10 kn prerada.... 1 kn euroalfa

Ma mislim na gnojidbu špric i ostale bakarače.... Za moj pojam malo previše se baca love za to....

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Zemlju treba obrađivati prije svega glavom, da bi povećao prinose. Šta vrijedi bacati umjetnog hrpe ako je ph recimo 4? Imao sam takvu pa jako dobro znam. Na takvim zemljama kukuruz uspjeva, a recite mi kakav bi bio uz primjenu istih količina mineralnog gnojiva i 10 tona kalcija na hektar?
Zelena gnojidba ako nema stajnjaka uvelike pomaže, četo preoravanje isto tako. Oni tamo što tumače da zemlju ne treba orati, da je to zastarjela i skupa tehnologija, neka se zapitaju zašto proizvođači šečerne repe u podravini mogu imati prinose čak i 100 tona po hektaru čiste repe.
Ako zemlji niste spremni biti sluge, nemojte se ni primati tog posla.

S

seljaček

Guest
Bogec ako ti proizvedeš kukuruz po 1,10 kn/kg a tržišna cijena je 0,80kn/kg i ti isto tako gubiš 0,30 kn/kg samo toga nisi svjestan jer ti u kalkulaciju smjese ili sl. možeš uračunat 0,80 kn kukuruz a ne onoliko koliko on stvarno tebe košta tako da tvoja izjava da niska cijena kukuruza paše stočarima ne stoji. Niska cijena paše samo švercerima i muljatorima kao što su dobro poznati ugledni robni proizvođači iz BBŽ i KKŽ da ih ne imenujem ,a to nisu stočari jar svaki pravi stočar iza svoje proizvodnje ima i proizvodnju hrane za svoju stoku. USPUT JEDNO PITANJE : ZAŠTO JE NORMALNO DA POSKUPI GNOJIVO , GORIVO, PLIN, STRUJA, TEHNOSTROJ PRIKOLICA, TRAKTORI, ZEMLJIŠTA, VODNA NAKNADA, PODIŽE SE OSNOVICA ZA OBRAČUN MIR. I ZDRAVSTVENOG ITD ALI KAD NETKO HOČE VEČU (ADEKVATNU ULAGANJU) CIJENU KUKURUZA NASTAJU PROBLEMI? HVALA svima koji argumentirano odgovore. Ja još uvijek vjerujem da se cijena formira prema ulaganju u neki proizvod a ne kako paše nekim nazovi stočarima, u zadnjoj rečenici bogec i sl.su izuzeti.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Ja ću probati odgovoriti. Zato što cijenu poljoprivrednih proizvoda određuje ponuda. Dakle, da si ti jedini proizvođač kukuruza koji ga nudi, vjerovatno bi dobio astronomsku cijenu. Ovako, sada kad bi svi prodali, cijena je kakva je. A svi jako dobro znaju da svakom od nas treba i gorivo i gnojivo i prikolica i sve ostalo, te da ako hoćemo proizvesti, moramo kupiti bez obzira na cijenu.
Tako bi i bogec i ostali stočari morali kupiti kukuruz pa baš da je i 200 kuna, ako ga nebi imali, a druge cijene nebi bilo u ponudi.
Eto, a to što ta cijena baš sada ne odgovara proizvođačima kukuruza, nema tu krivca posebnog. Da svaki od nas svake godine posadi iste površine pod istim kulturama, nebi bilo prevelikih oscilacija cijena. Lani su svi zaradili na kukuruzu, naravno oni koji su ga imali, pa su ove godine htjeli zaraditi još i više.
Tako je ove godine bila izvrsna cijena za uljanu repicu i već su površine pod repicom za na godinu drastično povečane. I što je na kraju za očekivati? Naravno da više cijena neće biti kakva je bila ove godine.
Žalosno je to da ljudi ne shačaju da smo si mi sami krivci za takvu situaciju na tržištu. Ne možeš očekivati da država odredi kakva bi trebala biti cijena pojedine kulture. Što bi bilo da mi moramo kupovati taj kukuruz i da mu je cijena 2 kune? Sigurno bi radije platili 80 lipa...
Ipak, da nebi na kraju ispalo da zagovaram tu nekoga, ja sam također drastično povečao površine pod kupusom u odnosu na lani i naravno da mi je cijena 40 posto niža. Vidljivo je da sam se i ja polakomio :mrgreen: :mrgreen:

