R
Rajtek
Guest
kod nas u Sisačkoj gornjoj posavini cijena najma ide kod privatnih zemljišta od 300-600kn po jutru, a državna zemlja od 500-1000 kn po ha
Ratarko kaže:Smiljan kaže:Tocno, zato se hrana za stoku ne isplati kupovati.
Nisi baš potpuno u pravu .
Pazi ovu godinu . Da li je bolje stočaru prodati rod sa 10 jutara kukuruza kada ima ovu ludu cijenu ili mu je bolje kupovati stočnu hranu po 1.60 kn/kg ? Bratić koji ima 30 i kusur krava kaže da ove godine gubi zato što ima svoju hranu , treba taj skupi kukuruz povratiti kroz cijenu mlijeka koja je godinama ista , kužiš me ?.
Ali zaboravljas ako svu hranu kupujes da ti ne trebaju strojevi kakvi ti trebaju kad tu hranu sam radis. Sa mojim skromnim znanjem mogu zakljuciti da ti za to treba jedan mali traktorcic sa par prikljucaka.
Isto mislim da i tu negdje griješiš , stočari će ti bolje odgovoriti da li je uopće održiva teorije da se sva hrana može kupovati za keš ili ne ?.
Takodjer, sto se rada tice, u takvom (teoretski) organiziranom gospodarstvu gdje se sva hrana kupuje jedan covjek moze mrtvo-ladno opsluzivati trideset krava sto vec dolazimo do ne bas bijedne place od stotinjak tisuca kuna godisnje, neto.
Jasno. Govorimo o teoretskom gospodarstvu, ali pravo gospodarstvo podrazumjeva da se ima ili svoja ili unajmljena zemlja i da se preko krava dodaje vrijednost samim produktima koji se dignu sa zemlje.Au , mrtvo-ladno kažeš ...naravno da nije tako .
mario kaže:PRIHOD
mlijeko 4500l x 2,5 kn=11250kn
tele 3000 kn
Ovo je malo 4500 po kravi, 6000 bi bio minimum za isplativost, a 3000 kuna za tele je previše, pogotovo za Holstein pasminu, jer se ovdje bavimo proizvodnjom mlijeka a ne hranidbom teladi.