seljaček kaže:
Bogec ako ti proizvedeš kukuruz po 1,10 kn/kg a tržišna cijena je 0,80kn/kg i ti isto tako gubiš 0,30 kn/kg samo toga nisi svjestan jer ti u kalkulaciju smjese ili sl. možeš uračunat 0,80 kn kukuruz a ne onoliko koliko on stvarno tebe košta tako da tvoja izjava da niska cijena kukuruza paše stočarima ne stoji. Niska cijena paše samo švercerima i muljatorima kao što su dobro poznati ugledni robni proizvođači iz BBŽ i KKŽ da ih ne imenujem ,a to nisu stočari jar svaki pravi stočar iza svoje proizvodnje ima i proizvodnju hrane za svoju stoku. USPUT JEDNO PITANJE : ZAŠTO JE NORMALNO DA POSKUPI GNOJIVO , GORIVO, PLIN, STRUJA, TEHNOSTROJ PRIKOLICA, TRAKTORI, ZEMLJIŠTA, VODNA NAKNADA, PODIŽE SE OSNOVICA ZA OBRAČUN MIR. I ZDRAVSTVENOG ITD ALI KAD NETKO HOČE VEČU (ADEKVATNU ULAGANJU) CIJENU KUKURUZA NASTAJU PROBLEMI? HVALA svima koji argumentirano odgovore. Ja još uvijek vjerujem da se cijena formira prema ulaganju u neki proizvod a ne kako paše nekim nazovi stočarima, u zadnjoj rečenici bogec i sl.su izuzeti.
možda bi valjalo da se još malo osvrnem, jer vidim da svi sve vade iz kontexta kak kome paše.
ja sam stočar i ja imam svojeg kukuruza dovoljno, smjesu ne kupujem, super ne kupujem,....moj input u litru mlijeka je minimaliziran , proizvodnja mlijeka se bazira na voluminoznoj hrani, a kukuruz meljem vlažni u vreće kad on ima najviše energije za cjelu godinu, i samim time sam smanjio input, tj pokušao povečati dobit.
moja tehnologija uzgoja kukuruza se uvelike razlikuje od vaše, jer sam prije kukuruza imao grašak ili ljulj, koji nisu uspjeli potrošiti sva hranjiva tako da prihranu kukuruza ne vršim, idem sa smanjenom dozom prskanja, a urod imam veliki, tu se javljaju razlike oko ulaganja i dobiti.
moj input je cjena ulaganja u kukuruz niti kuna više, pa makar svi prodavali po 200, ja znam kolko sam ja uložio u tu kulturu i to je moja cjena,, tu tržne cjene nema, jer cjena mlijeka ne pada ako je kukuruz jeftin ili skup, ja sam s jeftinim kukuruzom smanjio input :!:
e sad ajmo o nekim drugim stočarima, koji su pametni da boli glava, oni nikad nemaju dovoljno kukuruza i moraju ga kupiti, i naravno kako bi im pasala cjena preko 1kn , nikako, kad se može kupiti i jeftinije, a tako če ove godine i biti.
SELJAČEK ti imaš svinje, i ajd sad reci el ti se bolje isplati prodat prasce ako su jele kukuruz koje te koštao manje ili koji te koštao više, tu je logika jednostavna pogotovo ako kupuješ kukuruz, a cjena prascima recimo da je po 13kn, razlika je između inputa i outputa
valja još jednom spomenuti ratarima je kukuruz output a stočarima input :!: :!: :!: :!: i dajte skužite onaj ko kupuje želi kupiti što jeftinije :!: :!: :!: :!:
cabage vam je dobro objasnio, uglavnom ove godie stočari profitiraju sa jeftinim kukuruzom, to je gotova stvar, sve velike kuče su srušile cjene, tako je bilo i sa pšenicom.
al šta je najtužnije u ovakvim temama, kaj se svi križ kraž posvađaju, a zbog čega, zbog stvari na koje čovjek nemože utjecat u nekoj prevelikoj mjeri, tu su različita shvačanja i očekivanja :!:
eto....