S

seljaček

Guest
Ja sam ove godine sa 17 rali povečao na skoro 50 rali ali ne zbog lakomosti nego zbog potrebe više trebam za svoju stoku a i mehanizacija se na nečemu mora amortizirat , svako tko se polakomi da če u poljoprivredi zaradit novce je budala koliko ja znam u poljoprivredi se može zaradit grbava kičma.

V

vinko

Guest
bogec kaže:
hm svako je tu u pravu, al ajmo malo sa stočarske strane, sve više je velikih stočara koji uopče ne siju kukuruz za zrno nego samo za silažu, zrno kupe ili uzimaju gotovu smjesu jer što si veči to je teže da sam slažeš neke mixeve.
a tu kod nas je jako dobro poznato da je isplativije kupit kukuruz nego ga sadit, prvo suša pa led, a ovako moš kupit gdje god hočeš.

danska proizvede jedno 20 puta više svinjetine nego hrvatska a skoro niti kilogram kukuruza

A

Alen

Guest
Onda odi u dansku i jedi njihovu svinjetinu.... Gledaj malo u nočnim satima national geografic chanel.... Da mi hranimo sa takim glupostima svinje nebi ni nama trebao kukuruz.....

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
seljaček kaže:
Bogec ako ti proizvedeš kukuruz po 1,10 kn/kg a tržišna cijena je 0,80kn/kg i ti isto tako gubiš 0,30 kn/kg samo toga nisi svjestan jer ti u kalkulaciju smjese ili sl. možeš uračunat 0,80 kn kukuruz a ne onoliko koliko on stvarno tebe košta tako da tvoja izjava da niska cijena kukuruza paše stočarima ne stoji. Niska cijena paše samo švercerima i muljatorima kao što su dobro poznati ugledni robni proizvođači iz BBŽ i KKŽ da ih ne imenujem ,a to nisu stočari jar svaki pravi stočar iza svoje proizvodnje ima i proizvodnju hrane za svoju stoku. USPUT JEDNO PITANJE : ZAŠTO JE NORMALNO DA POSKUPI GNOJIVO , GORIVO, PLIN, STRUJA, TEHNOSTROJ PRIKOLICA, TRAKTORI, ZEMLJIŠTA, VODNA NAKNADA, PODIŽE SE OSNOVICA ZA OBRAČUN MIR. I ZDRAVSTVENOG ITD ALI KAD NETKO HOČE VEČU (ADEKVATNU ULAGANJU) CIJENU KUKURUZA NASTAJU PROBLEMI? HVALA svima koji argumentirano odgovore. Ja još uvijek vjerujem da se cijena formira prema ulaganju u neki proizvod a ne kako paše nekim nazovi stočarima, u zadnjoj rečenici bogec i sl.su izuzeti.

