• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Cjepljenje biljki - kalemljenje

kandelabar

Član
Tu od
16 Sij 2014
Poruka
93
glog ima jak korijen al slabo raste iz njega bilo šta jedino mušmula solidno napreduje..Kruška i dunja vrlo sporo

Papcina

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
376
e, pitanje... imam nekoliko stabala divlje smokve, al je problem sto su to sve stare smokve tj stabla su u promjeru siroka 30 i vise cm, a jedna je visoka i više od 4m...
jel moguće takvo stablo cijepiti na pitomu smokvu, i ako da kako to uciniti?

mlade divlje smokve uspjesno sam cijepio na raskol i na pup, al sa ovolikim stablima neznam kako napravit :)

kandelabar

Član
Tu od
16 Sij 2014
Poruka
93
jedino kad se prereže grana to jest stablo da se sa strana da se ureže kao V u kori i malo drvetu i onda u to da ubaciš kalem koji takođe na sebi ima zarezano V da se poklopi i tako 3-4 komada ima na youtube snimak kako jabuke čovjek izreže s motorkom i nove kaleme ubaci

Papcina

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
376
to sam i pretpostavljao, al me strah da ne zeznem nes, jel ima koga da je tako bas radio na debljim stablima?
kada se preporuca takav nacin cijepljenja za smokvu te debljine, na proljece (kao i tresnju npr) ili krajem ljeta?

thx!

kandelabar

Član
Tu od
16 Sij 2014
Poruka
93
kalem.jpg
na ovo sma ja mislio

dugi68

Član
Tu od
15 Ožu 2014
Poruka
185
to sam i pretpostavljao, al me strah da ne zeznem nes, jel ima koga da je tako bas radio na debljim stablima?
kada se preporuca takav nacin cijepljenja za smokvu te debljine, na proljece (kao i tresnju npr) ili krajem ljeta?

thx!

Pa hebo ga ti, ajd malo skontaj teoriju. Ako ćeš kalemit ideš isto kao na sve voćne vrste. Prema Jemriću najbolje je da plemke odrežeš prije kretanja vegetacije i staviš u najlonsku vrećicu u obični frižider. Kada ti podloga krene u vegetaciju (ovisno o voćnoj vrsti), onda plemku koja u frižideru još spava vadiš i kalemiš na podlogu. Obrazloženje ovog načina je da sokovi u podlogi kreću sa intenzivnim kolanjem i pobuđuju plemku pa je samim tim i vjerojatnost prijema velika. Navodno da ako skidaš plemku direktno u porastu manji je postotak prijema. Osobno radim na 100 načina i iskustvo mi govori da je najbitniji čist i uredan alat i dobra izolacija spojnog mjesta. Eto, znam da sam možda malo pretjerao ali ako sam pomogao biti će mi drago. :icon_thumright:

Papcina

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
376
ajme meni pa jeste se nabrijali sad..
to mi je sve jasno sto si opisao, al me strah cinjenica da se radi o debelom stablu a ne o normalnoj grani kakve inace cijepim...
ok, ukratko, za koji mjesec idem cijepit, pa ako uspije javim kako je :(y):
hvala na pomoci svima!

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
Pozdrav svima , da li je itko poceo sa prikupljenjem kvalitetnih plemki?

Ja evo bas ovih dana planiram kupiti škare za klamljenje sa omega i v procjepom ..što mislite o tim škarama ...?

Papcina

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
376
evo ja zavrsio sa danasnjim danom prikupljanje plemki za cijepljenje trešanja na rašeljku (rašelinku, šenjudu...). cijepim isključivo stare sorte sa mojeg područja.. vjerojatno ću prikupit još nešto plemki al tek tamo sredinom 3. mjeseca (ako se pupovi ne pokrenu) kad bude opet stari mjesec. u planu mi je cijepiti oko 150 plemki ove sezone nadam se :icon_super:

te škare su ok, iako nisam nikad radio s njima al rez (sudeći po filmovima i komentarima prijatelja) je kvalitetan i gladak.. ja se držim britve i običnih škara :smile:

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
Također kolega i ja skupljam samo trešnje da bih ih cijepio na rašeljku... ove godine imam cca 50-60 podloga...

nego vidim da kazes da ces plemke uzimati kada bude puni mjesec.. cemu to?

Što se tiče noža ja sam dosad radio sa skalperom .. i večina mi se primila ali ipak je za mene malo zezancija to raditi sa skalperom jer sam neiskusan u tome ...:(think):

Papcina

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
376
ne radim ništa ozbiljnijeg u vrtu kad nije stari (pun) mjesec... tako su me učili tako i radim, a i primjetio sam razlike u nekim radovima za vrijeme punog i praznog mjeseca...e sad, svakom na izbor :)

jedan kratki link za razmisljanje http://slobodni.net/t116788/ a ima ih jos brdo na guglu

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
Hmmm zanimljivo ..prvi put cujem za ovo .. nikada se do sada nisam obazirao na mjesec ..ali koristan je ovaj link ... :D

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
Evo ekipa bas nesto razmisljam u vezi ovih škara ... ako mi je podloga deblja od plemke ..da li da kalem gurnem u ejdnu stranu ili sotavim an sredini?

vitomir 1

Član
Tu od
7 Lip 2011
Poruka
292
Evo ekipa bas nesto razmisljam u vezi ovih škara ... ako mi je podloga deblja od plemke ..da li da kalem gurnem u ejdnu stranu ili sotavim an sredini?

Poravnaj s jednom stranom,kora na koru mora ic

mursanic

Član
Tu od
1 Lis 2008
Poruka
723
ne radim ništa ozbiljnijeg u vrtu kad nije stari (pun) mjesec... tako su me učili tako i radim, a i primjetio sam razlike u nekim radovima za vrijeme punog i praznog mjeseca...e sad, svakom na izbor :)

jedan kratki link za razmisljanje http://slobodni.net/t116788/ a ima ih jos brdo na guglu

A evo ciganima baš puni mjesec najbolje odgovara za radove po tuđim vrtovima,vočnjacima rasadnicima...!

kandelabar

Član
Tu od
16 Sij 2014
Poruka
93
kalemljenje se i odvija preko kore i njavazniji dio je da se fino podudare kore i da se lijepo to zatvori od vlage

Tomislav523

Član
Tu od
30 Kol 2010
Poruka
596
Aha .. ja to radim na nacin da nakon sto odrezem i rascjepim podlogu zasiljim plemku namjestim ih te ih onda zamažen vočarski vonskon i onda jos zamotam izolir trakom :D

viper50

Član
Tu od
21 Tra 2013
Poruka
186
može lis ekalemiti u ovo godišnje doba na breskvu ?joju metodu preporučujete.?
hvala

misoo83

Član
Tu od
20 Velj 2012
Poruka
170
Moze, ja sam kalemio 2 godine za redom breskvu metodom kalemljenje na procep i imao sam oko 95% prijem .
Ove godine sam opet mislio na isti nacin kalemiti ali covek koji treba da mi posalje kalem grancice nikako da ih posalje vec 15-tak dana i ako mi i bude poslao bojim se da su pupoljci vec krenuli i nece biti nista od kalemljenja breskve.... :icon_cry:

Kalemljenjne na procep:

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=Tx_DzwXFL24[/YT]

Najnoviji postovi

Na vrh