možda bi valjalo da se još malo osvrnem, jer vidim da svi sve vade iz kontexta kak kome paše.
ja sam stočar i ja imam svojeg kukuruza dovoljno, smjesu ne kupujem, super ne kupujem,....moj input u litru mlijeka je minimaliziran , proizvodnja mlijeka se bazira na voluminoznoj hrani, a kukuruz meljem vlažni u vreće kad on ima najviše energije za cjelu godinu, i samim time sam smanjio input, tj pokušao povečati dobit.
moja tehnologija uzgoja kukuruza se uvelike razlikuje od vaše, jer sam prije kukuruza imao grašak ili ljulj, koji nisu uspjeli potrošiti sva hranjiva tako da prihranu kukuruza ne vršim, idem sa smanjenom dozom prskanja, a urod imam veliki, tu se javljaju razlike oko ulaganja i dobiti.
moj input je cjena ulaganja u kukuruz niti kuna više, pa makar svi prodavali po 200, ja znam kolko sam ja uložio u tu kulturu i to je moja cjena,, tu tržne cjene nema, jer cjena mlijeka ne pada ako je kukuruz jeftin ili skup, ja sam s jeftinim kukuruzom smanjio input :!:
e sad ajmo o nekim drugim stočarima, koji su pametni da boli glava, oni nikad nemaju dovoljno kukuruza i moraju ga kupiti, i naravno kako bi im pasala cjena preko 1kn , nikako, kad se može kupiti i jeftinije, a tako če ove godine i biti.
SELJAČEK ti imaš svinje, i ajd sad reci el ti se bolje isplati prodat prasce ako su jele kukuruz koje te koštao manje ili koji te koštao više, tu je logika jednostavna pogotovo ako kupuješ kukuruz, a cjena prascima recimo da je po 13kn, razlika je između inputa i outputa
valja još jednom spomenuti ratarima je kukuruz output a stočarima input :!: :!: :!: :!: i dajte skužite onaj ko kupuje želi kupiti što jeftinije :!: :!: :!: :!:
cabage vam je dobro objasnio, uglavnom ove godie stočari profitiraju sa jeftinim kukuruzom, to je gotova stvar, sve velike kuče su srušile cjene, tako je bilo i sa pšenicom.

al šta je najtužnije u ovakvim temama, kaj se svi križ kraž posvađaju, a zbog čega, zbog stvari na koje čovjek nemože utjecat u nekoj prevelikoj mjeri, tu su različita shvačanja i očekivanja :!:
eto....

S

seljaček

Guest
Bogec nije ovdje bitno kolika cijena paše stočarima ili tebi i meni bitno je da je ulaganje u kukuruz poraslo a cijena pala ako od brašna i kvasca pečeš kruh i nesto od toga poskupi normalno je da češ i ti poskupit kruh nitko još do sada nije skino cijenu kruha iako je dobrotvor i spasitelj hrvata g T snizio cijenu brašna. Zašto to nebi bio slučaj i sa kukuruzom 2. cijena nafte ponovo raste IKE harači po SAD-u i središnjoj americi možda zaobilazi polja kukuruza ruši samo drveča i kuče poplave su samo po naseljima polja su na suhom što se dogodilo sa poplavama u francuskoj rano ljetos gdje su nestale štete od tuče i lošeg vremena kod nas (čazma, zagorje, međimurje...). to sad nitko ne spominje ali uvjek pred žetvu HRVATI puše priču o ogromnim viškovima svega i svačega pa kad su ogromni viškovi zašto onda ne izvozimo kukuruz možda zato da se nebi koj manji seljak pomogo sa boljom cijenom . A vidjet čete kad se kukuruz otkupi i uskladišti skinut če izvoznu carinu i kako je netko napisao u bosni pšenica 1,80 kn a kod nas previše 1 kn.

B

Bobo

Guest
Kako sam vec rekao, da se ne bavimo sijanjem kukuruza na velike povrsine, ali koliko cujem od SVAKOGA koga sretnem da je 80 lipa ipak malo, i da se mnogi u toj otkupnoj cjeni ne mogu pronaci...

Za zito se u mom kraju nije kukalo, a na forumu se kukalo, i to dosta, tu sam se i ja nasao u otkupnoj cjeni koja mi je pasala, i ja sam vidio zaradu, iako vrsenje i prijevoz placam. kao i svi ostali poljoprivrednici kupujem gorivo, gnojivo, sav ostali repromaterijal po istim cjenama, te lako mogu izracunati jesam li ili nisam zaradio.

Ako jedan Bogec koji svim stocarima u nasoj zemlji moze sluziti kao primjer i taj covjek se nema koga stidjeti proizvodi kukuruz po nekom svom "receptu" i njemu se to pokazalo dobro uz neku zaradu, zasto da to covjek ne radi? Netko ima neki drugi "recept" u koji ide puno vise spriciva, ili manje, ali skupljeg, vose prohoda po njivi, itd... Svi znamo da svaki puta kad upalimo traktor da nas to kosta, samo nekog to kosta manje, nekog vise...

Clan JD4755, ima 30 hektara pod kukuruzom. Ima svu potrebnu mehanizaciju, te koliko vidim sa slika koje postavlja ovdje da se taj covjek ne igra sa svojom zaradom, nego radi kako treba i od tog posla zivi. Tako ozbiljnom pristupu staju na vrat neki tamo koji niti ne znaju kako stabljika kukuruza uzivo izgleda, nego samo rade s nekim tamo divljim brojkama koje se nigdje ne uklapaju, osim njima. Od cega da sad covjek vrati dugove u zadrugi za sjeme, gnojivo, spricivo...? Mora jos platiti mirovinsko, zdravstveno i ostale kerefeke. Tu jos ide i odrzavanje mehanizacije i dakako gorivo. Na kraju price se treba od necega i zivjeti, skolovati djecu, kupiti novi namjestaj...

Famoznih 80 lipa ce se tu vrlo brzo istopiti, a jedinu pravu zaradu ce vidjeti ljudi koji samo barataju brojkama,a do kraja svog zivota nece ni vidjeti polje kukuruza iz bliza... A o cjeloj agrotehnici uzgoja da niti ne govorim...

Dosta se ljudi buni za cijenu kukuruza, jer su inputi visestruko poskupjeli, a output pojeftinio i to sve u zadnjih godinu dana. To nema nigdje, nego samo kod nas...

Jednom ce se ova tiranija valjda okoncati, a do tada...

B

bok123

Guest
Kažeš da je cijena mlijeka uvijek ista. Da ako uvijek imaš 1.razred. A ako padneš u 2. razred - čudni su putevi gospodnji- i tako tri mjeseca, onda baš i ne izgleda račun previše ružičasto.

U poljoprivredi trebaju biti nekakvi omjeri, odnosi. Ako je kukuruz 2 kn onda su bekoni po 11 kn propast.
Ako ne proizvedeš hrane barem 70% svojih potreba cijena vlastite proizvodnje može lako postati nerentabilna.

Proizvođač kukuruza koji proizvodi bez da ima 50% riješeno tržište, oslanja se na faktor sreća a znamo šta je sreća.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Najžalosnije od svega toga je što BMW M3 u SAD-u košta 300 tisuća kuna, a kod nas 650 tisuća. A kakve oni tek imaju plaće...

S

seljaček

Guest
Ma nije problem kupit auto za 650000 kn ali probaj kupit zemlje za 350000 kn vidičeš koliko muka i problema sa kreditom a nedo bog iči gradit farmu ili sl.

A

Alen

Guest
A danas sam bio sa čovjekom iz ratarstva.... Cijena je još pala...0.60 kn/kg.

B

Bobo

Guest
Alen kaže:

Nije istina, i covjek ti laze... Kod mene otkupljivaci daju oko 80 lipa...

A

Alen

Guest
Bobo kaže:
Alen kaže:

To je kod tebe... Imamo mi našeg "BUBIA" koji je rekao.... Mislim da ovdašnji znaju ko je bubi....

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Bobo kaže:
Alen kaže:

može biti, kod nas zadruga je rečeno da ruše na 50, to sam več prije dosta vremena napisao, tu je sve puno kukuruza, a nitko nema prevoz da ga vozi daleko, svako gleda da osigura svoju guzicu, a oni su svi u dogovoru i u kompenzacijama, a seljak nek se u tom snađe ili ne snađe, njih to nije briga i nikad ih neče biti briga

A

Alen

Guest
Bogec trebao bi znati bubia... Znaš da je prvo kupio rikonu pa propalo..... pa kupio kokot pa propalo.... pa kupio preradu i sad ju bude rušio i radio zgrade.... Bubi ima para samo nitko nezna otkud :mrgreen: :roll: :scratch

S

seljaček

Guest
Živio bubi , tako se jebe seljaka sa novcem od mutnih posla kupiš za bagatelu kukuruz i prodaš skupo opereš lovu i još zaradiš bravo ,Alen kakve veze ima bubij sa ratarstvom pa jel to nije od Beloševića

S

seljaček

Guest
Alen kaže:
Imam ja predlog a kako bi bilo da selaci kad voze kukuruz u prodaju da uz kukuruz daju pride i 500 kn za svaku predanu tonu .

Najnoviji postovi

Na vrh